Nejste přihlášen/a.
4x
Dobrý den, určitě, ale zase nám chutnají (možná někomu vadí i plast a mikrovlnné záření, protože lidé jsou různí). Zdravím!
3x
Jelikoz tyto blafy vydrzi mesice a neskazi se, jsou tim padem peumyslove zpracovane, aby se neskazily.
Takove potraviny jsou nezdrave a doporucit vam mohu jist racionalni a tedy cele puvodni nezpracovane potraviny a ty se naucit zpracovat doma. Na blafy bude cas treba za valky.
doplněno 24.12.25 22:43: Jeste doplnuji, ze dlouhodobe krmeni se z plastove krabice ohrivane v mikrovlnce vam do tela soustavne uvolnuje mikroplasty a ruzne prchave, ohrevem uvolnovane skodliviny. Proste vsechna tato pseudojidla jsou dokonale nevhodna. Clovek jeste pro svou obzivu nevymyslel ani nikdy nevymysli nic lepsiho, nez racionalni co nejmene upravovanou stravu.
2x
nakup.itesco.cz/...
Problémem je tam ten stabilizátor karagenan E407.
Sice nejsem nijak posedlý vyhýbáním se těmto potravinám, ale začal jsem postupně přirozeně přemýšlet, co tam asi musí přidávat, aby třeba jen chlazené kuřecí maso, které doma přežije den, nebo dva, neshnilo ani po měsíci. A co asi takový přidaný zabíječ bakterií udělá s mojí střevní mikroflórou, která je základem naší imunity. Nemluvě o diskutované možné karciogenitě těchto látek. Takže jsem to přestal dávat do košíku. Nebyl to takový problém, nikdy mi to extra nechutnalo, jen to bylo rychle hotové. Ale jak píšu, nijak zvlášť zdravě se nestravuji, spíš naopak, ale z těchle chlazených potravin ta éčka prostě moc čiší a obejdu se bez nich.
Karagenan je běžné zahušťovadlo - želatina z mořských řas, podobně jako agar.
Aby to "neshnilo", nepotřebují tam přidávat nic, stačí to jen zahřát. Je to konzervované teplem podobně jako sterilované okurky. U ještě trvanlivějších potravin to uzavírají v čistém dusíku, aby tam nebyl kyslík.
Trvanlivost nesmíme poměřovat s doma udělaným jídlem, které po uvaření necháváme vychladnout, než ho strčíme do lednice. Při výrobě "hotovek" jde vařící horké jídlo rovnou do vaničky a hned se zataví.
Např: zpravy.tiscali.cz/...
diastyl.cz/...
Ale je každého věc, jak si to přebere, čemu bude věřit a čím se bude krmit.
2x
Tohle neřeším
. Jídla z vaniček občasně konzumuju už řadu let. Složení nekontroluju, nějakých "éček" si nevšímám (stejně nevím, co které znamená). Většinou jídel nakoupím víc a strčím je do mrazáku pro pozdější použití. Žádné problémy s tím související nepozoruju a ani pravidelné preventivní lékařské prohlídky nic neobjevily.
Podle mě je kolem toho steně zbytečná panika, jako kolem azbestu a rtuti, případně kolem "škodlivosti" vajec, která byla ještě poměrně nedávno uváděná jako téměř jedovatá
.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.