Nejste přihlášen/a.
3x
Když mi bylo si 4-5 let, chtěla jsem hrozně být klukem. Sexuální zaměření v tom nehrálo roli. Necítila jsem se být klukem, jenom se mi kluci líbili víc, krásně zlobili, házeli kameny, lezli po stromech, měli prak, nosili trenýrky. A mě matka i babička nutily do sukýnek!
Občas i krajkových! Do Prčic!
A tak jsem se stala Robertem. Proč? Do naší vsi jezdila na léto rodina z Prahy, kteří měli Roberta. Do té doby jsem toto jméno neslyšela a ukrutně se mi zalíbilo. Proto jsem byla Robert a nutila rodiče, aby mě takto oslovovali. A basta fidli!
Asi za půl roku mě to přešlo. A byla jsem zase normální holčina, později slečna, paní, manželka, maminka, dneska už i babička. Dneska už si na Roberta nevzpomenu. Vlastně teď, díky Vaší otázce ano.
Jaga.
2x
vyhledejte psychologa-sexuologa. odpovědi na své otázky hledejte na specializovaných webech a fórech (např. sbarvouven.cz/... ) určitě ne zde, to není dobrá cesta
1x
Ten člověk je psychicky labilní jedinec a problémy mu naopak přibývají. Možná pár světlých výjimek to dotáhne na 100% ke své trvalé spokojenosti.
@mettaxa, ať odpovím, kde - prakticky kdekoli, protože to jsou obecně jednotky případů, kdy i po přeměně jsou stále nespokojení. Samozřejmě to neřeší všechny problémy života, ale tak na to přece nejde nahlížet, že změním pohlaví a všechno bude jenom krásné a sluníčkové.
0x
0x
Doporučuji přečíst tuto knihu.
http://www.novinky.cz/clanek/kultura-knihy-recenze-jsem-trans-zena-jsem-daniela-spinar-40545058
doplněno 23.12.25 13:16:
Tady pozitivní předvánoční Jarka Broki:
A tady delší, asi hodinový rozhovor. Jinak na You Tube je videí J. B. více.
Dej se na buddhismus, pak je šance že se do příštího zivota reinkarnujes jako baba.
asd1 - nějak nechápu ten jedovatý komentář? Video je podle mne upřímné, otevřené a Jarka to má celé zmáknuté, ví co chce a neměnila by. Možná bychom její spokojenost a zážitky mohli závidět. Dokázala jít za svým a v té době to vůbec nebylo lehké.
Prostě narodil se jako chlap, tak je to chlap, měl by se podle toho chovat, ne se snažit predelat na něco jinyho.
Chtěl bych být moje kočka, takže můžu začít mnoukat a zdravotnictví mi zaplati transplantaci kožichu a ocasu? Blbost viď? Předělat se na jiný pohlaví je pritom úplně to samý.
@asd1, stejné to fakt není. Kdybychom zůstali u aut, kterým asi rozumíš mnohem víc, tak tranzice je podle mě spíš taková přestavba Multiply na Miatu, ne přestavba Multiply na nákladní letoun. ![]()
Tedy doufám, že se tím někoho nedotknu. ![]()
0x
Tak předně, "cítím, že bych chtěl být holka", nebo "cítím, že holka jsem"? To první by totiž ukazovalo spíš na nějaký fetiš - protože, proč bys chtěla být ženou?
A kde bys měla začít... Studiem toho, do čeho bys případně šla, kdybys vážně změnu podstoupila. Dřív pár trans žen psalo blogy o svojí přeměně, jdou dodnes dohledat, případně z aktuálnějších zdrojů, Lenka Králová má na svém YouTube kanálu sérii "trans příběhy", ve kterých se jde leccos doslechnout a třeba si tak uvědomit, že tranzice vůbec není moje cesta, přestože třeba ne zcela zapadám do tradičních binárních "škatulek".
Klidně i detrans videa zkoukni. Ale zrovna Daniela Black, který cíleně lhal lékařům, bral z vlastního rozhodnutí vyšší dávky estrogenu, ale teď viní snad všechny okolo, že to přece měli poznat a zničili mu tak život.
A zdaleka nejde jenom o operační zákroky, natož výhradně operace genitálu, ale i třeba takové blbosti, jako že budeš potřebovat nositelné oblečení, účes, budeš tak vystupovat ve společnosti, budeš s tím muset seznámit okolí... A podle toho, co píše @milancukrar, tak jestli jsi to Ty, která hledá holku v menším městě, tak samozřejmě, že se to nevylučuje, protože orientace a identita jsou dvě oddělené věci, které spolu možná souvisejí, ale neovlivňují se. Tedy můžeš být trans lesba, ovšem s hledáním partnerky to budeš mít trochu složitější.
Jestli budeš vědět, do čeho asi tak zhruba jdeš, tak jestli kolem sebe máš někoho tolerantnějšího, komu věříš, taky to může být snazší v tom, že bys mohla zkusit žít sama za sebe, třeba jenom s jednou dobrou kamarádkou, ale zjistit tak, jak Ti to funguje, jak se cítíš, co to pro Tebe znamená.
Protože tranzice možná je super, ale nezajistí Ti sluníčkový život, ze kterého zmizí všechny problémy života dosavadního. Nepřevrátí Ti to život naruby, nebudeš automaticky krásná, vysoká, štíhlá slečna. Objeví se Ti problémy ženského života, ale pokud skutečně tou ženou jsi a je v tom víc než jenom "chtěl bych", dovolila bych si tvrdit, že to za to stojí, protože budeš žít život sama za sebe, ne divadlo za maskou.
Takže, až budeš alespoň trochu vědět, o co jde, začala bych buď na psychologii, nebo pokud už máš víc jasno, tak rovnou na sexuologii pro žádanku na komplexní vyšetření. Jsou lepší a horší sexuologové, ale to v rámci studia zjistíš taky, kam asi chceš spíš.
A koneckonců, pokud do toho nepůjdeš právě stylem "chci všechno teď hned, co nejrychleji", tak máš dost času na rozmyšlenou, než dojde na opravdu nevratné zákroky. Takže i kdybys zjistila, že to není směr, kterým chceš pokračovat, být detrans taky není žádná katastrofa. Fakt nikde neřezají prsa ani penisy na počkání. ![]()
No doufám, že jsem teď nanapsala nějakou blbost. Jestli ano, tak se všem trans lidem omlouvám. ![]()
![]()
A schválně, pokud nás tady jenom netrollíš, ale doopravdy tohle prožíváš, tak jestli se můžu ptát i já, tak jak se cítíš ohledně toho, že jsem o Tobě teď psala v ženském rodě? ![]()
0x
Strašné je, že na takové věci má zdravotnictví peníze, ale na léčení pstižených dětí a onkologii se dělají sbírky, aby jim mohla být poskytnuta alespoň nějaká péče.
Je hrozné, kam naše civilizace došla.
0007, taky to může být i z jiného důvodu. Třeba z neznalosti problematiky. Taky jsem měl podobné názory, do té doby, nežli jsem zjistil, že je to trošku i jinak.
Některá léčení, či léky u nás nejsou, nikoliv kvůli penězům pojišťoven, ale legislativě, neboť často potřebný lék není u nás registrovaný, páč to firma(y) u nás nechce.
Ale to je jen jeden z mnoha důvodů.
Ale to již jdem jiným směrem, nežli byl dotaz od někoho, kdo se jen baví odpovědmi.
Pro "denisa1":
Ceny jsou samozřejmě odlišné, ale co je důležitější?
Celý život si hradím zdravotní pojištění a když vážně onemocním, tak si musí léčbu hradit ze svých úspor, nebo na ni doplácet (vlastní zkušenost s léčbou karcinomu prostaty s metastázemi).
A když někdo v dospívání zblbne, tak pojišťovna uhradí statisíce, aby byl spokojený a když náhodou spokojený nebude, tak pojišťovna uhradí další statisíce aby mu splnila daší přání z jeho zblbnutí.
-----------------
Přeměna trans muže (FtM) na ženu (MtF) zahrnuje různé zákroky (hormonální terapie, operace prsou, genitální operace) s velkým cenovým rozptylem; v Česku pojišťovny hradí operace a mnoho dalších nákladů a zákroků, jako je feminizační operace (FFS) nebo vaginoplastika.
Přibližné náklady podle typu zákroku:
Hormonální terapie: Ceny léků na předpis (např. estrogeny) se liší, ale jsou v řádu tisíců Kč měsíčně.
Operace prsou ( augmentation): Náklady na implantáty a vložení se pohybují v desítkách tisíc korun.
Genitální operace ( vaginoplastika): Tato komplexní operace může stát od 100 000 Kč do 250 000 Kč a více, v závislosti na metodě.
Feminizační opera/...: Mohou být nákladné a ceny se liší podle rozsahu (např. čelo, nos, čelist).
Lékařská péče a psychoterapie: Terapie a konzultace s lékaři (endokrinolog, psycholog) jsou nutné ale nejsou vždy plně hrazeny pojišťovnou.
Jsem Daniela, ne Denisa, ale OK.
A to má být nějaký výcuc z AI, nebo co to je za nesmysl, "Přeměna trans muže (FtM) na ženu (MtF) zahrnuje různé zákroky?
FtM na MtF? ![]()
V podobném duchu je pak i zbytek reakce, takže jenom ve stručnosti - kosmetické operace nejsou na pojišťovnu snad nikdy, operace genitálu jenom "na pojišťovnu" jenom ve svojí "základní" podobě, hormonální terapie estrogenem není v řádu tisíců korun měsíčně, ale několika stovek korun, medicínskou detranzici taky žádná pojišťovna nezaplatí. Pravda, psychologii, endokrinologii a další vyšetření, která ale až tak s trans- nesouvisí, pojišťovna platí taky, ale to jsou opět tisíce (nižší tisíce), nikoli desítky milionů.
0x
Na řešení takto zásadních věcí v 19 letech jednoduše mentálně nemáš. Už jen to že se tady na to ptáš je dost hloupej nápad a svědčí to o tvé neinformovanosti, nepřipravenosti a rozpolcenosti. Počkej 10, 15 let, zatím studuj a pak uvidíš.
Tak někde se začít musí. Ovšem odkládat začátek tranzice do 34 let jenom proto, že si někdo myslí, že v 19 je brzy, je snad největší nesmysl, který tady v diskusi padnul.
Co dalšího bychom chtěli plnoletým lidem zakazovat?
No vidíte. A přesto mám pravdu
to bude asi tím, že přírodě je úplně jedno kdy nějaký ňouma stanovil plnoletost, ta si jede podle sebe. Vzhledem k tomu, že se mužský mozek vyvíjí až do 27 let, netřeba pokračovat. V 19 je kluk ještě stále nedospělý. Evidentně. A pak, zapracujte trošku na té toleranci jiného názoru![]()
Kdyby tak šlo třeba o těhotenství, tak to je zázrakem najednou v 19 letech jedinec naprosto dospělý, že. Tohle, co tady předvádějí zatím skoro všichni ( @babajaga, @milancukrar a @yarda jsou výjimkami), ale není "jiný názor", to jsou dezinformace, nepravdy a místy dokonce naprosté bláboly, které akorát tak škodí a ubližují. ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.