Nejste přihlášen/a.
Nevím , jestli máme přepsat byt na děti? kolik se platí děšdická daň
Děkuji za vysvětlení
2x
Daň jako taková není, ale odměna notáři za práci se vyměřuje dle toho, co musí zpracovávat a jak velký majetek. Není to paušál.
Ideální je tedy přepsat vše za života, jinak se notář zbytečně napakuje.
A kolikrát notář, kterého Vám přidělí stát k vůli dědickému řízení nebejvá někdo schopný, ale nějaký koncipient, který se to s Vámi bude učit a ještě si vydyndá veškeré podklady od Vás nadobrovolno, aby s tím měl co nejméně práce.
Vlastní zkušenost...
Tak že když je závěť notář se nenapakuje?závěť také něco stojí?a i když je závě´t , tak si notář vezme peníze při jednání s pozůstalými,?
Notář si vezme pochopitelně peníze od pozůstalých za různé úkony, kterým ho zatěžujete. Nebude to dělat zadarmo, že?
Pokud se dědí velká částka nebo nemovitosti či movité majetky, tak se počítá určité procento z takového majetku a to figuruje co by výší odměny za vykonané služby notáři.
Tedy nejlevnější vyřízení dědictví notářem je takové, když tam není téměř nic.
Takže čím více majetku necháváte zhodnotit a rozdělovat notářem, protože jste se nedohodli a nebo jste se na to vykašlali, tím více notáři zaplatíte za úkony jeho práce.
Čím více majetku nezahrnete do dědictví a rozdělíte si ho za živa, tím lépe.
Kdo se nedokáže domluvit, tak pak dá zbytečně prachy notáři. Tak to prostě je.
Na převod peněz z účtu na účet nebo přepis vozidla či podobné úkony notáře nepotřebujete.
@bear Vše přepsat za života není ideální řešení. Naopak, je potřeba postupovat velice obezřetně s ohledem na všechny možné následné eventuality. Nedávno byl např. zveřejněný příběh rodičů, kteří darovali za života domek dceři, která jej použila jako zástavu závazku, který nesplnila a rodiče přišli o střechu nad hlavou. Nezanedbatelné je také ustanovení obč. zák. v § 1660 - Započtení daru na povinný díl a na dědický podíl. Notářský poplatek je bezvýznamný, navíc převod vlastnictví nemovitosti je v rámci dědického řízení bezplatný. Nelze pominout ani to, že rozhodnutí soudu omezí případné handrkování nespokojených dědiců.
2x
Vzhledem k tomu, že vím jak jsem děti vychoval, nemám vůbec strach ve vyšším věku přepsat na ně nemovitosti. Samozřejmě s dodatkem mého dožití v nich. S financemi to mám vymyšlené tak, že budu používat účet jednoho z potomků ke kterému budu mít jen já přístup a až zemřu bude to prostě na jejich účtu.
Neříkám, že se něco nemůže semlít, ale to vždy.
1x
Jaká je odměna notáře za projednání dědictví a sazebník poplatků?
Notářská odměna při projednávání dědictví je pevně stanovená podle hodnoty dědictví, a to prostřednictvím tzv. sazebníku poplatků. Ten určuje procentní podíl na základě hodnoty majetku. Tento poplatek je povinný a odvíjí se přímo od celkové hodnoty majetku, který je předmětem dědictví.
Sazebník poplatků za projednání dědictví:
Do hodnoty 500 000 Kč činí odměna přibližně 2 % z hodnoty dědictví. Při dědictví o hodnotě 400 000 Kč tak poplatek notáři vyjde na 8 000 Kč.
Nad 500 000 Kč postupně klesá procentní sazba. Při hodnotě dědictví do 1 000 000 Kč je obvykle účtována sazba 1,5 % z hodnoty. Nad 1 000 000 Kč pak procentní sazba klesá až na 1 %.
Takže pokud hodnota dědictví činí 750 000 Kč, poplatek bude 2 % z prvních 500 000 Kč (10 000 Kč) a 1,5 % z dalších 250 000 Kč (3 750 Kč), celkem tedy 13 750 Kč. Nebo ve chvíli, kdy je hodnota dědictví například 1 500 000 Kč, činí poplatek zhruba přibližně 20 000 Kč.
Každá dědická položka má svou hodnotu, která se počítá do celkové částky pro výpočet odměny. Kromě toho si může notář ještě účtovat zvláštní poplatky za určité úkony, např. za majetek v zahraničí nebo za dědický majetek, který vyžaduje další ocenění.
0x
Možná chápu Vaši otázku trošku jinak.
Chcete sepsat závěť?
Pokud ale chcete přepsat byt nyní, ještě za svého života, tak se nejedná o dědictví.
Dědictví nastává až po úmrtí fyzické osoby.
===============
Jenom poznámka, v mnoha případech životem prověřené - pokud se jedná tedy o byt (dům), tak je nejlepší pro případné pozdější nesrovnalosti, určit pouze jednoho dědice. Více vlastníků mnohdy nadělá rozkol a zlou krev. Ne nutně všude, ale bohužel, bývá tomu tak.
Pokud máte dva byty a dva dědice, tak je rozhodování samozřejmě jednodušší.
Ano máme dva syny ,jeden byt ve vlastnictví. Tak sice dědická daň není , ale notářská je?Ještě to nebudu řešit . Když umře jeden , druhý ještě žije tak se to dělí?
Dědění není jednoduché, protože tam může nastat plno proměnných. Pokud není nějaká výjimka, tak podle zákonů je vše přesně dané, a s tím by Vás seznámil notář (Většinou si předvolává nejdříve k soupisu majetku toho, kdo vypravuje-platí pohřeb. Samozřejmě s ním může jít i někdo z rodiny, aby měl psychickou podporu).
Po odchodu jednoho z manželů se majetek dělí, ano, část připadne pozůstalému manželovi a dětem.
Jestli není opět nějaká změna tak = Dědí děti a manžel/ka rovným dílem.
Každopádně se může stát, že někdo dědictví odmítne, nebo se vzdá. (rodič ve prospěch dítěte, dětí) Vše ošetří notář podle domluvy pozůstalých. To se doporučuje, aby si pozůstalí sedli ještě doma a rozumně si majetek rozdělili a byli všichni spokojeni a zadobře.
@karolok Ještě k tomu dědění rovným dílem - pokud má tazatel s manželkou jeden byt ve vlastnictví a dva syny, při jeho úmrtí spadne do dědictví půlka bytu - druhá je manželčina. Té se dědění netýká. A ta půlka bytu bude rozdělena podle současně platného zákona na tři stejné díly - po jednom manželce a oběma synům.
@prostromek Buď jste nepochopil nebo špatně četl. Manželé jsou dva a mají společný majetek. Když jeden zemře, tak druhému připadne automaticky polovina majetku. Druhá polovina majetku jde do dědického řízení a tam dědí manželka a potomci rovným dílem. Tak to bylo i před 30 lety, když jsem dědil po otci.
@petrm:Myslite to dobre, ale veta:
Když jeden zemře, tak druhému připadne automaticky polovina majetku
je nesmyslna. Kdyz neco maji na 1/2, tak vlastnictvi te poloviny neni podmineno neci smrti.
petrm - Jestli jsem to pochopila správně, tak v Novém obchodním zákoníku je psáno, že dědici v první třídě, tedy zůstavitelovy děti a jeho manžel, dědí každý z nich stejným dílem.
To co popisujete platí pro dědice ve druhé třídě.
Vyhledejte si znění.
Je to jednoduche, pokud tazatel (tata) umre prvni, pak jeho podil na byte ze zakona (nebude li zavet) zdedi rovnym dilem 3 dedici, kazdy z tech tri tedy ziska po 1/3 z celku (tedy z 1/2 bytu).
Takze obe deti budou mit kazdy 1/6 a jeho manzelka bude mit (1/2+1/3=) 5/6 zapsanych v katastru.
U notare se toho mohou samozrejme deti vzdat ve prospech matky a pak bude mit matka 100%.
Pokud by tata napsal zavet: vse manzelce, pak by zletile deti meli narok 1/4 sveho podilu, tedy na na 1/6 x 0,25
@prostromek Manželé mají společný majetek. Pokud jeden z nich zemře, společný majetek zanikne, pozůstalý manžel získa polovinu majetku. Do dědického řízení jde druhá polovina po zemřelém. Ta se pak dělí podle skupin dědiců. Jak ještě jednodušeji to vysvětlit? To bylo ve starém OZ a je to i v novém OZ.
@mor Souhlasím, ale pro mnoho lidí jsou asi zlomky nepochopitelné. Jen opravím : 1/2 + 1/6 = 4/6
@prostromek v pohodě, to se stane. Já se někdy vyjadřuju zbytečně složitě. Mně šlo o to, aby tazatel pochopil, že předmětem dědictví bude jen podíl toho zemřelého, čili půlka bytu. Druhá půlka patřila pozůstalému a o ni se v dědictví nejedná.
0x
Přepisování majetku za živa kvůli dani není moudré. Kromě toho, že dědická daň je zrušená, nikdy nevíte, co se ještě do vaší smrti stane. Notářský poplatek je vzhledem k hodnotě nemovitosti bezvýznamný. Význam by to mohlo mít snad jen v případě řešení podílu nepominutelných dědiců. Není to složité. Nahlédněte do občanského zákoníku.
Děkuji , to mi stačí . nic nebudu řešit , když umřu dřív já bude to řešit manželka , notář vystaví nějaký účet?
Ano. V dědickém řízení vystupuje notář jako soudní komisař a účtuje si za to poplatek podle sazebníku. Jeho výše se odvíjí od hodnoty děděného majetku. Z důvodu snížení tohoto poplatku někteří převádějí majetek ještě za živa.
0x
V odkazu od Bramburky jsem narazila na hodně zajímavý pojem Dědická smlouva. Dědictví jsme probírali už mnohokrát, ale o tomhle jsem něvěděla, že to existuje. Zajímavé!
0x
To uz nebude vase starost platit odmenu notari ![]()
A jestli vase deti nemaji na odmenu notari vuci hodnote bytu (a stejne notare navstivit budou asi muset a nevo mu platit), a pritom jsou zletili, tak bych jim nic neprepisoval, to budou nevydarene deti
Tedy pokud vasi hlavni motivaci je usetrit penize - beztak nekdo musi napsat darovaci smlouvy zaplatit vklad na katastru to budete taky platit vy? ![]()
0x
Je to tak , sepíšu u notáře darovací smlouvu a byt přepíšu na své dva syny 50 a 45 let, mně je s manželkou 73 let. jsem předsedou SVJ , tak to asi nebudu už , když nebudu majitel bytu?
Předsedou SVJ nebo předsedou výboru SVJ nemusí být vlastník bytu; tuto funkci může zastávat kterýkoli jednotlivec nebo i firma.
Jestli v bytě bydlíte, tak byste si to měl ještě dobře rozmyslet. Kromě toho, že k sepsání darovcí smlouvy žádného notáře nepotřebujete, může vás takové počínání stát střechu nad hlavou. K čemu bude synům dobré spoluvlastnictví obsazeného bytu? Podílové spoluvlastnictví nemovitosti je téměř vždy problematické. Budete jim platit nájemné? Máte naprostou jistotu, že některý ze synů nepoužije byt jako zástavu?
@karolok Vaše otázka ohledně předsednictví mě překvapuje. Jako předseda SVJ jistě dobře znáte vaše stanovy SVJ, kde by mělo být napsáno, kdo může být členem výboru, kontrolní komise. Obecně není podminkou vlastnictví bytu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.