Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nevíte někdo jak to je? Měl jsem smlouvu na dobu určitou. 3x po sobě, Takže počtvrté mi už měli dát na dobu neurčitou. Nikdo ale s novou smouvou nepřišel. Takže jelikož jsem měl naplánované úkoly, tak jsem normálně chodil dál a smlouva by se měla automaticky změnit.
Je to tak a platí i pro takovou to smlouvu stejná pravidla, jako při klasickém HPP?
Nebo když vlastně nemám smlouvu a dojíždím jen zadané úkoly, tak můžu kdykoliv skončit?
Díky.
Zákoník práce:
§ 39 odst. (2)
Pracovní poměr na dobu určitou smí být sjednán nejdéle na 3 roky a mezi týmiž smluvními stranami může být opakován nejvýše dvakrát; za opakování pracovního poměru na dobu určitou se považuje rovněž jeho prodloužení. Jde-li o náhradu za dočasně nepřítomného zaměstnance po dobu mateřské, otcovské a rodičovské dovolené a dovolené podle § 217 odst. 5, může být pracovní poměr na dobu určitou sjednáván bez omezení počtu opakování podle věty první. Celková doba trvání pracovních poměrů na dobu určitou podle vět první a druhé mezi týmiž smluvními stranami nesmí přesáhnout 9 let ode dne vzniku prvního pracovního poměru na dobu určitou. Jestliže od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou uplynula doba 3 let, k předchozímu pracovnímu poměru na dobu určitou mezi týmiž smluvními stranami se nepřihlíží.
§ 39 odst. (5)
Sjedná-li zaměstnavatel se zaměstnancem trvání pracovního poměru na dobu určitou v rozporu s odstavci 2 až 4, a oznámil-li zaměstnanec před uplynutím sjednané doby písemně zaměstnavateli, že trvá na tom, aby ho dále zaměstnával, platí, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou. Návrh na určení, zda byly splněny podmínky uvedené v odstavcích 2 až 4, mohou zaměstnavatel i zaměstnanec uplatnit u soudu nejpozději do 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit uplynutím sjednané doby.
Tolik teorie. Praxe je jako vždy mnohem barvitější. Je možné, že Váš zaměstnavatel zapomněl, že Vám končí doba určitá. Tento stav byste měl prokonzultovat se zaměstnavatelem a "papírově"dořešit. Je to sice starost zaměstnavatele, ale Vy jste měl před termínem skončení v souladu se zákoníkem práce písemně oznámit, že trváte na dalším zaměstnávání. Pokud byste se zaměstnavatelem nedošel ke smírnému závěru, nezbývá, než se poptat na inspektorátu práce. Tam jsou kompetentní přes zákoník práce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.