Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Faktura ze zahraničí s českým DIČ

Od: karel2025

Dobrý den,
jak naložit v DPH s fakturou na zboží:
Odběratel: český plátce, vč. českého DIČ
Dodavatel: společnost registrovaná v Británii
Zboží je odesíláno z Německého skladu do Česka - to je i výslovně uvedeno na faktuře
Na faktuře je uvedeno DPH 0% ... 0 Kč
Fakturováno je v Kč, placeno platební kartou českého plátce
**Na faktuře je ale české DIČ dodavatele**
Dal bych na ř. 3 a 43 v DPH a do A.2 v KH, ale problém je, že je tam české DIČ dodavatele... Mám tam nechat české, uvést bez DIČ nebo ještě nějak jinak? Vůbec si nedovedu představit, jak to dodavatel uvedl do souhrnného hlášení.
Díky!

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hujer
hodnocení

0x

Nevím co chceš odečítat, pokud ti dodavatel nic (žádnou dph resp. 0%) !? Pokud do účetnictví, tak opět s e sazbou

Odpočed DPH = 0 . Nevím co je k nepochopení..

karel2025
hodnocení

Dobrý den,

nejde mi o odpočet, jde o to, že se domnívám, že podle § 108 odst. 2 ZDPH mám povinnost z tohoto plnění odvést daň já - tzv. přenesení daňové povinnosti. Běžně se to dělá přiznáním daně na ř. 3 a ihned odpočtem na ř. 43, ale nesedí mi, že bych doklad uváděl v KH do sekce A.2, když je na něm české DIČ.

frogman

A ty seš plátce DPH a ten nákup máš pro další prodej nebo pro vlastní spotřebu?

Asi chybí spousta informací k nějaké radě, například co to je za výrobek nebo službu

komu teda patří to daňové identifikační číslo českého dodavatele na faktuře uvedené, když tvrdíš, že dodavatel je společnost mimo evropskou unii?

karel2025
hodnocení

Dobrý den,

domnívám se, že z pohledu odvedení daně je úplně jedno, jestli jde o zboží k prodeji nebo pořízení majetku. Jde o fyzické zboží - ne službu, to je v původním dotazu. Všechny podstatné podrobnosti jsou v dotazu uvedeny.

Ano, společnost je plátce DPH, ale i kdyby byla pouze osobou identifikovanou k DPH, nic by to zcela jistě neměnilo - akorát samozřejmě bez následného odpočtu.

České DIČ na faktuře je uvedeného dodavatele z Británie, platné ve VIES i ADIS, v ADIS evidováno jako "Plátce - bez sídla a provozovny v tuzemsku".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]