Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sardinky ultrazpracované potraviny?

Od: konzerva odpovědí: 8 změna:
Jsou například atlantické pravé, pravé sardinky ultrazpracované potraviny? Sardinky mě opravdu mimořádně chutnají, je to delikatesa za dobrou cenu narozdíl od obecného humusu tradičně prodávaného k rychlé české svačince, obědu, večeři mimo domov třeba. Obsahují kuchané pravé sardinky, sůl, olej, případně kečup, chilli. Tudíž doufám že nejsou ultrazpracovanou potravinou, jím jich opravdu hodně průměrně 2-3-4 za týden. Vyhýbám se kupování baltických "sardinek" a obecně nepravých "sardinek" nebo sardinek v sojovém oleji. Obecně je v česku tragická nabídka cenově dostupných ryb. Dále tedy jím hodně mražené filé z pravé aljašské tresky i z důvodů opravdu rychlé přípravy, dá se koupit i dnes výjmečně v akci i kolem 130Kč/kg. Svátečně jsem kupoval mraženého nebo "čerstvého" candáta, filety, ale z Globusu už je nechci, byly cítit čpavkem, neklamné znamení nečerstvosti.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Sardinky v konzervě jsou obecně zdravé ( dokonce jsem někde četla, že jsou nejzdravější, poněvadž žijí v nejčistších vodách), bohaté na omega-3, bílkoviny, vápník a vitamíny, ale zda jsou ultra-zpracované, záleží na konkrétním složení; pokud obsahují mnoho aditiv (emulgátory, barviva, příchutě) a dlouhý seznam složek, blíží se UPF (Ultrazpracovaným potravinám), ale základní ryba je zdraví prospěšná a lze ji zařadit do jídelníčku jako zdroj cenných živin.

Čtěte etikety: Vyberte si variantu s co nejkratším seznamem složek, ideálně jen ryby, olej a sůl/koření.

Kvalita: Sardinky jsou testovány (např. dTest), což může pomoci při výběru kvalitního produktu.

Závěr: Sardinky jsou nutričně hodnotné, ale je třeba rozlišovat mezi kvalitními, minimálně zpracovanými verzemi a těmi, které jsou obohaceny o mnoho aditiv; čtení etiket je klíčové pro zdravou volbu.

*cteni*

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, ultrazpracované asi nebudou, když je snad konzervují přímo/ihned na rybářské velkolodi/plovoudí fabrice. Ovšem, divím se, že Vám spíše nevadí, že v podstatě pojídáte leklé/udušené rybky/mršiny. Nebo si myslíte, že každou/jednotlivou sardinku z té hromady po výlovu nějaký rybář humánně usmrtí? Zdravím!

konzerva
hodnocení

Kupuju tyhle převážně, dají se sehnat i kolem 16Kč, ale ne v česku. midav.ma/...

smode2
hodnocení

0x

Není co by na nich bylo ultrazpracované. Naopak, jsou kolikrát zdravější než jakékoliv jiné konzervy. Ovšem 4 týdně, zaděláváte si pomalu ale jistě na dnu.

konzerva
hodnocení

To si nemyslím, mám přes 50 let a sardinky jim hooodně desitky let. Vypadám prý o až 15 let mladší. Jím sardinky s chlebem a při čisté váze sardinek na porci sotva 90g a obsahu soli 1.1g to jsou titěrné množství masa na dnu. Nehledě na to, že z rybiho masa bude choroba rna az na posledním místě mezi masy obecně. Možná z uzených tučných ryb ano.

hodnocení

0x

Nevím, neumím odpovědět na vaše otázky. Jen vím, že na dialýze nám sardinky a mořské ryby vůbec, zakázali. Je v nich fosfor, draslík a nějaké prvky, které dialýza neumí odčerpat. Vítané prvky pro lidi s ledvinami, ale neřešitelné pro lidi s probémy s ledvinami. Občas zahřeším a pak trnu, jestli se to projeví při velkých odběrech. Hodně mi ryby chybí, jsem vydra a sladkovodní ryby, ty jsou jen na Vánoce.

hugon
hodnocení

0x
Filé z "pravé tresky" za 130,-/kg , tak to musí být opravdu echt gold kvalita, nejspíš nějakých smetků okolo mrazáku na rybářské lodi.
Cena masa z opravdové "tresky obecné" začíná zhruba na 1 000,-Kč/Kg.
konzerva
hodnocení

Jsou různé tresky. Kvalitní mám, krásné světlé maso bez převládajících tmavých pruhů nebo tmavého nalisovaného "mramorování". Smetky jsem před časem také koupil a ihned reklamoval a český "výrobce", tedy fakticky řezač pilou z velkých zmazených bloků tresky na 100g bločky vše uznal a dal mi více jak 100% slevu, kupony na jakýkoliv nákup u svého velkého odběratele. Běžné treska filé v česku se nahrazuje levnjší smradlavější mořskou štikou typicky. Jsou daleko horší druhy a úpravy masa z "výroby" než fileé z aljašské tresky. Jako jsou různé ty obalované rybí prsty, obecně ryby z Baltského moře a blízkého severo-atlantského evropského příbřeží atd. Kolik procent čechů si může dovolit jako pravidelnou stravu, denní jídlo jakékoliv maso kolem a nad 1 000Kč/kg...? Zkrátka pořad vycházi zdravotně jako jídlo nejlépe z mas, rybí maso.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]