Nejste přihlášen/a.
Sardinky v konzervě jsou obecně zdravé ( dokonce jsem někde četla, že jsou nejzdravější, poněvadž žijí v nejčistších vodách), bohaté na omega-3, bílkoviny, vápník a vitamíny, ale zda jsou ultra-zpracované, záleží na konkrétním složení; pokud obsahují mnoho aditiv (emulgátory, barviva, příchutě) a dlouhý seznam složek, blíží se UPF (Ultrazpracovaným potravinám), ale základní ryba je zdraví prospěšná a lze ji zařadit do jídelníčku jako zdroj cenných živin.
Čtěte etikety: Vyberte si variantu s co nejkratším seznamem složek, ideálně jen ryby, olej a sůl/koření.
Kvalita: Sardinky jsou testovány (např. dTest), což může pomoci při výběru kvalitního produktu.
Závěr: Sardinky jsou nutričně hodnotné, ale je třeba rozlišovat mezi kvalitními, minimálně zpracovanými verzemi a těmi, které jsou obohaceny o mnoho aditiv; čtení etiket je klíčové pro zdravou volbu.
![]()
Dobrý den, ultrazpracované asi nebudou, když je snad konzervují přímo/ihned na rybářské velkolodi/plovoudí fabrice. Ovšem, divím se, že Vám spíše nevadí, že v podstatě pojídáte leklé/udušené rybky/mršiny. Nebo si myslíte, že každou/jednotlivou sardinku z té hromady po výlovu nějaký rybář humánně usmrtí? Zdravím!
Není co by na nich bylo ultrazpracované. Naopak, jsou kolikrát zdravější než jakékoliv jiné konzervy. Ovšem 4 týdně, zaděláváte si pomalu ale jistě na dnu.
Nevím, neumím odpovědět na vaše otázky. Jen vím, že na dialýze nám sardinky a mořské ryby vůbec, zakázali. Je v nich fosfor, draslík a nějaké prvky, které dialýza neumí odčerpat. Vítané prvky pro lidi s ledvinami, ale neřešitelné pro lidi s probémy s ledvinami. Občas zahřeším a pak trnu, jestli se to projeví při velkých odběrech. Hodně mi ryby chybí, jsem vydra a sladkovodní ryby, ty jsou jen na Vánoce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.