Dobrý den, potřebuji vaši radu. Momentálně hledám práci. Mám vystudovanou Obchodní akademii a v tomto oboru bych chtěla pokračovat. Bohužel se mi nedaří najít místo na HPP v tomto oboru, protože požadují praxi. Je to takový začarovaný kruh-jak mám získat praxi, když všude berou jen s praxí. Teď jsem psala jedné paní účetní a ta mi odepsala, že by měla od nového roku místo v administrativě ale jen brigádně. Momentálně jsem vedena jako OBZP. A teď přichází to rozhodnutí. Přijmout tu brigádu ať mám aspoň nějakou praxi? Zároveň mám obavy, že to co si vydělám, tak tím zaplatím pojištění a žádná koruna navíc mi nezbyde. Taky jsme si říkali s přítelem, že bysme cca za rok chtěli dítě. Nevím jak funguje DPP/DPČ a nástup na mateřskou. Poradíme mi co dělat? Jestli nastoupit na tu brigádu nebo hledat dál? Děkuji za vaše názory.
Jít na brigádu a hledat další možnosti. Kdykoliv můžete odejít do lepšího. Když brigádu nevezmete, jak chcete získat praxi? I kdybyste výdělek odvedla státu, tak nemusí váš přítel hradit zdravotní za vás ze svého. Takže ušetříte.
Kde čtete, že za ní platí OBZP přítel? Může to platit sama. A jestli tak činí při hledání práce, tak nejedná zrovna optimálně. Já bych to udělala tak, že bych se přihlásila na Úřad práce, aby za mě to zdravotní zaplatil a soustředila se na nalezení dobře placené práce.
johana
To jsem tak dříve měla, že jsem byla vedena na ÚP. Ale po narážkách nepříjemné paní na úřadě, že je to ostuda být na ÚP a nepracovat jsem se rozhodla, že si to radši budu platit sama.
johana
Právě, že bych tu brigádu vzala hlavně kvůli té praxi ať mám "aspoň něco". Také nevím jak funguje mateřská+brigáda. Kdybych tu brigádu měla třeba ten rok a pak otěhotněla. Dítě mi bylo doporučeno ze zdravotních důvodů mít co nejdříve, ale zase si chci něco vydělat. Můžu mít z brigád nárok na mateřskou? Má s tím některá zkušenost, že dělala na DPP/DPČ a pak otěhotněla?
Počkejte, chcete mi říct, že nějaké narážky úřednice o tom, že "je ostuda být na úřadu práce" způsobily, že jste si platila a platíte sama měsíčně 2 808 Kč měsíčně státu? Ta úřednice panečku dělá velmi dobrou práci, když se necháte zastrašit nějakou připomínkou o tom, co si úřednice myslí, a jste ochotná státu dávat každý měsíc necelé 3 000 Kč za to, abyste "nemusela tyto narážky poslouchat"... Úřady práce jsou tu od toho, že když práci nemáte, a hledáte si ji, tak za vás právě tuto částku (zdravotní pojištění) ten úřad zaplatí, bez ohledu na to, jaké o tom má soukromé mínění ona úřednice, co na tom úřadu pracuje.
Jinak ta úřednice na tom Úřadu práce pracuje celý život, několik desítek let, a to ostuda není? Mimochodem ona na tom úřadu sedí, že se jí ve skutečnosti nechce pracovat. Také ji říkáte osobní dojmy a narážky na tohle téma? A nechá se vámi ta úřednice nějak zastrašit?
Z vašeho uvažování vyplývá, že předpokládáte, že na brigádě vyděláte při DPČ méně než 4 499 Kč (či včetně) a při DPP méně než 11 500 Kč (či včetně). Pak byste jako osoba bez zdanitelných příjmů musela každý měsíc sama odvést na zdravotním pojištění 3 024 Kč. Jakože nejsme věštci, nevíme, jakou vám nabídli mzdu. Sama si můžete spočítat, jestli budete mít nad limity daných dohod, aby za vás odvedl většinu odvodů zaměstnavatel, nebo budete pod limity, a sama budeme muset platit zdravotní pojištění jako osoba bez zdanitelných příjmů.
johana
Já sama ještě nevím, jakou bych měla mít mzdu. Zatím jsme se s paní bavili jen tak okrajově.
A samozřejmě, když budete mít výdělky, z nichž nebudete odvádět státu sociální pojištění, tak nebudete mít nárok na nemocenskou ani na peněžitou pomoc v mateřství.
johana
Děkuji za komentář. A při DPP nebo DPČ za mě v nějakém případě sociální platí zaměstnavatel? A když bych si to měla platit já tak to bych se musela nahlásit někam na sociálku?
Při brigádách musíte mít následující výdělky, aby za vás zaměstnavatel odváděl sociální a zdravotní pojištění. A to je při DPČ vydělávat více než 4 499 Kč hrubého měsíčně a při DPPvíce než než 11 500 Kč hrubého měsíčně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.