Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bolest v křížích

Od: 11111 odpovědí: 6 změna:

S manželkou jsme již dost pokročilého věku (80 a 77) a je mi jasné, že různé bolesti v zádech jsou způsobené degenerací a věkem, ale máme trochu zvláštní opakovanou zkušenost.

Mě začnou dost prudké bolesti v křížích, které vystřelují do některé nohy, než to přejde, trvá to asi 3 týdny. Léčíme to Brufenem a Capsiovými náplastmi. Stává se to 2x až 3x do roka. Zajímavé je, že během 2 týdnů to samé postihne manželku. Někdy s tím začne ona a opět to dostanu i já. Od ledvin to není, protože to by nezpůsobovalo vystřelování bolestí do některé nohy a kyčelního kloubu.

Je možné, že by to bylo nakažlivé?

-----------

Pokud by nás někdo polílal k lékaři, tak na vysvětlenou (už jsme to zkoušeli): Praktický lékař nás pošle k neurologovi a tam je čekací doba víc než 2 měsíce, takž když přijdeme k odborníkovi už nás v zádech nebolí.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

2x
Chodíte na rehabilitace? Tam se naučíte cviky dle vašeho stavu a když budete denně cvičit, uleví se vám. Jasně, že cviky vás nevyléčí, ale problémy se zmírní. Prášky nic neřeší. Nebo jaký máte denně pohyb? Delší procházky?
Má rehabilitační lékařka mi řekla - vás bolí záda? No jasně, rozgajdané bříšní svaly. A měla pravdu.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, ne, přímo nakažlivé to není - je to náhoda možná "přiživená" psychikou a nevhodnými návyky i stejným prostředím v partnerském vztahu. Zdravím!

doplněno 03.12.25 11:43: Poznámka - toto je kruciální otázka celého dotazu: "Je možné, že by to bylo nakažlivé?"
doplněno 03.12.25 19:31:

11111 - reagovat na odpovědi už tady asi nebudete, že? Tak Vás ještě jednou uklidním, že onemocnění nakažlivé/infekční/epidemické to určitě není. Nemusíte mít obavu, že nakazíte někoho v rodině (děti, vnoučata) či sousedy nebo návštěvu. Ovšem, za poměrně rozšířenou civilizační nemoc to považovat lze, ale to není Vaše vina (nejste přenašeč).

jir
hodnocení

0x
Bolest vystřelující do nohy může být i vyhřeznutá plotýnka. Kolega (47 let) je s tím už 5 týdnů doma, skoro nemůže chodit. Dá se to odstranit operativně, nicméně to je až poslední možnost vzhledem k možným komplikacím.

hodnocení

0x

Infekcia urcite nie. Mozne dovody :

presun byt - chata, kde mate ine matrace. Ak ochorie jeden, je horsie mobilny a druhy mu viac pomaha, cim pretazuje svoje telo a bolesti dostane aj on. Pripadne suvis s pracou na zahrade, ked sa sezonne pretazite.

bramburka
hodnocení

0x

Diagnoza muze byt ruzna, tu Vam samozrejme nejlip urci lekar.
Ja Vam mohu poradit jen jako amater s vyhrezlou plotenkou (vlastni zkusenost pred nekolika lety). Pomohly mi ruzne cviky na odlehceni patere (lezet na dece a zvednout nohy na zidli v pravem uhlu, takhle setrvat 20 minut), injekce vitaminu B a i tzv. Feldenkreisova metoda cviceni.
V podstate sedite na tvrde zidli a pohybujete - treba i minimalne - panvi. Cviky v leze a ty, ktere nemuzete kvuli bolesti vykonavat, si jen predstavovat v hlave. Telo to pry bere stejne, jako kdybyste cviky vykonavali.
Tohle rocni obdobi je jak delane pro vsechny ruzne bolesti! Mate-li moznost a pokud Vam to bolest dovoli, zajdete si do nejakeho aquaparku do virivky s teplou vodou. Tam by se mely svaly uvolnit a bolest polevit. Nesmite ale potom venku prochldnout
Preji brzke uzdraveni ale hlavne nevynechte toho doktora!

aasd
hodnocení

0x

vbolest může být způsobena dlouhým sezením vnapř. u počítače nebo naopak proleželou molitanovou nebo jinou matrací kdy pánev není rovně, dále prošlapanými boty, nevhodnou domácí obuví např.v od vietnamců, dále ortopedickými vložkami pokud jsou dány do pantoflí, sandálů a nejsou napevno zajištěny přesně na svém místě - s tímto posledním jsem měl taky problém a nedávno jsem to vyřešil fixací pomocí lepidla k těm dom. botům.

Jinak pomáahaj ortopedické cviky nebo pilátes s gumoua, jedni takovou červenou pro důchodce mám, důchodci co necvičí stačí jim žlutá a červená pro začátek, ale musí vědět jak správně stát, to spíš poradí fyzioterapeut protože pokud člověk nestojí rovně tak to moc nemá smysl

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]