Nejste přihlášen/a.
Přišel mi mail, podle textu zpráva z Ruska. Dá se zjistit skutečný odesílatel, stačí třeba jen město. Děkuji.
Podívejte se do hlavičky emailu. Jsou tam uvedeny IP adresy. Pokud má odesílatel pevnou IP adresu a nešel přes VPN, tak podle Geolokace umístěn/... by jste mohl přibližnou lokaci získat.
Ale pokud pevnou IP nemá, nebo použil i VPN nebo jiný maskovací nástroj, tak byť ji poslal z Ruska, může se tvářit jako poslaná od souseda z vedlejšího domu :-/
Podívejte se do hlavičky na IP jestli tam je uvedená (ne každý email to tam píše, seznam třeba ano). Tím najdete spíš teda poskytovatele internetu. Ale nemusí sedět ani město (na dovolené v Itálii jsem podle IP byl v Milánu (úplný sever), vzdálenější město od Scaley (jih) bych asi těžko hledal), stát by sedět mohl, ale když jsem se připojil svým mobilním internetem, tak jsem byl normálně v Praze i když jsem třeba byl ve vlaku.
Klíčové slovní spojení je who is to je služba, která Vám řekne něco o dané IP adrese.
Tak jste mě teď navnadil, a zkouším to - na dovolené ve Španělsku jsem měl být v Madridu, ve skutečnosti jsem byl na Tenerife. (Ale podle jednoho jiného who is je to Amsterdam.)
Received: from 44.pool92-172-207.dynamic.orange.es (44.pool92-172-207.dynamic.orange.es [92.172.207.44]) by email.seznam.cz (szn-UNKNOWN-unknown) with HTTP; Tue, 01 Jul 2025 09:49:27 +0200 (CEST)
jestli teda koukám na správnou kolonku
Něco jsem možná posílal přes Eduroam na univerzitě, tak schválně
Received: from 193.145.124.21.local.ull.es (193.145.124.21.local.ull.es [193.145.124.21]) by email.seznam.cz (szn-UNKNOWN-unknown) with HTTP; Wed, 25 Jun 2025 16:14:25 +0200 (CEST)
Tak tam je to naprosto přesné address: Universidad de La Laguna
address: E-38071 La Laguna (Tenerife)
Přitom i v tom ubytování byla pevná optická linka, ne žádný mobilní internet jako třeba v té Itálii. Tady je jasně vidět, že se ani to město moc nedá určit, pokud se zrovna nepřipojíte přes nějakou větší organizaci (podnik, univerzitu apod., které mají svůj rozsah adres, IP normálně dostanete zapůjčenou od ISP a za pár hodin ji může dostat někdo jiný třeba na druhém konci státu).
Každopádně tyhle textové řetězce tam dává emailová služba, tak tam může dát naprosto cokoliv (emailový server můžete mít klidně doma). Seznam je tam dává (tak pozor při na odesílání anonymů přes seznam), některé servery je tam ale nedávají a klidně si můžete vytvořit svůj server, který tam dá, co si budete přát.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.