Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kontokorent výpočet (p.a.)

Od: arewrtz odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

chci se zeptat jak se vypočítává úrok z kontokorentu, nikde nemohu najít vhodný online kalkulátor. Znám sazbu (p.a.) a řekněme, že jsou dva případy:

1) p.a. 20%, čerpáno řádně 5 tis. po 2 měsících zaplaceno.

2) p.a. 20%, čerpáno řádně 5tis. za 20 dní přišla výplata (dluh vyrovnán) a ta byla celá vybrána + opět 5 tis z kontokorentu.

V prvním případě (jestli to dobře chápu) se zaplatí 20% z dlužné částky na konci (po zaplacení), jak tam ale rozhoduje počet dní? Všude totiž čtu, že je to potřeba co nejdříve splatit, jinak platíte víc (že kontokorent je vhodný jen pro krátké období - překlenutí problémů).

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

3x

Dobrý den. P.a. je roční sazba, u kontokorentu se ale počítají úroky pravděpodobně za každý den. Takže by to mělo být takto: Zlomek: jistina krát počet dní úvěru krát sazba děleno 360 krát 100. Takže dle tohoto výpočtu bych to viděla následovně: v případě 1. by se zaplatilo na úrocích asi 167 Kč (půjčka trvala 2 měsíce, tj. 60 dní). V případě 2. by se zaplatilo 55 Kč za dobu 20 dní, neboť přišla výplata, tím pádem se kontokorent uhradil, i když se následně ihned šlo na účtu do kontokorentu.

awertz

Děkuji moc za Váš as eulalie. Myslel jsem si, že je to tak...

jjjjjjjjjjjuuuuu

prosim vas jeste v tom jmenovateli- proc tam je 360*100?
jinak by to melo sedet, prooze snad na ge money webu psali naky priklad kolik clovek preplati...

eulalie*

Ten vzorec, co jsem uvedla, je vzorec, podle kterého se počítají úroky v bankách. Přiznám se, že jsem si to takto zapamatovala a pamatuji už po léta. Ten vzorec je možná složen z více zlomků a má vyjádřit to, že se sice použije roční sazba, ale počítá se úrok na dni. Tak asi tak, jestli mi rozumíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]