Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dáváte dýško, spropitné?

Od: babkazov® odpovědí: 55 změna:

Dáváte v restauraci dýško, spropitné? Nejen, když se jedná o "jedno" čepované" a sumu zaokrouhlí. Myslím, když je účet za více osob a poměrně vysoký. Vím, že má být 10-12%. Když platíte kartou, řeknete, aby částku zvýšili o určitou část nebo dáte účtujícímu penize v hotovosti zvlášť? Jak je to správně?

doplněno 28.11.25 08:45:

Když už vezmu rodinu na větší oslavu, dávám 10%, ale nejsem si jistá tou formou, jestli přičíst nebo dát keš.

55 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mudrsova
hodnocení

7x
Nedávám, me taky nikdo dýško v praci nedava a to se o zákazníky starám daleko lépe než většina obsluhy v restauraci. Člověk by řekl, ze neni takove umění chodit sem a tam, občas položit jednoduchou otázku a přinést zpet nějakou věc...ale pro mnoho lidí, co to dělají je to nedostizny cíl.

Souhlesím s Vámi. Oni se ty dýška nějak rozmohly.U lékaře za lepší léky za delší nemocenskou za přednostní CT abych nemusel čekat měsíc Primářovi aby lepe mně operoval , maserovi aby lépe masíroval ,...Uvědomujete si že ti co mají malé platy , důchody tim diskriminujete? Ten nedává dýška tak tak ať počká nebo ho odbyde.

kkk
Vážený pane zolik Vy jste popleta. To co popisujete Vy není dýško ale úplatek. Až budete mít chvíli času nastudujte si jaký rozdíl mezi dýškem a úplatkem.

Pane kkk. Dobře vím co je dýško. Zkuste chodit do restaurace kde nebudete dávat dýško. Jak budete obsluhován? Při tom jsou ceny dané na jidelním lístku a číšník ma danou smlouvu na svůj plat.Co udělá číšník na víc než má ve smlouvě? Čili abych byl slušně obsloužen musím dát dýško. Neni to náhodou stejné jak dát úplatek za nějakou jinou službu kterou nazýváte úplatek. Kdych v práci špatně pracoval tak mě propustí.V obchodech také mne obsluhují a žádné dýška se nedávají.Na víc daní se dýška? Jsou to za rok nemalé částky.

dann

Jak budete obsluhován? Úplně stejně jako ten, co dýško nedá. Vy popisujete úplatky (na kterých víceméně není nic špatného. Když někdo dostane nějaký dárek, tak i podvědomě pro toho člověka udělá i něco extra. Když teda nejde o úplatky ve vládě apod :)). A proč budete obsluhován stejně? Protože přece neplatíte předem, ale vždy až po. Max. uslyšíte šeptání číšníka, že jste to a to...

nox®
hodnocení

4x

Beru to tak, že návštěva restaurace a s tím spojená obsluha, má pro mne být příjemným zážitkem a je to, řekněme, zažitým kulturním zvykem. Proto mne docela překvapuje, že se objevuje až tolik názorů k tomu nedávat dýško. Když to porovnám s některými názory, že jim také nikdo nedává dýško nebo že dává max třeba pár korun v několikasetkorunové útratě, tak bych to porovnal třeba se zvykem otevírat ženě dveře. Je to slušnost, je to takový zažitý zvyk, který člověku ve společnosti i u dotyčné osoby udělá dobrou odezvu. Některé dámě otevřete dveře s radostí, některé ze slušnosti, ale když víte, že daná žena je otravná babizna, kterou celý svět nenávidí, tak jí maximálně podržíte dveře nohou k projití nebo ani to. No a tak nějak já přistupuji k dýšku v restauraci. Když mi číšník dopřeje si ještě více užít skvělé jídlo příjemným a pozorným servisem, v nějaké lepší restauraci, kde jsem si přišel posedět a užít si třeba hezký večer se ženou, dám klidně i 15%, když je to běžný oběd, snažím se zaokrouhlit alespoň na těch 10%. Pokud se číšník nechová nijak přátelsky a pozornost s kvalitou tomu odpovídá, zaokrouhlím jen ze slušnosti na nějakou blízkou celou částku. Abych dýško nedal, musel bych pravděpodobně odejít značně nespokojen nebo neobsloužen... Co se týče jiných profesí a dýška, co tu zaznělo, že ostatní také nedostávají, tak je to logicky u zaměstnání, které jsou oproti těm v blízkém okolí méně finančně ohodnocené nebo mají za úkol vás konkrétně nějakým způsobem obsloužit v oblasti komfortu a pomoci. Takže třeba různí poslíčci, zaměstnanci hotelu, pomoc s nákladem a tak dále. Pravděpodobně bude mít nějaký řidič dopravního prostředku vyšší plat, než někdo, kdo vám pomůže s kufrem, nebude mít důvod s vámi navazovat osobní kontakt a snažit se vám vyjít vstříc. Je to veřejná služba s konkrétním účelem, žádný individuální zážitek a řešení dýška by asi ještě navíc narušilo plynulost a chod celého systému.
Co se týče systému placení, tak já jsem zvyklý si to zjednodušit a pokud to jde, vždy platím kartou. V tomto případě, pokud daný podnik nemá systém rozpočítávání nějak nastavený na konkrétní obsluhu, jde vše do jednotného systému. Já to tak preferuji, jelikož se pravděpodobně vše rozpočítá mezi všechny, tedy i ty, kteří se starají tam vzadu a nejsou vidět nebo s nimi společnost nijak nepočítá. Pokud bych chtěl z nějakého konkrétního důvodu obdarovat pouze jednoho číšníka, zvolil bych hotovost přímo jemu, případně, pokud se při placení roznáší "knížka na účet".

hodnocení

Mám to tak nějak jako vy. Cítím to tak a mám pak dobrý pocit. *palec* Jen se budu muset naučit vrátit, reklamovat jídlo, které není jak by mělo být. Naposledy to byly karlovarské knedlíky se svíčkovou. S knedlíky ta tvrdá, nepoddnajná hmota neměla nic společného. Ještě druhý den jsem byla naštvaná. Ale tam jsem byla hostem a spropitné nebylo mou starostí.

jiofa

Ano, je třeba selektovat. Znám a mám několik známých i příbuzných a vím jak se v těchto situacích zachovají. Většina co nedají dyško ani haléř jsou šetřílkové s penězma nacpanýma ve štrozoku. Ti jsou nejšetrnější a nejopatrnější v rozdávání.

jiofa

Oprava: Strožoku.

mudrsova
To je jasný, kdyby dávali peníze každému, kdo natáhne ruku, tak bohatí nejsou...
A dáváte dýško i pokladní v obchodě, kdyz vám hezký namarkuje zboží atd?
nox®

mudrsova: Já myslel, že jsem ten rozdíl dostatečně jasně popsal. Tak tedy ještě jednou. Pokud je nějaké zaměstnání, které je součástí nějakého většího systému a je méně finančně ohodnoceno, přitom má zásadní dopad na chod celého systému a sestáva z principu kontaktu se zákazníkem, navození příjemného dojmu a zkušenosti nebo prostě jen poskytnutí služby, která je nad běžným standartem pro daný úkol, poskytnutí individuální služby a zážitku, nevidím důvod, proč nedat dýško. Naopak taková práce pokladního je běžná standardizovaná služba, která má za úkol namarkovat, naúčtovat a převzít platbu. Tato služba je stejná pro každého, není tam žádný individuální přístup nebo zážitek. Člověk nejde do obchodu za zážitkem u pokladny, ale aby nakoupil. Nicméně troufl bych si říct, že skoro každý dal někdy nějaké drobné spropitné, když třeba nechtěl vracet za menší platbu.

jiofa

mudrsova: Nox to napsal přesně. Proč bych měl dávat peníze (dyško, zpropitné) pokladní u kasy. Pokud nevíte, je to o spkojenosti zákazníka při obsluze či ve slubžách, kdy vám poskytnou něco navíc, než je třeba jejich poviností. A takových situací bývá často hodně. V restauracích a v hospodách či krčmách to bývalo a je běžné.. Rozlité pivo, pozvracený štamgast, pilo se a hodovalo přes uzavírací dobu atd. V běžných obchodech není třeba. O tom není řeč. Že někdo místo 198 Kč to nechá u pokladny za 200, je něco jiného.

mudrsova

Protože treba se bude pokladní na vas usmivat, příjemné konverzovat, nebude za sebe házet zboží jako o závod? Pak si nezaslouží dýško jako číšník?
Číšníci se chovají v 90% mile jenom proto,ze čekají,ze za to dostanou něco navic. Proto pak ty kyselé xichty, kdyz nic nedostanou...
nox®

mudrsova: Když vám přijde správně v takové situaci nechat pokladní nějaké spropitné, tak to klidně udělejte, nikdo vám v tom bránit nebude ani vám za to nebude nadávat.

mudrsova
Ale většina tvrdí,ze mile prodavače nic dávat nebudou, ze dělá jen svoji práci.
Ale u číšníku většina dává, protože kdyz je milý,tak dela něco navíc.
Je to nesmysl,za v tom rozdíl nevidím.
Já v práci taky "obsluhuju" zákazníky, musím být milý a ani jedna strana nečeká,ze bude nějaké dýško. Za to me platí zaměstnavatel a mam to v popisu práce.
nox®
Máte to tu už asi 4x vysvětlené jako úplnému hlupákovi. Netuším, jak jinak vám ještě ten rozdíl a dlouholetou zvyklost, vysvětlit. Pokud ani takto rozdíl nechápete, je to jen váš problém a stejně, jako s dýškem, dělejte si to jak chcete.
mudrsova
Takze jste zvyklý z vlastní kapsy suplovat nedostatečné finanční ohodnocení zaměstnavatele u par vyvolenych skupin zaměstnancu a prijde vám to v pohode?
Dlouhá léta tady byl zvyk davat úplatky lékařům, úředníkům atd takže je to taky v pohode?
nox®
V podstatě svým způsobem ano. Jsem zvyklý ohodnotit příjemnou obsluhu v restauraci dle mého vlastního uvážení, nehledě na to, co si nějaký mudrsova myslí. Stejně tak třeba ženě podržím dveře, přestože má ruce a může si otevřít sama a dle vašeho výkladu bych tím snižoval její samostatnost.
yarda1
...úplatky lékařům, úředníkům ...Úplatek je úplatek a dýško je dýško. Pokud to nebude na jídelním lístku a účtence tak je jen na mně jestli a kolik dám. A když zaplatím přesně tolik a nechám si vrátit drobné, nebudu se stydět a přijít zase jindy. A dýško, pokud ho budu chtít nechat, budu dávat hotově i když útratu zaplatím kartou, aspoň budu vědět komu jsem ho dal.Viz můj příspěvek z 28.11.25 16:46

runner2
hodnocení

4x
Většinou dávám ale není mi to příjemné. Přijde mi to nedůstojné pro obě strany. Byl bych raději aby o očekávané dýško jídlo zdražili, klidně o tech 10% a já pak nemusel řešit kolik je běžné nebo slušné dát. A ne, nejde mi o těch pár korun navíc. Vlastně by mi bylo trapně být na té druhé straně v pozici obsluhy a být závislý na tom zda mi někdo náhodou něco dá navíc.

hodnocení

3x
Dýško dávám pokud mám pocit, že si to obsluha zaslouží. To znamená, že když celou rodinu obsluhuje bezvadně a s úsměvem, tak není problém při částce například 2030 Kč dát 2200.
Když donese jedno nebo 2 piva, tak dýško za co? Jinak nedávám zvlášť, prostě jim řeknu, ať to přičtou.
Jinak se u nás docela rozmohlo dávat dýška snad všude a každému. Prodejcům, uklízečce, kurýrovi, dělníkovi...nevidím k tomu důvody.
bramburka

@mettaxa: Mate naprostou pravdu. Nedavno jsem neco objednavala na e-shopu a byla tam nabidka, prispet ruznymi castkami za zabaleni zbozi. To uz je trochu prenane, ne? Toho cloveka jsem v zivote nevidela a kdovi, kde penize skonci?

hodnocení

Vždycky to tak bylo. Nejen v dnešní době. Řemeslníka jsme nakrmili, uvařili kafe, holič, kadeřník a číšník dostal spropitné. Sestry bonbonieru, doktor flašku, úřednice kávu nebo čokoládu, učitelka kytku a bonbonieru. Nikomu to nepřišlo divné. Hodinový ajťák buchtu a kávu. Řidiči v sanitce lidi dávají 5 kč.

Ano ano, káva, svačina či oběd je hezké gesto, mně se jen nelíbí, jak už skoro každý čeká peníze. Na těch lidech je to vidět.
Nebo jak psala brambůrka ty online dýška, to je extrém. Jinými slovy - my jim platíme málo peněz, tak je plaťte vy zákazníci skrze dýška. Nestačí si koupit produkt, ještě budeme živit jejich zaměstnance.
nox®

Pokud systém spropitného berete jako živení zaměstnance, tak logicky budete vše okolo brát s tímto pohledem. Nebude tomu tak, když přijmete předání spropitného jako symbol pro vyjádření spokojenosti se zájmem pracovníka o vaše pohodlí nebo spokojenost a jeho vlastní iniciativu mimo, řekněme, pracovní povinnost. U některých zaměstnání se systém spropitného tak nějak přejal z globálu, kdy často tito zaměstnanci bývají placeni málo a spropitné je pro ně značná část jejich příjmu. V spoustě chudých zemí, které je turisticky oblíbené, se z takového drobného příspěvku stal vlastně standart a samozřejmost. Nebo třeba v Americe se s vámi kvůli špatnému spropitnému klidně pohádají a plivnou do jídla. Prostě to tak je a společností to pomalu prochází dál. Víte, jak se to říká? Peníze nejsou v životě všechno, ale bez nich se žít moc dobře nedá...

Ano ujalo se to, jenže mně se to třeba nelíbí a proto mám jiný názor. Já to vidím tak, že ostatní lidé pak doplácí na výplaty skrze spropitné a to mi nepřijde v pořádku, ale ne s ohledem na ty zaměstnance - je hezké, když si lidé pomáhají, ale beru to s ohledem na ty zaměstnavatele a firmy, protože ti pak mají o to více důvodu, proč tomu zaměstnanci nepřidat na výplatě.
I bez toho je zaměstnanec jednou nohou otrokem. Samozřejmě jak kde.
nox®
Samozřejmě to je zcela v pořádku si myslet, ale s ohledem na zažitou zvyklost s tím asi nic jiného neuděláte. A to je v našich končinách systém spropitného poměrně lehký, spousta pozic s ním vůbec nepočítá. V některých zemích je dát malé spropitné symbolem nespokojenosti až ponížení.

hodnocení

3x

Ještě je tady pojem kuvert, kuvér, couvert (výslovnost: kuvér)

Význam: ve vyšších cenových skupinách) restaurační poplatek za stolování (volné použití pečiva, hořčice, křenu apod.) zahrnutý do ceny hlavního jídla

viz zde a také tady

hodnocení

2x

Když jsem spokojená, nechám v zaokrouhlení na desítky. Občas i víc. Nemohu si dovolit být příliš štědrá, coby osamělá důchodkyně. Pokud nejsem spokojená, nedám. Není to moje povinnost. Příklad:

1/ s děvčaty na výletě, otvírali od 11 hodin, odemkli v 11,10 s kyselým výrazem. Na 7 kluzkých schodech do restaurace neporušená pokrývka sněhu. Koště za dveřmi nepoužité. Oběd: br. knedlíky blátivé, rozvařené, maso nevypečené, spíš uvařené. Servírka neochotná, pomalá. Asi ji 10 ženských najednou zaskočilo. Jindy má možná 5 lidí za den. Moje útrata 214 Kč. Dostala 215, víc si nezasloužila.

2/ opět s děvčaty na výletě. Většina si objednala br. knedlíky a dostaly je. Mně přinesli jako poslední - a houskové. Ty nemusím. Když jsem se ptala, proč tomu tak je, řekl mi číšník, že bramborové už došly. Měl mi to snad přijít říct a dohodnout se, co dál. Asi bych zvolila jiné jídlo. Ne, dostala jsem houskové! Placení 179 Kč. Dala jsem mu 180 /100+50+20+10/ A čekala jem a čekala ...on významně rachotil drobnými v kešeni. A já čekala. Až nakonec vytáhl tu korunu a s ošklivostí ji hodil na pult. Vzala jsem si ji. Protože si nezasloužil ani tu jednu korunu. Jaga.

Správně - dělám to podobně. A do takových podniků se nevracím.

I když - někdy se změní obsluha / majitel a vše je náhle jinak.

jiofa
hodnocení

1x

Dávám vždy a zaokrohluji na nejbližší přjatelnou částku dle výše. Např. 65 (70), 230 (250) ...i dopravci např. včera mi přivezli zboží za 39 600 Kč (platil kartou) a dpravci dal 50 Kč. Asi takto v těhle částkách se pohybuji. A samozřejmě podle spokojenosti obsluhyy, dopravy, služby, ...atd. Pokud tam je nespokojenost, tak nic.

jiofa

Při platbě kartou dávám v hotovosti obsluze.

hodnocení

1x
U karty ne
U hotovosti občas ano

hodnocení

1x

Dotaz zní Jak je to správně?

Správně to není nijak. Dýško je projevem POUZE VAŠÍ SPOKOJENOSTI NEBO NESPOKOJENOSTI.

- Jsem spokojený? Nechám cca 10 %, většinou je to částka do zaokrouhlení.

- Jsem nadmíru spokojený nebo je mi extrémně sympatická obsluha? Tehdy dávám nadměrné spropitné.

- Jsem nespokojený? Nedávám žádné dýško a obsluhu informuji o nedostatcích, aby je mohla do příště eliminovat.

Žádná norma neexistuje. Rovněž byste se neměla nechávat ovlivňovat očekáváním ani zvyky cizích lidí. Vy jste ta, kdo platí, takže Vy jste ta, kdo určuje, co zaplatí navíc. Ano, tak jednoduché to dnes je.

hodnocení

Nějak mě to vaše povídání, zdůrazněné barvami a tučným písmem uvádí v přesvědčení, že vaše pravda je jen jedna a navíc, jediná správná. Musela jsem se kouknout, co na to pan L.Špaček, odborník na správné společenské chování, říká. A tady je jeho verze, bez barevného a tučného písma. ODKAZ

Já tam teda vidím v každém odstavci dost tučného písma.
"Způsob, jakým spropitné předáte, může ovlivnit, zda se skutečně dostane k těm, kdo vám během návštěvy podniku věnovali svůj čas a energii."
Tohle je sice hezké, ale já jako zákazník přeci ještě nebude toto řešit. Tohle si musí zajistit interně.
hodnocení

Ale no tááák. Budeme vést žabomyší válku? Copak budeš? Myška nebo žabka? Se vší úctou a respektem. *mir*

hodnocení

1x
Bejvávalo. Dneska si dýško bere zaměstnavatel, o to nižší je mzda pro zaměstnance a ten to pak pozná třeba na nemocenské, dovolené, odstupném a nakonec na důchodu!

pecenkav
hodnocení

0x

Zaokrouhluju na celé desítky, ale hodně si to rozmýšlím, nevidím jediný rozumný důvod vůbec nějaká dýška dávat, mě taky zákazníci proplatí fakturu na koruny přesně.

bramburka
hodnocení

0x

Nedavno jsme slavili narozeniny. Ve ctyrech osobach utrata kolem 1000,-Kc (my moc nepili, sami ridici). Obsluha kolem nas skutecne kmitala a byla velice mila, i kdyz meli plno. Navic nam dle prani rezervovali ten nejlepsi stul.
A za tu snahu dostali dysko 100,- Kc.
Ale pri normalni utrate za 1 osobu davam tak 15-30,- Kc.
Pokud vim, tak od pristiho roku se maji platy v restauracich upravovat. Tak uvidime, k jakym dojde zmenam.

hodnocení

0x

Dýško dávám jen velmi výjímečně. A když, tak jen pár korun.

hodnocení

0x
Sem tam ano.
Ale poslední dobou se setkávám s tím, že obsluha řekne, že dyško brát nesmí.
Většinou u placení kartou.

smode2
hodnocení

0x

Jedná se o součást jejich výdělku. Někdy značnou. Vím co to znamená když se člověk snaží a buď za svoji snahu nedostane část očekávaných peněz a nebo dokonce místo toho dostane vynadáno i když se snaží jako blb (vy co pracujete s lidmi víte o čem mluvím). Takže dávám. Jak kartou, tak hotově. Ti co nedávají nemyslím že to nutně musí myslet nějak zle, spíše často vůbec netuší jak celý systém funguje. Podobně jako když mi například přijde kamarád pomoci se stěhováním a vůbec nic za to nechce. Je slušností dát mu alespoň oběd nebo nějaké občerstvení. Ne jen říct mu: "tak dík, nazdar". Někteří lidé ale mají jistou poruchu - takzvaně žijí v nedostatku, bez ohledu na jejich příjmy a majetek - berou lidi ne jako lidi ale jako zdroje a pokud mají možnost z nich vycucat co nejvíce za co nejméně peněz, vždy toho využijí do poslední koruny.

Jasně součást výdělku.
Naposledy to bylo vidět při covidu.
Minimální mzda a ostatní na ruku.
Pak se divili, kolik že to dostali podpory.
Nebo koukají u výpočtu duchodut, holt z minimky toho moc není.
Kolik servírek uteklo do normálního provozu a ještě si to pochvalují.
smode2

To je jiné téma. Však není divu že utekli. Vidíš to i zde. Většina je pro nedávání. Jedná se opět o gerontokracii. Hodně starých lidí je uznalých, ale hodně taky ne: hosté restaurací jsou většinou starší, kdežto obsluhují spíše mladší. A protože mládí je v Česku neodpustitelné provinění, potrestají starší mlaďochy alespoň tak, že jim nic nedají..když už mají tu možnost. No a když nemám jako mladý normální peníze, tak co zbývá? Jít pryč. Kupodivu:)

mudrsova
A nebylo by lepší, kdyby se dohodli se zaměstnavatelem,ze jim bude platit důstojnou mzdu?
@smode nerozdeluj, stačí to u duchodech;)
*
@mudrsova ano můžou. Znáte tu okřídlenou větu?
"Za bránou čeká zástup chtivě pracujících"
mudrsova
Žádný zastup tam v dnešní době nečeká.
Ale asi je jednodušší přistoupit na minimalku a pak brečet, kdyz je nechtějí dotovat zákazníci, kteří uz tak platí předražené jídlo...

host
hodnocení

0x

Jak kdy a kde. Když někdo chodí pravidelně v polední přestávce do nějaké restaurace na obědy, asi něco obsluze dává,

Je to blbý zvyk. Zákazník nebo host hospodu vlastně tím, že jde na jídlo a pití do restaurace, tak ji odměňuje už tím, že tam jde a něco si objedná a hospoda může prosperovat dál. Kdyby měla být spravedlnost, musel by dát nejen číšníkovi, servírce, ale i výčepnímu u pípy, kuchařům a kuchtičce kteří škrábou mrkev a paní, co tak pěkně myje nádobí. Cena by měla být taková, že majitel hospody může ze zisku zaplatit poctivě všem, co se na provozu restaurace, hospody, podílejí. V závodní nebo školní jídelně se diškrece také nedává. Všichni dostanou přiměřeně zaplaceno z ceny jídla a pití.

hodnocení

0x

jsou země, kde si dýško uzákonili.. a tady se jednu dobu taky někdo ozval, že z dýška pak může mít zisk státní kasa...

v Americe nedávno zavřeli servírku, která vybouchla silnou agresí poté, co nedostala žádné dýško...

Já to mám nastaveno právě jinak než ostatní. Dýško dávám jen v případě platby hotovosti. Když platím třeba na čerpací stanici, zaokrouhlím na desítky. V obchodech nechávám také tyto drobné. Vyšší částky dávám pouze řemeslníkovi, který odvedl výbornou práci, případně přišel řešit havarijní stav a automechanikovi / servisu, který mne neokrádá, je vstřícný, kvalitní a levný. Tady zaokrouhluji většinou na pětistovky.

Počítat s dýškem na pozici číšník nebo kadeřník mi přijde neslušné až mafiánské. A upřímně - najíst se můžu kdekoliv, často dobře a občas levně. ALE řemeslníka neseženu na každém rohu.

yarda1
hodnocení

0x

Před lety jsem založil diskusní předmět na tohle téma:

debaty.net/...

hodnocení

0x

Je to věc místa a dohody.

Někde mají takzvaný poplatek za obsluhu, kde je třeba zahrnuta čerstvá pitná voda a pečivo / sušenky + třeba šatna ... ten zaplatíte, i když si nic dalšího neobjednáte.

Tady je takový český text (velice špatný překlad) - ale vysvětlující.

Pro podmínky ČR - viz zde

Obecně "spropitné" tady

hodnocení

0x

Zítra jdu za šéfem, jestli bych nemohl z každého prodaného zboží dostat, ať nežeru, pět procent dýška. Denně mám řádově desítky tisíc obratu denně. Výjimkou nejsou i stovky za den. Občas se to nárazově při vyšší objednávce dostane k milionům. Uvidím, co mi na to řekne *smich*

Ale jo, pinglům občas něco dám.

To není dýško. To je podíl na zisku - to chtějte.

milanb
hodnocení

0x
Ja davam dysko pokazde, protoze ona je to udalost, a chci si ji uzit i priste. Navic pritelkyni se tam libi, tak proc ne.
A pro ty, co tady maji blbe reci, ze je to jejich prace, ja, kdyz jdu na prescas, nebo udelam v praci neco navic, tak to na vyplate poznam, a to docela citelne. Takze nemam pak problem, kdyz je nekde prijemna obsluha pokazde, kdyz tam prijdeme, dat dysko.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]