Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Turistický výlet - doporučte

Od: norman odpovědí: 21 změna:
Dobrý večer. Sice trochu předběžně, ale chci se na jaro připravit, mít možnosti... Letos jsme absolvovali výstup na Sněžku. Poprvé od narození dětí, páč už dokáží chodit po svých :) Byl to krásný výlet. Doporučíte něco podobného? Středně náročná trasa, přiměřená délka s něčím "k vidění" během cesty nebo na konci? Zkrátka něco podobného jako trasa na Sněžku po žluté :) Valte to na mě , mám v plánu aktivní cestování příští rok. Moc děkuji za tipy! *palec*

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Celá naše republika je naprosto úžasná. Za mě - třeba výšlap po lesích v okolí HK, z Vysoké nad Labem, přes kopec a rozhlednu Milíř, pak rybník Biřička /v létě možnost bezpečného vykoupání/, rybníky Kříž a Češík, až na Stříbrný rybník. Odtud možno odjet MHD do HK. Možno se tady najíst, odpočinout, vykoupat se.

Sněžku chodím každý rok na podzim, kdy už tam nejsou zástupy, i když mi protijdoucí občas s účastí oznamují, že jsem blázen a že bych se měla vrátit. To tak! Za ty výhledy k nám i do Polska to rozhodně stojí.

Byl jste s rodinou někdy na Řípu? Pokud tam vylezete, uvidíte nápis: "Co Mohamedovi Mekka, to Čechům Říp." Každý Čech by tam prý měl alespoň jednou za život vylézt. Byla jsem tam 3 x. A stálo to za to. Vylezte i Vy.

Cesta podél mé milovné Sázavy. Ponejvíce po červené posázavské stezce. Ze Světlé na soutok v Davli je to 135 km. Dala jsem to za 7 dní. Ale stačí jen kus, podle schopností a odnesete si opravdu krásné zážitky. Nemá cenu se štvát, abY bylo co nejvíc kilometrů, ale vnímat okolí, přírodu, popovídat si s lidmi na trase...A pak je to opravdu krásné. S dětmi bych radila třeba jen úsek ze Světlé do Ledče. Stvořidla, výhledy...Je to asi 13,5 km a kdyby děti už nechtěly jít dál, je možnost skončit na Stvořidlech - občerstavení, odpočinek, vlaková zastávka.

Je to prima, že učíte děti turistice už odmala. Potkla jsem nedávno rodinu s asi 10 letým obézních chlapcem. Plakal nahlas. Když jsem se zeptala, co mu je, řekli mi rodiče, že jdou babičce zapálit svíčku na hřbitov /asi 300 m/ a on že nechce pěšky jít. Tak jsem si kluka podala. Zasloužil si to.

Chtěla jsem nabídnout údolí Doubravy, ale po kůrovcových i těžařských kalamitách jsem celou cestu probrečela. A už tam asi nikdy nepůjdu. protože za ten kousek života, co mi snad ještě zbývá, se tam ta krajina k lepšímu rozhodně nezmění. A stejné je to, bohužel, i kolem přehrady Seč. Některá krásná místa vzala za své. Škoda. A dlouho bude trvat, než to tam bude zase krásné. /viz České Švýcarsko/. Jaga.

norman
hodnocení

Děkuji za obsáhlou odpověď. No páni, na Sněžku na podzim? My byli v polovině srpna a v lehké bundě a čepici mi nahoře bylo akorát :-D
Říp je určitě dobrý tip, ale mám ho dost z ruky (Rychnov nad Kněžnou), tak to s něčím spojíme, ale určitě si ho píšu do poznámek :)
U Sázavy jsme v nějakém místě jednou byli, ale ještě s kočárkem, tak to stálo za prd.
No ony naše děti se cestou nahoru taky ptali co že to je za "blbej" výlet, že jenom chodíme :-D, ale člověk je musí nahoru vytáhnout a tam se jim líbilo.
Napadá mě ještě Adršpach. Ale co jsem tam kdysi dávno asi dvakrát byl, bylo to jak na Václaváku. To spíše asi taky k tomu podzimu, aby tam nebylo tak rušno.
Pokud si ještě na něco vzpomenete, sem s tím. Děkuji :)
halamus

V Adršpachu jsem byl v půlce září, bylo babí léto a lidí málo. Bylo to asi před 15 lety, jak to v Adršpachu vypadá mimo sezónu nyní, nevím.
Tenkrát jsem navštívil i Broumovské stěny a v jiný den Ruprechtický špičák a podle třetího dílu Zpátky do přírody je tam klid.
ceskatelevize.cz/...

hodnocení

1x

A jedeme dál. Když jste z RK, můžete se vydat do Deštného v OH, buď po modré či po červené. Cíl je stejný. V Deštném si můžete vyjet /kvůli dětem/ hromadnou dopravou na parkoviště u Masarykovy chaty. Odtud nenáročnou cestou s velice mírným převýšením na vrchol Velká Deštná s pěknou rozhlednou. Pak dolů do Luisina údolí a zpět do Deštného.

Pěkná a pro děti nenáročná je trasa z Týniště nad Orlicí do Třebechovic pod Orebem. Po zelené, podél náhonu Alba, potkáte několik rybníků, nádherné staré stromy, vesměs buky, budete přecházet trať na Bolehošť. Zhruba 9 km. Cestou míjíte hájovnu, kde mě velice potěšili dva bavorští barváři. Skořicově hnědí s černou maskou. Není to příliš rozšířené plemeno loveckých psů. Vzpomínáte na večerníček pana Chaloupky Madla a Ťap? Madla byla také této rasy.

A kolem Nového Města nad Metují je Peklo. I tam je plno nádherných tras. Člověče, vždyť Vy máte poklad přímo u nosu. Tam kdybych žila, měsíc bych chodila a objevovala. Žijete v krásném kraji plném voňavé přírody. Tak si to užívejte. Jaga.

Co do oblečení - lepší je vrstvení. Tedy lepší 3 slabší trika, než jedna silná mikina. Vrstva vzduchu mezi oblečením dokáže zahřát. Takže nestrojit se příliš tlustě, ale mít v batohu vždycky něco na přidání. I čepička a rukavice potěší. Včera podél řeky Doubravy jsem byla ráda, že je mám. Jako bych je našla! :)

halamus
hodnocení

1x

Broumovské stěny
Ruprechtický špičák

hodnocení

1x

Králický Sněžník ze Stříbrnice

hodnocení

1x

Začněte s geocachingem, budete mít okamžitě tisíce cílů jak v česku tak i v zahraničí.

halamus
Kešky při turistice jenom zdržujou.
norman
hodnocení

Hlavně si to ani nedovedu s dětmi představit. Jde mi o výlety s rodinou.
asd1

To je to samý, akorát nehledáš rozhlednu ale nějaku krabici pod stromem, uděláš si čárku žes tam byl a jdeš lovit další krabici. Vyšší level je zpestření nějakou vopičárnou že to lovíš v potoce nebo lezeš na strom. Mně teda stačí ta rozhledna...

Však právě s rodinou. 1) navigace dovede k souřadnicím a pak je nutno v terému najít (kdo bude první a pod). Ve větších krabicích bývají i trtky pro děti (typicky z kindrvajec) a děti si to mohou VYMĚŇOVAT.

hodnocení

0x

Putování po sochách Michala Olšiaka v okolí Žďáru nad Sázavou,byli jsme tam před pár lety s vnoučaty a byly nadšené a my taky .;)

yarda1
hodnocení

0x

Kdysi jsme s rodiči jezdili na chatu kolem Bezdězu. Nikdy jsem nahoře nebyl, chci se tam podívat. Akorát letos se mi tam nechtělo když bylo moc horko, už nejsem nejmladší. Koukal jsem na jízdní řád, ve stanici Bezděz zastavují rychlíky.

asd1
hodnocení

0x
RnK.. tak třeba z Ramzový Obří skály + Keprník...

fly
hodnocení

0x

Já bych Vám spíš doporučil větší obezřetnost. To je základ turistiky. I sněžka zabíjí a s malými dětmi může dojít k problému rychle i dospělý tam má problém. Zejména podzimní a zimní měsíce se počasí umí změnit fakt rychle.

norman
hodnocení

Děkuji za upozornění a nebojte se o nás :)

Ano, i Sněžka zabíjí. Pokud jdu polskou stranou, postojím chvilĺku v pokoře u pomníčku Spusty a Messnera, dvou správných chlapů, kterým se Sněžka stala hrobem. Letos to bylo v lednu právě 50 let, kdy nasadili svůj život pro život někoho dalšího.

Ano, hory dovedou být zrádné a umějí to sakra dát najevo. Krásné, úžasné, ale současně i zabijácké. Proto radím být pokorný i k takovým horám, jako jsou naše nevysoké Krkonoše. I já jsem se tam jednou dostala do úzkých, sáhla si až na dno a už nikdy bych nechtěla, aby se to opakovalo. I když jsme si nakonec pomohli sami, HS nebyla třeba. Chybami se člověk učí...Jaga.

asd1
Na to nemusíš do Polska, na naší straně máme mohylu Hanče a Vrbaty ( btw "Poslední závod" je o tom dobrý dokument).
Ano i ty naše kopecky jsou hory. Dá se jít v kratasech, ale bez teplý bundy v baglu tam jde jen debil. V horách může být i vyvrkly kotnik smrtelný úraz - nemůžeš se hýbat takže ve vichřici a -10 do hodiny zmrznes. Mobil ti v mrazu chcipl takže o tobě nikdo neví. Nebo ledovka, jedno klouznuti a z chodniku jedeš po prdeli do sněžných jam. Takže respekt, vědět co mit sebou a jak se v horách pohybovat.
norman
hodnocení

To nemělo vyznít pohrdavě *nevi* Své děti bych nikdy neohrozil. Já jsem spíše "posera" v terénu, držím se zpátky. Chci se kochat, ne zkoušet co vydržíme. Však nahoře na Sněžce bylo celkem dost lidí v kraťasech a triku, manželka klepajíc se v bundě :-D I jako amatérovy mi bylo jasné, že tam teplo nebude. Za zkušenosti díky! :)
fly

Normane to byla přátelská rada, která může zachránit život. Mnoho dnešních turistů netuší jaké nebezpečí na ně číhá a nejsou na to připraveni. A sám jsem byl svědkem jak kamarádovo syn 4 roky spadl ze schodů a to z něj spustil oči jen na 3 vteřiny. Je dobré být připraven na vše a nepodcenit zejména děti, kteří brzy ztratí sílu a i Sněžka je nebezpečná. *mir*

terribor
hodnocení

0x

Ceský ráj...a máte na hodně víkendů vystaráno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]