Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dokázat pravdu?

Od: babajaga® odpovědí: 22 změna:

Dobrý den,

tři manželské páry se zašly pobavit do resturace. Ženy pily víno, muži pivo. Poseděli delší dobu a každý muž vypil 4 piva.

Vypadá to sice jako poříklad v početnici, ale není tomu tak. Při placení číšník /po celou dobu nerudný a nepříjemný/ zinkasoval ode dvou hostů peníze za 4 piva. Třetímu hostu ale napočítal 7 piv. Všichni tvrdili, že to není možné, že měli shodně všichni po 4 pivech. On že ne, prý to má tak u sebe v počítači. Host to sice zaplatil, nechtěl skandál, ale zařekl se, že do této resturace už nikdy...

V restauracích se přece dávají na stůl účtenky, kam se zapisuje útrata. Podle lístku se pak inkasuje. Tady žádné lístky na stole neměli a do počítače si číšník za rohem může napsat co chce. Což udělal.

Jak toto řešit? Zaplatit jako trouba, co číšník chce? Hádat se? Dokázat, jak to bylo, host zřejmě nemůže, i když svědkové byli při něm.

Vím, nejde o život a mě se to ani netýká, ale docela by mě zajímalo, zda je tohle vůbec řešitelné. /číšník je syn majitelky restaurace/. Jaga.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bramburka
hodnocení

6x

Tohle asi nejlip vyresi stiznost u majitele a kamerovy zaznam.
Mne se stalo v reznictvi, ze jsem platila 2tisicovou bankovkou (bylo to pred vanocemi a byla tam fronta) a prodavacka mi dala zpet na tisic Kc. Ihned po zaplaceni odesla nekam dozadu. Asi dobre vedela, proc.
Ja jsem zustala s rukou natazenou, kde jsem mela vracene penize a zadala jsem jinou prodavacku, aby ji zavolala. Dotycna potom prisla a tvrdila, ze jsem ji dala tisicovku. Tak jsem ji rekla, ze zadam sefa a kamerovy zaznam a ejhle - moje 2tisickovka lezena nahore v kase a sef se ani nemusel volat!
Takze nenechat ze sebe delat hlupaka. Kdo se nebrani, ten na to dodplati.
Dotycnemu cisnikovi se jiste nebudou libit spatne recenze.

bear

Proč neplatíte v roce 2025 kartou, kde jasně vydíte na terminálu částku, která se strhne?

iy
14.11.25 21:55
vidíte

mll
hodnocení

4x

Trvat na svém, ať číšník dokáže svoje tvrzení. Že se mu jen nesplašila myš. Host na to má svědky. Číšník má kamerový systém, tak může na záznamu ukázat, jak přinesl 7 piv.

Jo a nezapomenout šířit to dál, jak se v té hospodě zachází s hosty.

Ale jinak nic nového. Slyšel jsem příhody z dávných dob, jak číšníci opilým dělali čárky dvojmo. Takže ani lístek na stole to moc nezachrání. Pak je to jak v tom vtipu: kolik nadojí ta kráva 50 litrů. A kolik z toho prodáte 70.

Muselo by to být jedině jako někde ve světě, kde se platí rovnou při objednávce každého piva nebo něčeho.

asd1
hodnocení

3x
Zaplatit jen 4 a odejít. Když se bude cukat tak zavolat cajty.
Nejspíš takhle okrádá bezne, tak na něj poslat agenta z coiky.

smode2
hodnocení

3x

Pravdu není třeba nikomu dokazovat. Pravdu každý ví, a nenechte se mýlit - včetně pana vrchního. Ano, samozřejmě, a není o tom sebemenších pochyb. Vy, paní Jago, situaci chybně vnímáte dle hesla - podle sebe soudím tebe. A protože jste spravedlivý, pracovitý, slušný a dobrý člověk, chybně si myslíte, že jsou takoví i ostatní. Ne, nejsou.

Pan vrchní má vytipované kdy mu tato krádež s největší pravděpodobností projde - mj. bývají to většinou starší a pak hodně mladí. A tady mu podvod zjevně prošel přesně podle jeho představ. Určitě ne poprvé a určitě ne naposled. Jsou prostě firmy, kde se zákazníci běžně podvádějí a narovinu: proč si myslíte že by zrovna restaurace byly nějaká výjimka?

Řešit se pak dá několika způsoby včetně toho který popisujete. Jinou možností je nebát se jít do konfliktu a neplatit. Za pár stovek nikdo nikoho popotahovat nebude. Vyzkoušeno. Následně doporučuji po odchodu napsat podrobnou recenzi na net.

jun
to mě zajímá obecně, se u všeljakého vysvětlování (třeba i které skupiny je třeba podporovat nebo jsou zranitelní) se píše fráze¨
(mladí a staří)
-kde je to rozhraní, kolik let
a z čeho plyne proč ne všichni? proč ne ti uprostřed nejsou zranitelní/potřební(více immuní proti okrádání hesto)
smode2

To by mě taky zajímalo. Zřejmě jsou pro podvodníky tyto ročníky snadnější kořistí ke krádeži. Hranice není přesně daná - mladí musí určitě vypadat "sotva na 18" a starší zase na "ten je v důchodu už pěkně dlouho". Ale obecně podvod samozřejmě čas od času zkoušejí na všechny.

hodnocení

Parta byla ve věku 45 - 50 let. Opilý nebyl nikdo, aby chtěl třeba číšník zneužít opilosti hosta. Myslím si, že účtenka na stole pro každého /či pro každý manželský pár/ by byla rozhodně srozumitelnější, i když ne všemocná.

Jak host řekl, tak udělal. Už tam nešel. S kamarádem pořádali sraz ze základní školy, pro 25 lidí /pěkná tržba/ a raději se obrátili na vychvalované zařízení o 5 km dál, než zavadit znovu o tuto "chyši jedovou." Jaga.

smode2

Vidíte, to je třeba věk kdy bych naopak tipoval že si netroufnou. Ale jak jsem napsal. Účtenka je vždycky dobrá. V podnicích kde účtenky na stole nejsou si vždycky zapisuji to co sám (případně přítelkyně) zkonzumuji do telefonu a při placení mám jasno. Zároveň zapisuji pokaždé v okamžik, kdy objednávka přistane na stole (takže je pravděpodobnost zapomenutí téměř vyloučena).

Jinak přesně jak píšete: raději o 5, 10 km dál a tam kde je příjemně, než do paluše kde máte chuť polít číšníka vlastní kávou:)

hodnocení

2x
Mam z mladí zkušenost
Mam kamaráda jeho bratránek tehdy v Benešově vlastnil velkou restauraci a mel podezření a stížnosti že mu tam číšníci okrádaj lidi
Požadal kamarada at veme lidi a přijedem
Mi dojeli a úkol zněl jasně sednout do hospody jist pít a vše si zapisovat
No večer smě měli plně hrazen i s ubytováním a učet sme v 5ti lidech udělali slušnej
No a druhej den bylo pár lidí z personálu do hodiny na dlažbě
hodnocení

To je sice rozumné řešení, ďáblíku, ale jak jsem psala v úvodu, číšník je synem majitelky restaurace. Tak místo aby maminka udělala pořádek, je klidně i možné, že k tomu naopak synka navádí. ;) Je jasné, že svého syna si z podniku jen tak nevyhodí. Jaga.

Pak mi napadá leda dát podnět české obchodní inspekci at to prověří
Nemyslím, že ho navádí, protože s takovou jim tam lidi přestanou chodit.

hodnocení

2x

V podobném případě kamarád sdlil, "máte to špatně zapsané, já měl jen toto a to taky zaplatím". Chvilku to trvalo, nějaké slovní (klidné) výměny názorů. Pak obsluha připustila, že "to asi omylem namarkoval kolega pro jiný stůl"

tm
Také se mi to mnohokrát stalo. Čím větší skupina, tím horší. Chudák, co platí poslední. Řešení je prosté - do takového zařízení už nevlezu nebo si dám radši pivo doma za zlomek ceny. Nejraději mám hospody s okénkem, kde se rovnou platí.

tm, jednou se mi stalo, bylo to ve Dvoře Králové, že se servírky pomlouvali navzájem. My z toho měli legraci. Při placení jsem většinou platil poslední, abych případné zapomenutí kámošu urovnal. Bylo nás asi 10 lidí.

Ale najedno servírka zmačkala velký účet, že vše je uhrazeno. Ale moje útrata jetě ne. Kolegové mne vytáhli z hospody, abych nic neplatil, když je personál tak nemožný...Stále jsem se ohlížel, zdali za mnou někdo neběží...

asd1

To se spletla, víc piv nehodila poslednímu ale už někomu dřív ;)

tomasek

Mám historický zážitek z obecního domu. Sedli jsme si k prázdnému stolu, ze kterého ještě nebylo sklizeno použité nádobí a sklenice. Přišel číšník a chtěl abychom zaplatili. Nenechal si nic vysvětlit. Nechali jsme si zavolat provozního - tehdy ještě málo známého pana Paroubka, a ten se kupodivu omluvil a byl docela příjemný.

2024
hodnocení

2x
Zaplatil bych to co jsem zkonzumoval, nic víc.
Já bych měl v případě potřeby svědky, číšník má mimo svého tvrzení důkazy jaké?
Klidně ať zavolá PČR, počkal bych si na ní. Kdybych neměl náladu, nečekal bych a šel pryč.

jun
hodnocení

0x
Podobna zkušenost v velkém plesu (tanečním, ne chlastacím, skladba lidí: diváci, soutěžící, organizátoři, výpomoc do toho 1 malý bar s pitím jenom v budově) se stovkami lidí, všichni v společenském oblečení, jako pozorovoatel jsem se přichométl k situaci, kdy obsluha baru chtěla po organizátorce zaplatit 220 Kč za nezaplacený účet. Já bych se asi propadl hanbou,
To fakt tohle mají zapotřebí? Netvrdím, že tam někdo třeba nezaplatil.
nano

Zvláštní situace, neumím si představit jak by organizátorka mohla za to ručit a kontrolovat lidi. Měl by snad každý platit sám za sebe nebo záleží na "organizátorovi" (asi vedoucím) té restaurační akce jak si to zřídí. Chci říct, že když je velká sešlost lidí, tak restaurační zařízení ví předem co se bude podávat a proto na takovou věc je organizačně připravená. Tak bych to viděl na selhání podniku, ne selhání organizátorky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]