Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysoký cholesterol a statiny

Od: marekk odpovědí: 22 změna:

Zdravím, mám dotaz ohledně užívání statinů. Kvůli zvýšenému cholesterolu mi doktor předepsal Torvacard Neo. Nikdy jsem takové léky nebral, ale po přečtení nežádoucích účinků bych to nejraději hodil do koše. Rád bych slyšel názory, kdo z vás to užívá a jak to snášíte. Nebo jestli vám na snížení cholesterolu pomohlo něco jiného. Cholesterol mám 5.3 a LDL 3.5.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ciastocne pomoze dieta , cize obmedzit cukry a zivocisne tuky, ziadny alkohol, ani pivo. Cvicit, vahu dostat do normalneho pasma.

Ja mam 5.4 a ako stihly sportovec nemusim brat nic.

tm
hodnocení

1x
Doktor mi to taky při 3,2 nabízel, ale nevzal jsem si to. Pry je to jedna nezávadná pilulka denně... četl jsem, že snad v Japonsku cholesterol třeba vůbec neřeší. A podle některých lékařů se mají dát léky až poté, co se prokáže, že se zanaseji cévy. Jenže cévy nikdo neřeší a rovnou dají prášky. Když jsem kardiologovi řekl, že to nechci, udělal aspoň ultrazvuk krčních tepen a uznal, te jsou čisté jak víno

hodnocení

1x
Beru statiny léta a nic se neděje, ale ty vaše hodnoty njsou nijak ohrožující. Stačí omezit tuky s pečivo,
id
Co je to za blábol? Jak chléb zvýší cholesterol? I při přísné dietě není chléb zakázán, jen poznámka, že celozrné pečivo je vhodnější.
Moje švagrova štíhlá nejedla nikdy nic tučného ale jedli dost rohlíku i chleba, ráno, večer a dr ji řekla ať to omezí,že ten vysoky cholesterol je z toho.

youtu.be/...

id
hodnocení

1x
Přes baypassem jsem měla cholestotol 5.1. Pak dostala statiny, vystřidala 3 druhy. A svaly byly ouvej. Bolesti velke i v klidu. Dnes jezdím do nemovnice do lipidové poradny na injekci jednou za púl roku a mám 3.1. Držela jsem přísnou dietu, např púl vajíčka za týden a to pouze pri vaření. Hodnota při dietě se mi snížila pouze o 0.3.

hodnocení

0x
Vím že pilulky jsou jednodušší, ale co takhle změnit stravu a tím odstranit příčinu.
tm
Jenže dieta u většiny lidí sníží hodnoty max o pár desetinek. A manuálně pracující fakt mrkev jist nebude.
To není pravda. Organismus nežije z tuků a rychlých sacharidů, potřebuje výživu v podobě elektrolytů a dalších potřebných látek. Rozhodně ne průmyslově zpracované potraviny.
nox®

tm: Nesmysl. Když se chce, všechno jde, že to nejde je jen výmluva. Sám jsem za dva měsíce jen změnou jídelníčku, dodržováním správné životosprávy, pohybu a malého bonusu v podobě doplňků stravy, snížil cholesterol z 9 na 3.

tm
A jaky jste měl tedy jídelníček před a po? A jaké přípravky?
nox®

Před? Nic extra, většinou jsem nesnídal, jinak mix klasického domácího jídla, nějaký ten fastfood, méně zdravé jídlo, ale zase jsem byl od malička zvyklý na dostatek ovoce a zeleniny, nemám problém s bezmasým jídlem. Rovnou jsem si zvykl na snídaně v podobě bílého jogurtu, domácí granola, oříšky, semínka, no a zbytek jídelníčku tak, aby obsahoval co nejvíce prospěšných potravin a co nejméně těch negativně ovlivňující cholesterol. Takže všechny ty oříšky, semínka, vločky, ryby, luštěniny, avokádo, hodně zeleniny, ovoce, často jsem zařazoval bezmasé pokrmy, tofu. Odboural jsem smažené, tučné, pokud maso, tak hlavně ryby a kuře, když jsem si objednal nějakou rychlovku, tak jsem si hodně oblíbil poke bowl, místo brambůrek třeba vzduchem pražené edamame, když už nebylo zbytí na fastfood, tak jsem si dal něco, co nebyla taková šílená bomba a doplněné třeba o salát. Jednoduše jsem se nakopl a šlo to perfektně. Z doplňků jsem bral rybí tuk a nějaké tobolky s výtažkem z červené fermentované rýže, shitake atd. A co také hlavně, tak pohyb. Občas běh, kolo, atd...

tm
Otázka je, jestli těch 9 nebyl nějaký krátkodobý úlet nebo chyba měření)) protože i podle zkušených doktorů dieta něco udělá, ale jsou to opravdu desetiny a při trojnasobnem překročení nevěřím tomu, že to stahnete tolik jen úpravou jídelníčku.
nox®
Úlet to zcela určitě nebyl, tím jsem si na 100% jistý a mám to potvrzené. Někteří lékaři to klidně tvrdit mohou, ale to se asi týká spíše těch, kteří to mají geneticky vrozené. Já neznám třeba žádného, kdo by to tvrdil, naopak jsem vychazel z rad a tipů těch, kteří se problematice věnují a očividně to funguje. Tvrdit si může kdo chce, co chce. Třeba, že drží cholesterolovou dietu a pak se vzadu nacpe hambáčem.

norman
hodnocení

0x
Také jsem od doktorky nafasoval prášky. Sorvastu. Po třech měsících jsem to přestal jíst. Nevidím k tomu důvod. Přemýšlejte nad tím, co jíte!
Mě přijde že to doktoři rozdávají jak letáky :-D Holt mi táhne na 40, nevím jaké hodnoty by si doktoři představovali, že budu mít. Zajímaly by mě ty jejich :-D
Taky na tlak jsem dostal prášky, přestože se cítím naprosto fajn. *nevi*
tm
Tak zrovna tlak a cholesterol úplně nebolí, ale máte pravdu - lekar je prodejce léků. Aneb stejnou tabulku aplikuji na dvacetileteho i sedesatileteho člověka. Přitom je známá informace, že s věkem roste mj. tlak. Je to asi logické - žíly a tepny chřadnou, zvyšuje se tlak v potrubí. Nemluvě o tom, ze srdce musí víc makat, aby zásobovalo stárnoucí organismus. Mne chtěl dát lékař prášky při 2,9. Také vám přijde, že tu laťku porad snižují?
norman
No, snižují laťku... Já vám nevím, ale celkem hodně lidí, které znám, berou buď jedny nebo druhé, popř. oboje.
Přijde mi to jako "módní" záležitost. Nejsem zarputilý odpůrce léků, abychom si rozuměli, taky si vezmu Ibalgin, když už to nejde. Ale při mých hodnotách mi přijde zbytečné to jíst. Doktorka nesouhlasí. Někdo chodí na očkování proti všemu možnému, já skoro denně "sežeru" mističku kysaného zelí. Nemocný bývám jednou za rok na dva až tři dny...
Můj názor je takový, že tělo je samostatně fungující jednotka, pokud se o něj trochu staráte. Medikace má nastoupit až v případě, že si nedokáže samo poradit, ne protože nedokážu přestat jíst kila tuku a lemtat litry alkoholu nebo koly, tak to jako srazím práškem. Toť můj názor *nevi*

marekk
hodnocení

Ještě by mě zajímalo, jestli kromě správné životosprávy zabírají nějaké doplňky stravy, na trhu je jich dost. Ale vyznat se v tom ... lecitin, omega 3, koenzym Q10 a další. Má to smysl?

norman
Jen doplním svou odpověď o trochu výše - toto vše co zmiňujete, se dá získat v běžné stravě. Rozhodnout se v jaké formě budete potřebné látky získávat je zcela na vás :)

km
hodnocení

0x

"o přečtení nežádoucích účinků bych to nejraději hodil do koše" obecně: to neznamená, že jakýkoliv ze zmíněných vedlejší účinků se projeví právě u vás

tm
Jasně, ale zrovna statiny jsou sajrajt a dobře se na tom rejžuje. Nedávno jsem četl, že zvýšený cholesterol má snad 80 procent populace

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]