Nejste přihlášen/a.
Jasně že to slouží jako záchrana.
Podobně jako nahlášení iniciál s rodným číslem při kontrole.
Institucí, které s tím budou moci pracovat bude víc a víc.
Bezpečné je to rozhodně. Mobil máš zamčený. Když stratíš kartičku někde na ulici, tak to zneužije kdejakej "jouda".
Stejně tak bankovní karty proti placení mobilem přes NFC. Zneužít fyzickou SM kartu je snažší než NFC přenos a aplikaci v telefonu.
Všechny státní a veřejné instituce jsou povinny eDoklady akceptovat. Včetně příspěvkových organizací jako jsou třeba knihovny, muzea nebo školy, včetně vysokých. Pro ně platí povinnost od 1. 1. 2025.
Ale doporučuji s tím nepočítat a raději používat plastovou kartičku. Spousta z nich pořád ještě nemá patřičné vybavení. A pokud ano, mají (se skřípěním zubů) jen jeden mobil nebo notebook s ověřovací aplikací, aby splnily povinnost. Na hromadné ověřování nejsou připravené.
Třeba v takové běžné základní nebo střední škole jednomu návštěvníkovi asi v kanceláři totožnost ověří. Ale například při zápisu do 1. tříd, kde zápis probíhá mimo kancelář v několika učebnách současně, tím způsobíte obrovskou komplikaci, protože s tím nebudou počítat.
Také například před zahájením každého maturitního testu musí maturanti povinně předložit OP. Kdyby se chtěl každý z nich prokázat dokladem v mobilu, musí do kanceláře a tam absolvovat ověřovací proceduru. I kdyby trvala jen jedinou minutu a všechno běželo bez zádrhelů, ověření totožnosti dvou tříd maturantů bude trvat celou hodinu.
Dobrý den, párkrát jsem už použil. Občas jen jako potvrzení, že já jsem opravdu já na "neoficiálním místě"
a několikrát pro ověření při úředním vyřizování.
Kde lze edoklad oficiálně využít a kde mají povinnost jej případně přijmout najdete na: Přehled míst, kde/...
Co se bezpečnosti týče, tak z mého pohledu je to relativní. Nicméně asi bezpečnější než ji mít fyzicky v peněžence nebo někde v kapse.
Na druhou stranu, třeba při nějaké nehodě je fyzický doklad (jakýkoliv) lepší než edoklad, kam na něj záchránné složky nebudou mít přístup a tedy ani vaše případná identifikace nebude tak rychlá a jednoduchá. A tak osobně vždy nějaký doklad s mým jménem mám.
Třeba Samsung má v mobilu SOS informace.
Můžeš si do zamčené obrazovky uvést cokoliv.
Léky, jméno, telefon, krevní skupinu, atd...
Nedávno jsem si žádala o nový občanský průkaz. Úřednice za okénkem se mě ptala, jesti ho chci i do mobilu. Předpokládám, že účinkuje naprosto stejně jako plastový.
Zatím neúčinkuje stejně, protože například u lékaře nebo u veřejného dopravce (při uplatnění slevy) se tak snadno eDokladem neprokážete. Teoreticky ano. Ale v praxi by čtečku musel mít každý obvoďák, každá pokladna na nádraží, každý autobusák prodávající jízdenky a každý revizor. Zatím je určitě všichni nemají.
@genehawkins:
Ano, ale musí tam mít naistalovanou aplikaci a být zaregistrovaným ověřovatelem. Registrace není úplně jednoduchý proces (probíhá mj,. přes datovou schránku právnické osoby). Před ověřováním se ověřovatel musí do aplikace přihlásit (biometrika nebo PIN). Pochybuji, že tohle zvládá každá 70letá obvoďačka, řidič autobusu nebo pokladní na hradě.
Odmítne-li ověřovatel používat svůj soukromý smartphone, musí mu instituce poskytnout jiný, služební. Malé příspěvkové organizace budou určitě celé nadšené z toho, že musí nakoupit a průběžně platit několik smartphonů jen jako čtečky eDokladů, aby pár lidí nemuselo nosit kartičku v peněžence.
Třeba takové základní školy to potřebují jen jednou za rok při zápisu do 1. tříd, ale zato by těch čteček potřebovaly víc, pro každé zápisové místo jednu. To se těch třeba 5 mobilů placených celý rok opravdu vyplatí.
Na jiném místě jsem psal o povinném ověřování maturantů před testy. Dnes studenti jen vytáhnou kartičku a zadavatel rychle a formálně projde učebnou, protože ty maturanty osobně zná. Dohlížející komisař nemá šanci zpochybnit, jak "podrobné" to ověření totožnosti bylo. U eDokladů musí proběhnout celý proces. I kdyby měl každý zadávající služební "čtečku" (využitelnou opět jen jednou do roka), bude se muset u každého zastavit a ověření provést. V každé učebně minimálně dvacet minut v tahu, spíše víc. Pro tři maturitní třídy je to takových bratru 10 učeben, tedy 10 služebních mobilů s aplikací. Nebo jen jeden, ovšem s ověřováním trvajícím dvě hodiny.
mm: U nás na úřadě mají všichni čtečku přímo v klávesnici.Kdo ještě nemá,tak používá externí.Revizoři ji mají všichni,protože by jinak nemohli kontrolovat zaplacení jízdného v MHD.
Osobně eDoklady nepoužívám,ale nějakou dlouhou dobu nosím ven jen ofocenou občanku a průkazku pojištěnce.
Na ÚP jsem se prokazoval místo občankou invalidním průkazem - taky na něm je fotka,celé jméno,datum narození a platnost.Adresa nikoho nezajímá.Stejně ten inv.průkaz vydává ÚP,tak si můžou zjistit údaje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.