Nejste přihlášen/a.
Jste skutečně neznalec.
Podpora náleží tomu, kdo byl ze zaměstnání pojištěn, to znamená komu se sráželo a odvádělo na OSSZ sociální pojištění. To je základ všeho. Čili z DPP pojištěn nejste a podpora nenáleží.
Pracujete-li současně na DPČ s výdělkem (odměnou z dohody) 8.000, z této DPČ je Vám sráženo a odváděno sociální pojištění a podpora Vám může náležet. Je tam ještě jedna podmínka: aby vznikl nárok na výplatu podpory, musíte mít ve dvou letech (přesněji ve 24 měsících) před registrací na ÚP odpracováno (rozuměj pojištěno) aspoň 12 měsíců. Nmáte-li, nárok na podporu nevznikne. Máte-li, podporu byste měl dostat.
Na ÚP se pro výpočet podpory dokládá průměrný čistý měsíční výdělek. Průměr se počítá z posledního čtvrtletí.
Výše podpory se určuje procentem z průměrného čistého výdělku.
Zpravidla náleží (např. výpověď od zaměstnavatele, dohoda z organizačních důvodů):
1.–2. měsíc: 65 % průměrného čistého výdělku
3.–4. měsíc: 50 %
od 5. měsíce dál: 45 %
Od 1.1.2026 se bude podpora počítat jinak. Budou jiná pravidla pro výpočet.
Nevím, ale dotazu "neználka" rozumím tak, že je pobírána podpora od ÚP a má brigády. Ptá se na krácení podpory ...
Otázku jsem pochopila tak, že Vám jde o kombinaci DPP a DPČ a pokud teď obě dohody ukončíte, jak to bude s podporou.
Jestliže jste evidován na ÚP a současně pracujete na DPČ, neberete podporu. Jde o tzv. nekolidující zaměstnání. Práce na DPP není při evidenci na ÚP přípustná, jestli na to ÚP přijde, vyloučí Vás s evidence.
Pokud evidován nejste a chystáte se na ÚP, musíte ukončit DPP.
Jestli Vás urazil ten "neznalec", tak se omlouvám, to jsem si nejspíš opravdu mohla odpustit, ale nazval jste se tak sám. Já naštěstí nejsem urážlivá, aspoň ne moc. Mně zase přišla po upřesnění irelevantní Vaše otázka. Taková situace by vůbec neměla nastat, abyste při nekolidujícím zaměstnání pracoval na DPP a k tomu pobíral, byť snad nějak krácenou, podporu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.