Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pracovní poměr-jak nejlépe ukončit

Od: tozinek* odpovědí: 29 změna:

manželka je zaměstnána v malé PC firmě /6lidí, z toho tři společníci/, krize dolehla i na ně a rozhodli se jednoho propoustit.Bingo-je to má žena. A protože jsou slušní a chtějí zachovat dobré vztahy, nabízí jí, ať si něco hledá, a až najde, ať na dohodu odejde. Jde mi o to, jaká varianta odchodu je nejvhodnější. Jestli neudělat odchod dohodou k poslednímu listopadu, odejít na pracák a půl roku podpora? nebo si nechat napsat výpověd snižování stavů, tedy 3měsíce odstupné a pak na pracák...navíc tuším, že od nového roku platí, že nemá nárok na podporu ten, kdo odejde dohodou...Resume: co je v tomto případě ideální? Jak odejít? díky moc.T.

doplněno 19.11.10 08:06:

ještě doplním, že předpokládám, že se jí tam nebude dobře dělat, s tím vědomím, že je nadbytečná, a bude se snažit co nejdříve zmizet...

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

1x

Nejlepší by bylo odejít teď v listopadu s odstupným. Pokud to nezměnili už nyní, tak by měla podporu + odstupné. V novém roce se může stát, že nebude mít podporu kvůli výpovědi dohodou, anebo vláda přemýšlí o tom, že by odstupné nahradilo podporu. Tzn. bude mít odstupné za 3 měsíce, tak 3 měsíce nedostane podporu.

V každém případě se mýlíte ve větě, kde píšete 3 měsíce odstupné a pak na pracák. Na pracák musí do 8 dnů! Když nic jiného, tak jí budou hradit zdravotní pojištění. Jinak by dlužila, nebo si to musela hradit sama.

tozinek*
hodnocení

díky, jasně že na pracák hned, bylo to myšleno čistě z hlediska financí, myslel jsem, že už nyní platí, že pokud dostane odstupné, nemá nárok na podporu. Čert aby se v tom vyznal*cert*!

marenka*

Zkuste se prokousat tímhle poučením, někde veprostřed stránky je o podpoře. ;)

portal.mpsv.cz/...

tozinek*
hodnocení

ok, pročetl jsem to dvakrát a nikde nenašel, že by se krátila podporo o odstupné /tedy pokud není "výslužný příspěvek" brán jako odstupné/. Tedy opravdu se jeví jako nejlepší varianta ke konci listopadu výpověd pro rušení místa, od firmy sebrat 3-měsíčný odstupný a zažádat o podporu. Díky.

Podpora má být vyplácena až po období, za které je vyplaceno odstupné - toto kdysi platilo a chystá se novela od 1.1.2011, kdy to má začít platit zase.

Určitou variantou je (pokud je vůle na obou stranách) nechat si vyplatit částku ve výši odstupného jako mimořádnou odměnu. Sice se z ní odvede soc. a zdrav.pojištění, ale jednak půjde do vym.základu na důchod a jednak nefiguruje v kolonce "odstupné", takže podpora by náležela hned.

nu*
hodnocení

0x

když jsou tak slušní, tak snad několik měsíců počkají, než si najde něco jiného...držet jí dva měsíce plus nějaký týden a pak jí dát 3 platy, je stejné jako když tam setrvá ještě 5-6 měsíců a plynule přejde jinam, firma na tom bude finančně úplně stejně...Osobně bych to řešil tak, že bych si hledal jinou práci, s tím že mi zaměstnavatel vyjde vstříc a bude mi umožňovat účast na personálních pohovorech atd...pocit nadbytečnosti je jen subjektivní záležitost, chce to pohled z druhé strany, pokud firmu řídí lidé, kterí nejsou schopni zajistit práci pro 6 lidí, musí se fixní náklady snížit...na tom nic není...zpravidla to odnese ten nejslabší článek, který dostane padáka, a tím bude tentokrát Vaše paní, po ní třeba někdo další...U personálního pohovoru nemusí paní nikomu říkat, že byla propuštěna pro nadbytečnost, nebo že dobrovolně odešla z důvodu, že k tomu byla vyzvána, z čeho si personalista hned vydedukuje závěr o nejslabším článku ...uvede jiné přesvědčivější důvody, jako je možnost lepšího kariérního růstu, získávání dalších-nových pracovních zkušeností ve větší členitější firmě, spolu s lepší dopravní obslužností vzhledem k nově zakoupenému bytu, a také lepší možností pečovat po práci o těžce nemocnou nepohyblivou babičku, která nemá nikoho jiného a adresa pracoviště atd blablabla...to jsou ušlechtilý důvod a každého hned chytne za srdce...ale pozor, některé informace se dají ověřit

marenka*

Nu, začátek dobrý, získávání zkušeností, ale s tou babičkou nevím nevím. Aby nedopadla jako maminky s dětmi, kdy si potencionální zaměstnavatel řekne. Hmmm, to je sice hezký, ale když jí budu potřebovat, tak mi řekne, že musí domů k babičce a přesčasy čekat nemůžu. Na to chycení za srdce se dneska moc nehraje. *nevi*

nu*

na rozdíl od vás - mařenky, babky a mého oblíbence seboda - dobeše myslím pozitivně, a vím moc dobře, že na každý personální pohovor je nutné dobře se připravit, když udělám dobrý první dojem a personalistka roztaje a hovor se postupně přesune do neformální roviny, náznakem že pečuji o babičku nic nezkazím, naopak...projevím se jako odpovědná a citlivá duše...ale to musí každý vycítit sám, zda a kdy je vhodné takovou poznámku utrousit...personalisté jsou také jen lidé a ne dobře placené stroje, které na Vás ve dveřích vybafnou hned něco anglicky s jediným záměrem-dosáhnout toho, aby se vám při následném podání ruky silně potila dlaň a oni-ony to mohli-mohly uvést do Vašeho hodnocení:-P

Na přesčasy se dnes ve firmách moc nehraje, kdo bere práci jako koníčka tak ten do toho dá maximum a nedívá se po půl třetí každou chvilku na hodinky..tedy jak kdo

marenka*

Nu, nevím kde pracujete Vy, ale u nás například personalisty nemáme. Nové zaměstnance přijímá a vybírá jednatel a ten opravdu nekouká na to, jak chudákům lidem pomoct, ale na to, jestli budou přínosem pro firmu nebo ne.

To samé když jsem dělala v nemocnici. Tam sice personalistka s duší byla, ale sepsala s vámi dotazník a šla to probrat s ředitelem. Matky s dětmi měly smůlu.

tozinek*
hodnocení

díky za odpověd, taky varianta...

buss
hodnocení

0x

Nějak mne to mate, proč nejdete se zeptat tam, kde to ví nejlépe, na pracák, na sociální? Tam jsou za takové rady placeni, námi.

tozinek*
hodnocení

tady je to pododlnější*smich*. ale ne, vážně, je to čerstvé, včerejší, tedy sbíráme první info. Díky.

nu*

ještě by tady byla jedny možnost, stát se z nejslabšího článku silnějším nebo silným článkem, a nepostradatelnou sílou, pak by mohl z kola ven někdo jiný

tozinek*
hodnocení

yes, tak to měla rozehrané, ale zřejmě to přepískla, moc jim do všeho kafrala, jak to mají dělat, co dělají blbě, atd, až jim zřejmě došla trpělivost..Byla moc aktivní z pozice zaměstnanec/účetní vůči 3pánům majitelům *smich*. kolikrát já jí říkal "ne.er se do toho, jsi pouze zaměstnaná...

marenka*

Bussi. Malá zkušenost. Zkrachovala nám bývalá firma. Neměli jsme výplaty, odstupné, nic. Firma byla v konkurzu. Myslíte, že nám na pracáku někdo řekl, že máme nárok na vyplacení nevyplacené mzdy a odstupného od pracáku? Mlčeli. Oběhla jsem lidi a všem to řekla. Ti, co mají rodiny a nemají čas procházet net jako já *hi* si to vyběhali sami, ale byli i chudáci, co jsou rádi, že se umí podepsat (nevysmívám se, to jen pro představu) a těm na pracáku neporadili ani s formulářem. *zed*

nu*

mařeno, přihlaš se do konkurzu, až budou přijímat na pracák novou úřednici, budeme si pak v pracovní době telefonovat a popíjet virtuální kafe

marenka*

Díky, nechci. Když jsem viděla, co za slep.. tam sedí, hnusně odsekávají a dávají velmi najevo, že jste parazit co je obtěžuje. Fakt nechci, i kdyby to bylo za báječný průměrný plat v ČR.

coop*

Milá Mařenko, nehodnoťte, pokud jste sama nezažila. Pokud máte na pracáku nebo sociálce za sebou odbavené dva klasické smradlavé obyčejné "člověky", kteří mají IQ tykve, zvláštní školu a argumentují desítkami informací od jiných ožranů z pajzlu 4. cenové skupiny, přičemž vám vyhrožují (jen proto, že jednáte v souladu se zákonem a jinak nemůžete) a nazývají vás ku.., pi... a podobně, tak chvilku trvá, než se dáte dohromady. V tom nepomáhá ani pravidelné školení asertivity. A pokud vám tam už tito naši "sociálně potřební" smrdí od roku 1998, tak se jednoznačně o parazity jedná. To není práce jen se slušnými lidmi, ale ve značné míře i s tím nejhorším, co se ve společnosti nachází.

buss

Co na to? Pak tam, nemají co dělat, naši špatní zaměstnanci. Lid si toho nechá líbit ...

znamy456neznamy*
hodnocení

0x

Pokud opravdu firma je tak solidní a chce si zachovat dekorum měla by postupovat dle platného zákoníku práce. Jestliže bude zaměstnanec propuštěn k 30.11.2010 vždy z organizačních důvodů myslím, že je to §52 písm. c , každopádně je to jednostraný akt zaměstnavatele a buď jí propustí k zmíněnému datu + 5 platů nebo s dvouměsíční výpovědní lhůtou + 3 platy odstupného. Každopádně nikdy né dohoda, není u ní nárok na odstupné...

Zatím není zřejné, zda bude schváleno nové znění zákoníku práce, jak již mnozí zmiňovali. Pokud zaměstnanec dostane odstupné za x měsíců za tyto měsíce mu nenáleží přiznání podpory.

xy

Není pravda, že při rozvázání dohodou není nárok na odstupné. Pokud je naplněn důvod rozvázání, pro který odstupné náleží, je na odstupné nárok při obou způsobech rozvázání (výpovědí nebo dohodou).

zizadaji

Můžete,prosím uvést nějaký příklad,kdy mám nárok na odstupné při rozvázání pr.poměru dohodou? Děkuji.

Najdete v zákoníku práce:

§ 52

Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď jen z těchto důvodů

a) ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část,
b) přemísťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část,
c) stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách,
d) nesmí-li zaměstnanec podle lékařského posudku vydaného zařízením závodní preventivní péče nebo rozhodnutí příslušného správního úřadu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo pro ohrožení touto nemocí, anebo dosáhl-li na pracovišti určeném rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví nejvyšší přípustné expozice,...

jsou tam i další důvody, ale nám jde o odstupné, takže:

§ 67

(1) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52písm. a) až c)nebo dohodou z týchž důvodů, a zaměstnanci, který okamžitě zrušil pracovní poměr podle § 56, přísluší při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně trojnásobku průměrného výdělku. Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52písm. d) nebo dohodou z týchž důvodů, přísluší při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně dvanáctinásobku průměrného výdělku. Byl-li se zaměstnancem rozvázán pracovní poměr, protože nesmí podle lékařského posudku vydaného zařízením závodní preventivní péče nebo rozhodnutím příslušného správního úřadu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz nebo pro onemocnění nemocí z povolání, a zaměstnavatel se zcela zprostí své odpovědnosti podle § 367odst. 1, odstupné podle věty druhé zaměstnanci nepřísluší.

doplněno 20.11.10 09:32:

Musíte rozlišit způsob rozvázání a důvod rozvázání. Když ukončíte PP dohodou bez uvedení důvodu, není nárok na odstupné. Když ukončíte dohodou z důvodu nadbytečnosti, máte nárok na odstupné.

tozinek*
hodnocení

díky, tedy ta poslední věta, to není zatím schváleno? je to jen návrh?

patronka*

Pracovní úřady, nebo něco podobného se stejnou náplní práce existovaly již v roce 1990.Odstupné bylo ve výši pěti platů a nikoho ani nenapadlo, aby žádal o finanční podporu - měl přece na 5 měsíců předplaceno.Pokud bude podobné opatření schváleno, je to jen správné.Odstupné + podpora a k tomu ještě nepracovat a užívat si volna?To snad nedělají ani cikáni.

tozinek*
hodnocení

vlastní zkušenost: dostal jsem výpověď v 04/2008, dostal jsem 3platy odstupného, 2platy za to, že jsem dva měsíce nechodil do práce, resp.zaměstnavatel už mne tam nechtěl, podporu jsem dostával ihned...a válel jsem se doma. Žádný zákon jsem neporušil, tak to bylo /a možná je doposu/ nastaveno. Cikány sem raději nepleťte*cert*

tozinek*
hodnocení

alespoň vidíte, jak stát hospodaří. volil jsem pravici a jedině rád uvítám změny.

patronka*

Za ty cikány se velice omlouvám.Nechala jsem se trochu unést v jiném dotazu a nějak jsem to nezvládla.Promiňte prosím.Dík

tozinek*

v pohodě. Jen si umím představit, co jim všechno stát solí cikánům. Ale řešit to nechci...fajn večer.T.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]