Nejste přihlášen/a.
Byla jsem na preventivní prohlídce, kde mne moje obvodní doktorka též i zároveň diabetoložka se specializací objevila vyšší glykémií v krvi. Napsala mne tablety Stadamet které jsem zpočátku sice začala brát, ale potom je na týden vysadila a nahradila je Metforminem, kde je stejné složení jenom trochu odlišné přidavné látky. Tyto léky mne vyhovují a nemám po nich průjem ani bolení břicha a beru je. Měla jsem přijít na odběr krve v únoru, ale nedostala jsem přesný termín jenom si měla zatelefonovat se a domluvit se s paní doktorkou. Zapomněla jsem na to úplně protože mne zemřela mamka a přišla s omluvou do ordinace až nyní. Dostala jsem od paní doktorky pěkně vynadáno když nebudu mít důkladné měření dlouhodobého cukru, že budu mít následkem absence měření vysokou glykémií. Měřila jsem si hodnoty doma a v lékárně a to mne řekla, že ona nemůže jako hodnoty uznat znáhodného měření. Mluví o píchání jehlou do žíly z čehož mám strach a je mne to nepříjemné a též představa každé 3 měsíce k ní chodit mne děsí. Naměří kvůli stresu stejně vyšší hodnoty a opět mne vynadá a jenom předepíše silnější léky. Nemohu si s ní promluvit o dalším budoucím postupu ohledně mého životního stylu a stravování, protože to nechce semnou rozebírat. Je na mne naštvaná a tón hlasu byl znát. Myslím si, že změřit a nic více neudělat dále není kompletní řešení lečby. Mám strach k ní chodit, protože vše bude zase negativní a výčitky. Když mne chtěla objednat na odběr krve den po mých narozeninách, tak bych s přáteli si nesměla dát ani jedno štamprdle na oslavu. Tak mne to nevyhovovalo a řekla jsem o jiný termín a už pohrdavě mne to naznačovala, že si za vše můžu sama že neposlouchám.Samotná návštěva této lékařky je pro mne větší trauma než vyšší hodnota gykémie. Už ani doktorka o ničem nemluví než to jedno téma. Co s tím dělat, když stres zvyšuje hodnoty a já mám pocit úzkosti po každé návštěvě a jsem v začarovaném kruhu, který nic neřeší?
Co chceš slyšet, že jseš trubka? Doma ani v lékárně si dlouhodobý cukr nezměříš, změnu tak důležitých léků musíš řešit s doktorkou, na kontrolu se vykašleš a ozveš se o 9 měsíců pozdějc,takže asi stejně už nemáš léky a jak už napsal asd1, tak chlast je ti přednější, tak si někam lehni a čekej, až tě to složí úplně
@jana63 - Mám strach k ní chodit, protože vše bude zase negativní a výčitky.
Co vám brání změnit lékaře? Právo na to máte:
z. č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách
§ 28 (3) Pacient má při poskytování zdravotních služeb dále právo
b) zvolit si poskytovatele oprávněného k poskytnutí zdravotních služeb, které odpovídají zdravotním potřebám pacienta, a zdravotnické zařízení, pokud tento zákon nebo jiné právní předpisy nestanoví jinak,
tak konejte. Třeba najdete někoho s větším pochopením pro "obtížnějšího" pacienta.
Diabetologové nemají vždy volno a někdy se musí čekat pár měsíců až budou přibírat nové pacienty. Mne jen zaráží, že výsledky náhodné glykémie z glukometru se nepočítají u lékaře jako relevantní měření a je uznáváno pouze HbA1c za poslední 2-3měsíce. K čemu je tedy to rychlé měření, když se na něj nehledí u doktora?
Proč k ní chodíš když jsi chytřejší?
Doktorce se nedivim, pacient který nerespektuje léčbu a chlast je mu přednější než odběr, ten si nějaký extra přístup nezaslouží.
Jedno štamprdle na narozeniny není přece přehnaný chlast, každý člověk si ťukne s přáteli symbolicky.
Jeden panák by ti z cukrem nic neudělal, prostě by sis třeba dala míň jídla, aby se to vyrovnalo, já si třeba neťukám vůbec s nikým a nevadí mi to.
Normální člověk si do panáka n apřípitek naleje vodu nebo čaj a druhej den jde v pohodě na odběr. Pitomec se chlastu nevzdá a protože evidentně to nebylo jen jednom panáku na přiťuknutí, tak odběr potřebuje odložit..
Ale tvoje zdraví, jestli chceš oslepnout nebo přijít o nohu tak vesele pokračuj.
Takže důležitější je si dát panáka? Mimochodem jedním se hodnoty nijak extra nerozhodí. Spíše pochlastáváním všeho možného po dobu oslavy ano.
Podle mě doktorka si s Vámi neví rady, protože nejste uvědomělá a kašlete na to.
Mě když by někdo zemřel, tak taky nezačnu díky tomu na vše kašlat, jinak bych zemřel bez léků brzo taky. To je dost blbá výmluva. Když během té doby jste fungovala v práci a dokázala si dojít na nákup, tak totálně kašlat na objednání k doktorovi je Váš problém.
Podle mě si za to můžete sama.
A i kdyby to bylo jinak, tak přeci můžeš si najít jinou doktorku. Nic tě nenutí chodit někam, kde si nerozumíte.
Ne?
A nebo to nezvládnete?
Co znamená vyšší glykémie, 5,2, 7, 25... Ptám se protože jsem slyšel, že doktoři plaší právě třeba u 5,5 což určitě neni něco nad čím by se měl dělat poplach (opravdoví cukrovkáři maji třeba 15 nebo klidně 30).
Každopádně je to na změnu lékaře, ale je tu ten samý problém jako s řemeslníky, je jich málo a proto se uživí i ti horší. Je to běžný postup, doktor (nebo jeho sestra) změří tlak a napíše léky na tlak, to samé s cukrem a čímkoliv jiným. Jsou placení od kusu (od provedených úkonů) ne podle toho, kolik lidí vyléčí a jak si s nima povídají.
Asi bych začal u sebe a nedělal bych z toho nějaké problémy, ono je taky umění nechat se seřvat. Lékař má takových pacientů určitě daleko víc, tak nepropadejte panice, že jste nějak ojediněle nedbalá.
Mám freestyle libre senzor a ten umí už jenom maximálně 27,8 kdysi jsem měl pěřák na proužky a ten uměl 30 ale teď se dostávám občas na 24, výš ne, ale jinak s tebou souhlasím
Kdepak, já cítil jenom jakoby nateklý ruce, ale jenom pocitově, pak trošku tlak v hlavě ale hlavně pořád jsem chodil čůrat, jak se vyplavuje přebytečný cukr, ale to bylo takhle vysoký jenom párkrát
Pro mě je horší nízkej rukr, jak je to pod 3,8 tak už se začínám cítit jako ožralej, začíná rozostřený vidění a začne se potit čelo
A víte, že Vás chápu.
Diabetologů je totiž strašně málo a mají narváno.
Lékaři mají svoje postupy a uplatňují je šmahem na všechny pacienty. Je to podle šablony, ale každé tělo je jiné.
Navíc, kdo se vymyká, ptá se, nekýve, tak je nespolupracující pacient. ((Když se pacient seřve, tak poslouchá a práce lépe odsejpá
))
Jeden můj přítel to má zrovna tak (i když on si píchá). Povýšený tón, žádná diskuze. Nakonec to dopadlo, že se návštěvě vyhýbá, odsunuje termíny a co může zařídí dcera, nebo já.
Ač jsem zdravá, tak se tam necítím také dobře.
To je problém u všech lékařů. Přijdete s problémem, bolístkou, oni vyšetří, pošlou na odběry a nasadí léčbu pilulkami.
První pilulka dobrá, ale co když nesedne a na vedlejší příznaky, tak se příště napíší na odbourání další léky.
A tak to pokračuje, objevují se další problémy a počet léků stoupá.
-----------------
Jste sice pacient, ale rovnocenný partner, pokud Vám něco nevyhovuje, tak se slušně ozvěte, diskutujte (pokud tedy máte prostor, lékaři jsou limitováni časem na jednoho pacienta).
I cukr se horší stresem, tak pozor na to.
Narozeniny je pochopitelné, že nebudete odebírána, protože to byste se nemohla ani najíst něčeho dobrého. Jedna varianta je, že přesunete oslavu na další týden. To mnohdy ale člověka v tom presu nenapadne.
Jestli máte možnost a jestli vůbec existuje, pohledat soukromou diabetologickou ordinaci, nebo dojíždět někam dál.
-----------------------
Jsem zastáncem alternativní medicíny, tak jestli mohu doporučit a máte zahradu, vysaďte si topinambury (židovské brambory) Již nyní se mohou sklízet a pro diabetiky to je přínosná rostlina. V létě schroustávám pravidelně celé pampelišky a hledám plevele a hořké bylinky, piju čekankovou kávu, suším ovoce ze zahrady a přírody. Na vánoce různé oříšky a právě to sušené ovoce. Žádná koupená a silně zpracovaná potravina. Sama jistě naleznete i jiné bylinky a potraviny, které by Vám chutnaly a pomohly udržovat výši cukru v přijatelné hodnotě. Doporučím případně v této době i ze supermarketu bílou (podlouhlá), nebo červenou (kulatá) čekanku.
zelenina - salát z čekanky, rukoly, mangoldu, čekanky listové, artyčoků, brokolice, růžičkové kapusty
Ovoce
pomeranč, grapefruit, pomelo
Bylinky a koření
majoránka, oregano, rozmarýn, šalvěj, tymián, hřebíček, jalovec, zázvor, meduňka, pelyněk, pískavice řecké seno, galgán velký, kerblík, kurkuma
Divoké byliny
pampeliška, šťovík, kopřiva, sedmikráska, bršlice kozí noha, česnáček lékařský, chmel, popenec obecný, cizrna
Stimulanty (pozor: tyto jen velmi omezeně!)
káva, černý a zelený čaj, pivo, červené víno, kakao, hořká čokoláda
@prostromek - To je problém u všech lékařů... První pilulka dobrá, ale co když nesedne
Není - moje lékařka vyzkoušela asi patero různých "pilulek", než vymyslela kombinaci, která mi sedla.
1) Při kontrole diabetologem mi v laborce ani pak u lékaře krev ze žíly neberou Vždy jen z prstu i na glykovaný hemoglobin (tzv. dlouhý cukr!) Krev ze žíly výhradně na lačno u jiných lékařů (gastro, henmatolog..)
2) Než jde na kontrolu doma si sám změřím a v laborce (u lékaře) mám vždy o něco vyšší.
3) Nikdy před kontrolou nic, co by mohlo navýšit hladinu cukru!
Lékařce se vůbec nedivím, že je vůči Vám zlejší! To snad každý lékař, když zjstí porušení léčby. Ale na druhou stranu -klidně ji sdělte , že jde o Vaš zdraví a že klidně můžete k jinému , to pak ale asi u jiného v místě bydliště nepochodíte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.