Nejste přihlášen/a.
Pěkný den přeji,
trápí mě jedna věc. Věc, za kterou si mohu já sám, ale kromě vypovídání si bych se chtěl zeptat na váš názor.
Když mi na někom záleží, rád mu udělám radost a dám dárek. Ne každému, podotýkám. Tak nějak mi začalo docházet, že zpátky se mi mnohdy nedostane vůbec nic nebo je to dárek podstatně meněí hodnoty. Podotýkám, že mi nejde o tu hodnotu tak jako ten princip a důkaz toho, že tomu druhému na mě záleží taky.
Dal jsem dvakrát dárek své kamarádce/spolupracovnici - na začátku, že si prý budeme dávat dárečky. Byli jsme několikrát v baru, vycestovali. Čistě kamarádské. Já ji ke dvěma narozkám koupil dárky za dohromady 2000kč. Já od ní neviděl nic, ani pozvání na oběd. K dalším narozkám jsem ji, samozřejmě, nic nekoupil. Jeden z dárků se jí porocuhal, neměl jsem čas, šel jsem jej reklamovat trochu později, ještě mě honila, kdy to bude.
Přítelkyně. Jsme spolu rok. Když měla narozky, pozval jsem ji do Harry Potter podniku, kde jsem platil přes 2000, ANo, taky jsem se napil, ale nápadem a cenou jsem si na tom dal záležet. Nebo jsem ji věnoval masáž za 1200. Já ke svým narozkám dostal knížku společných aktivit za cca 500. Mám ji rád, ale prostě mě to taky mrzí.
Nejlepší kamarádce jsem dal 1000 k narozkám a loni na svatební dar 3500. Dostal jsem dárek k narozkám za 500. Zde musím podotknout, že přátelství je opravdu super jinak.
Nový kolega v práci mě pozval jen na jídlo za cca 200. Já jemu dal dárek (předtím) k narozkám za 600. To jsem jej ještě pozval na jídlo k svátku, on mi k němu ani nepopřál.
Učitelka - dal sjem ji dárek ke 40. narozkám, já k "nomrálním" nedostal nic. Nicméně ano, zde jsem upřímně nutně nepočítal s oplacdením, byť se známe dlouho.
Nechci tu brečet, zajímá mě, zda to někdo má podobně. Nejsem škrt co to přepočítává na koruny, nejde mi o peníze, ale přijde mi, že tohle takto nemůže pokračovat. JE to znak, že těm lidem na mě nezáleží nebo jsem jen příliš citlivý? Jako jediné řešení vidím v tom přestat jim dárky kupovat nebo začít jen malé. Můj hlavní dotaz je . u té nejlepší kamarádky, říci ji to je asi to nejhorší co by člověk mohl udělat, že? Jak byste to řešili vy?
Já teda nevím, ale já dávám dárky proto, abych někomu udělal radost a cena není podstatná 
. Rozhodně nevyžaduji, aby mi to obdarovaný oplácel stejně drahým dárkem. A hanba by se mnou mlátila o refíž, kdybych na měl dotyčného na cenu dárku upozorňovat 
. Pokud Vám vadí, že Vaší snahu obdarovaný dostatečně nedocení, tak mu prostě dárky nedávejte. A hlavně o tom nemluvte! ![]()
Asi bych neočekával, že lidí vám budou dávat dárky za 2000,- normální cena je tak 200-500 pokud to není v rodině nebo nejste velcí kamarádi. Kolegům v práci podle mne není nutné dávat vůbec žádné dárky pak nebudete zklamaný, že vám ani nepopřál.
Já bych jí nic neříkal, prostě vám dala dárek, který vám podle ní měl udělat radost. Příště můžete před narozenami zkusit říct co by jste si přál a třeba to dostanete.
Davate lidem moc hodnotne darky! To si kazdy nemuze dovolit, tudiz bych od lidi ani neocekavala, ze budou jednat stejne. 
Dejte jen malou pozornost, to uplne staci. 
Od pritelkyne ale nemuzete ocekavat, ze dostanete darek stejne hodnoty! Zeny se proste obdarovavaji a muzi jsou ti, co to plati. 
My mame s kamaradkami babinec vetsinou na vanoce, na velikonoce a prakrat do roka. Na ty svatky si nosime male darecky a vzdycky se na to moc tesime. Je nas 6, takze stul je plny darku. Jsou to malickosti, ale darovane s laskou. Ale taky mame mezi sebou jednu, ktera doslova prehazuje penize vidlema, a od te dostavame darky, ze se az za ni stydime.
Jeji darky okamzite konci v kosi a ona si mysli, kdovi, cim nas neobdarovala! My uz to bereme jako zabavu! Protoze lidi nezmenis!
Máte to v sobě nastavené na MÁ DÁTI - DAL. Pokud chci někomu udělat radost, nekoukám příliš na cenu, ale spíš na jeho zájmy a potřeby. Nekoupím první, co vidím u Vietnamce, dárek pečlivě vybírám. Tak, aby opravdu udělal radost. Přitom nemusí být extrémně drahý.
S kolegyněmi v práci bych si dával jen nějaké symbolické dárečky, na co dát spolupracovnici dar za 2 tisíce? Není to nikdo z rodiny, partnerka, milenka, sestra, myslím, že by stačilo koupit jí květinu a popřát, aby byla ráda, že jste si vzpomněl.
Stejné je to s dárkem v práci pro kolegu za 600 Kč.
A Vaše učitelka? Nemusel jste jí dávat nic, narozeniny jsou osobní záležitost. Ale když už jste dal, nemůžete očekávat vrácení. Když má učitelka ve třídě třeba 30 žáků, muset na všechny myslet, kdy má kdo narozeniny a kupovat dary, aby jim to oplatila - to je skutečně naivní představa.
Ti lidé se řídí asi příslovím: HLOUPÝ, KDO DÁVÁ A HLOUPĚJŠÍ, KDO NEBERE! Přestaňte s těmi dary, jistě si Vás kamarádi, kolegové i Vaše přítelkyně budou vážit i tak. Za dobrou povahu, přímost, slušné jednání. Kupovat si přátele nákladnými dary snad nemáte zapotřebí. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.