Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak daní příjmy rozhodčí?

Od: tarzan

Dobrý den, dokázal by mi zde prosím někdo poradit, jak by se měl danit příjem hokejového rozhodčího? Konkrétně u studenta SŠ, který odrozhodcuje v sezóně říjen až březen 1-2 zápasy za týden/víkend, v některých případech má i v takovém období týden/víkend úplně volný. Dá se na to pohlížet jako daň z příležitosného příjmu? Nebo pokud ne, jak by by se na to mělo pohlížet jinak - správně?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Pohledy na věc nejsou jednotné - viz některá starší (!) stanoviska v příloze nebo zde ucetni-portal.cz/...
V první řadě bych se soustředil na to, jaké celkové příjmy má student, tedy zda a jak vykonává jinou výdělečnou činnost.
Pokud se vejde do 50 tis. celkových příjmů a nevykonává závislou činnost (zaměstnání), nemá povinnost podávat přiznání. Pokud vykonává zaměstnání, limit je 20 tis. Kč. Je to postup dle paragrafu 38g odst. 1 a 2 ZDP, viz zakonyprolidi.cz/... Tedy jednoduše - pokud má jen to rozhodcování a vejde se do 50 tis., daně neřeší.
Pokud chcete daně řešit, přikláněl bych se k danění dle paragrafu 10 (ostatní příjmy), a to z důvodu absence zdrav. a soc. poj. Pokud si započte slevu na poplatníka, na dani stejně zaplatí nula nula nic.
Ale jak říkám, je třeba znát podrobnosti o celkových příjmech a také formě toho rozhodcování. Pak lze poradit konkrétně.
doplněno 19.11.25 11:34: Ještě pěkné čtení o tom, co vše se dá řešit při posuzování příjmů... dauc.cz/...

rozhodci_2017_02.pdf108.34 kB
135_zzzz20150729-ZdaněníPříjmůRozhodčích.pdf1.28 MB
rozhodci facr.pdf309.76 kB
Jeden soubor se nenahrál, tak ještě jeden pokus.
tarzan
hodnocení

Dobrý den, děkuji. V tomhle případě platí, že vydělává pouze a jen skrze rozhodování a vejde se v něm do výdělku do 50 tis. ročně, rozumím tomu tedy tak, že pak daně nemusí řešit vůbec. Jak by to tedy prosím podle Vás mělo vypadat v případě, že by stále měl jako příjem jen rozhodcování, ale už by jím přesahoval částku 50 tis. za rok?
Popsaný postup podle 38g má tu výhodu, že do 50 tis. celkových příjmů daně opravdu neřeší, nemá povinnost podat přiznání. I kdyby ho někdo udal, nic se mu nestane.
Nad 50 tis. z rozhodcování by se musel rozhodnout, jak bude příjem danit. Pokud jste četla stanoviska GFŘ, FAČR a HS, vidíte, jaký je v tom hokej.
.
Ve Vašem případě (ačkoliv jste nezmínil formu spolupráce s "objednavatelem") bych se přiklonil k paragrafu 10 - Ostatní příjmy dle odst. 1 písm. a) zakonyprolidi.cz/... Platí pro ně samostatné svobození do 50 tis. podle par. 10 odst. 3 písm. a). (Pokud by to zařadil do par. 7 - samostatná činnost, musel by platit i soc. a zdrav. poj.)
Tedy, po konci roku 2025 sečte celoroční odměny za pískání (příjem), odečte výdaje (dres, helma, školení, ...), vyjde mu daňový základ (zisk), z něj vypočte daň (15 %), odečte si celoroční slevu na poplatníka a vyjde mu daňová povinnost (pravděpodobně nula). Vše vyplní do daňového přiznání a to odevzdá do 1.4.2026 na papíře nebo do 2.5.2026 elektronicky na FÚ.
.
Správně zařadit příjem z pískání by bylo zcela zásadní v případě, že by při SŠ ještě třeba pracoval nebo podnikal. Pokud by pracoval, limit dle 38 g by byl jen 20 tis. (tedy do 20 tis. z pískání by neměl povinnost podat DP). Nad 20 tis. a do 50 tis. by nedanil v případě zařazení mezi Ostatní příjmy dle par. 10 (osvobozeno do 50 tis. samostatně), v případě zařazení do SVČ dle par. 7 by nad 20 tis. danil vše. Pokud by podnikal s celk. příjmem nad 50 tis., při zařazení pískání do Ostatní příjmy by pískání nedanil do 50 tis., nad 50 tis. vše. Ale to už je jen pro ilustraci...
Ještě upozornění - limity neplatí jako "odečítací". Tedy překročím limit a daním vše, nikoliv jen sumu nad limit!
tarzan
Dobrý den, jelikož se blíží období s tématem spojené, tak bych jen chtěl doplnit a doptat se: forma spolupráce je tak nějak „na dobré slovo“, není podepsána žádná smlouva, dohoda apod. Zkrátka mi do e-mailu přijde delegace k utkání, já se k němu dostavím, „odřídím“ ho a na základě toho je mi vyúčtována odměna. (Pokud se ale nedostavím, nikdo si na mně patrně nic nevezme. Dostanu pokutu, kterou jsou podmíněny další delegace, ale kdybych už dál být delegován nechtěl, tak nemají jak ji ze mě dostat.) Peníze jsou mi poslány vždy na účet jednou za měsíc jako součet odměn za jednotlivá utkání v uplynulém měsíci. Současně obdržím elektronicky jakousi „fakturu“ (daňový doklad), kde je napsáno, kolik mi svaz za daný měsíc posílá. Myslíte, že za těchto okolností tedy nebude problém se zařazením tohoto příjmu do § 10 - ostatní příjmy? Děkuji.
1. Jednoznačně záleží na tom, o jakých částkách se bavíme - viz podrobně výše.
Překročil jste hranici 50tis. (20tis. při zaměstnání) a máte vůbec povinnost podat DP?
2. Pokud ano, tak platí to samé - o jakých částkách se bavíme?
SVČ (par. 7 ZDP) je definována mj. jako činnost provozovaná za účelem zisku. Vy totiž nejste podnikatel v tom pravém smyslu slova. Vy "jen" máte příjmy, které by za určitých okolností měly být zařazeny pod tento paragraf.
Pokud odpískám 6 dětských zápasů za 1000,-, strávím kvůli tomu na kluzišti celý víkend a ještě utratím za jízdenku nebo taxi, tak je to spíše charita.
3. Dobře, podáte DP. A znovu - o jakých částkách se bavíme?
Jelikož nejde ani tak o daň. Započtete si slevu na poplatníka a daň. povinnost bude nula tak jako tak (opět popsáno výše). Takže FÚ po Vás nepůjde. Pokud to dáte pod par. 7 a chcete mít vše v cajku, doplatíte soc. a zdrav. poj.
Takže podle mne se z hlediska daně zabýváte úplně zbytečně něčím, co vyjde nastejno, ať to dáte pod par. 7 nebo 10. Daň bude zřejmě nula...
tarzan
Ano, máte pravdu, je to kompletně za rok bezmála 50 tis. (přesněji lehce přes 48 tis.), tudíž na dani by to nemělo být nic. Ale stále si nejsem úplně jistý tím správným zařazením z toho pohledu (a proto to možná i pořád řeším), že až jednou to DP podám, jestli na to nebude pohlíženo nějak problematicky, když si to zařadím do § 10, který je pro mě výhodnější, když nemusím platit soc. a zdrav. pojištění, přestože by to třeba správně mělo být v § 7 (což já netvrdím, ani nevím, kde by to mělo být správně, jen to uvažuji jako eventualitu). Je možné, že pak někdo začne řešit, že bych příjem zařadit jinam , a tedy za něj také správně pojištění měl platit a musel bych za pojištění doplácet?
Pokud jste za rok 2025 měl příjmy (podléhající dani) do 50 tis., nemáte vůbec povinnost podat DP. Takže není důvod se zabývat tím, pod který paragraf je zařadit. DP nepodávate, pojistění neplatíte.
A pro budoucnost?
Kdyby to bylo tak jednoduché, nebylo by o tom popsáno tolik papírů a rozborů, které opět máte výše. FÚ chce "své"daně, ČSSZ chce "své"pojistné, ZP taktéž... Jde o to, jestli si par. 10 dokážete obhájit.
Cituji: "Za příjem dle ust. § 10 odst. 1 písm. a) ZDP lze považovat příjem za činnost rozhodčího pouze v případě, že na činnost rozhodčího nebyla uzavřena dohoda o provedení práce, rozhodčí nemá na tuto činnost vydáno živnostenské oprávnění a jedná se skutečně o jednorázové, nahodilé příjmy za činnost, která není vykonávána pravidelně v průběhu soutěžní sezóny." ucetni-portal.cz/...
Pokud ne (nebo nemáte odvahu), zaregistrujte si soudcování jako výkon nezávislého povolání, splňte oznamovací a následující povinnosti vůči ČSSZ a ZP.
Porovnejte fakta na dvou jasných případech:
1. Rozhodčí píská několikrát do měsíce, aktivně se uchází o nominace, příjem pokrývá podstatnou část jeho obživy.
Jednoznačně par. 7.
2. Rozhodčí píská nahodile pouze jako záskok, o nominace se neuchází, příjem je nepodstatný pro jeho obživu.
Jednoznačně par. 10.
Vše ostatní je něco "mezi"a záleží na odvaze každého soudruha.
tarzan
Dobře, mnohokrát děkuji za pomoc.
Ještě poznámka - pravděpodobně víte, ale aby to náhodou nezapadlo...
Vůči ČSSZ a ZP máte oznamovací povinnost 15 a 8 dnů od zahájení SVČ. Dokud budete mít statut studenta, činnost můžete mít jako vedlejší, čímž máte mírnější podmínky pro soc. poj. (může být i 0) a zdrav. poj.
Zařazení příjmů do par. 7 "zpětně" by tedy nebyl problém u FÚ (čímž Vy se zabýváte - ptáte se na danění). Především by to obnášelo oběhat živn. úřad, ČSSZ a ZP a všude si sypat popel na hlavu. U ČSSZ a ZP byste asi uspěl, poněvadž jste zdroj peněz. U ŽÚ byste podle mne neuspěl. A byl by problém, což asi nechcete.
Proto Vám radím (a myslím, že dobře) využít možnosti nepodávat DP z důvodu nízkých příjmů a nedráždit hada bosou nohou.
tarzan
Dobrý den, tentokrát tedy DP nechám za minulý rok úplně být, ale pokud bych se prosím ještě vrátil k té Vaší poslední zprávě... Teď březnem skončila sezona, takže cca do září bude pauza. Když se od nové sezony od září zaregistruji k placení pojištění (prvních zářijových zápasů), tudíž vůči tomu danění už budu do konce roku, do prosince, to vnímat jako § 7, ale příjmy leden až březen nechám v § 10, mohlo by to někde nějak narazit? Respektive, zmiňujete, že největší problém by mohl dělat živnostenský úřad, ale tam já ani nemusím, nebo ano? Pokud to budu mít jako samostatnou činnost (bez živnosti), tak stačí „oběhat“ včas jen ČSSZ, ZP a FÚ?
Znovu opakuji:
- Nepodat DP při příjmech do 50 tis. je ZCELA LEGÁLNÍ ! zakonyprolidi.cz/...
- Nepodat přehled ZP chce trochu odvahy (dluh + možná pokuta).
- Nepodat přehled ČSSZ chce trošku odvahy (možná pokuta).
Odvaha spočívá v tom, abyste si případně obhájil před ZP par.10. FÚ a ČSSZ o nic nepřijdou - u tak nízkých příjmů je daň 0,- a SP 0,-.
.
Pokud nechcete, udělejte toto:
- Podat DP, par. 7, výdaje 40 % z příjmů (nikoliv 60 %). Daň po slevě 0,-, pokuta žádná.
- Dojít na ZP, dodatečně ohlásit SVČ, podat přehled, zaplatit poj. cca 2000,- a pokutu 0-10000,-.
- Dojít na ČSSZ a dodatečně ohlásit SVČ, podat přehled, pojistné 0,-, pokuta 0-10000,-.
- Stát si za názorem, že jde o nezávislé povolání (NP), tam ŽÚ nefiguruje. X Nebo dojít na ŽÚ a udělat si živnost, přiznat zpoždění, sankce neznám, to Vám určitě vysvětlí. Živnost je to viz zde zakonyprolidi.cz/... , číslo oboru činnosti 74.
.
Poté pokračovat v dalších letech ve zvoleném režimu. Pokud si troufáte na nezávislé povolání, tak budiž. Pokud si netroufáte, tak živnost. A opět - o jakých částkách se bavíme do budoucna? Chcete se tomu věnovat? V případě vyšších částek příjmů totiž může být živnost výhodnější díky vyšším % výdajů (60 živnost versus 40 NP); zase to ale stojí peníze, vyřizování, datovku, povinnosti živnostníka...
Pro vše, co je uvedeno o pojištění, platí nutnost mít činnost vedlejší = u Vás status studenta!
-- -- --
K Vaší poznámce na 2026:
Zdaňovací období je kalendářní rok (1.1. až 31.12.)! Tedy nikoliv hokejová sezóna !
Tudíž příjmy se nezařazují podle měsíců, ale podle jejich původu a charakteru. Tzn. příjmy stejného původu a charakteru se zařadí pod jeden par. (rozhodl jste se pro par. 7); ať je to leden, nebo prosinec.

id
hodnocení

0x
Jako příležitostní příjem rozhodně ne. Jedná se o opakovanou činnost. Asi bych se dohodla s TJ, aby odměnu zdaňovali srážkovou daní a byl by klid. Student by nemusel dělat nic.

benan
hodnocení

0x

Já už dostávám částku zdaněnou, čili se již o nic nestarám. ČSS.

id
hodnocení

0x
Nebudu vás přesvědçovat, že u vás se nejedná o příležitostní příjem s nedaněným limitem 50 tis. Jedná se o opakující činnost za účelem dosažení zisku.
Váš vymyšlený postup - jednou par. 10, podruhé par.7 = sám se udáte FÚ. Vy vlastně podnikáte bez ŽO.
Dělejte jak myslíte.
tarzan
Dobrý den,
já jsem s tou činností začal v 15 letech, kdy mě na nějaké danění nikdo neupozornil a mě samotného tehdy nic takového ani nenapadlo. V období plnoletosti jsem se o to sám začal zajímat, bohužel jelikož náš vzdělávací systém je nastaven tak, že tam jsem se doposud o danění nic nedozvěděl, musel jsem se snažit hledat sám někde po internetu. A jak už tu bylo napsáno, ten nabízí spoustu různých nejednoznačných výkladů. Teď se s tím snažím něco udělat, nějak to začít řešit, než by z toho mohl vzejít nějaký problém, tak prosím tedy poraďte, co přesně bych podle Vás měl udělat... Já se s Vámi rozhodně nechci nijak dohadovat, co je a není správně udělat, já to opravdu nevím, ale pokud tušíte, jak správně situaci vyřešit, budu Vám jen a pouze vděčný, pokud se o konkrétní řešení podělíte...
Pokud teď, dejme tomu, by to do března bylo možno vnímat jako příležitostnou činnost (teoreticky) a od září jsem do toho „šel naplno“ za účelem zisku, tak by snad dávalo smysl to přeřadit z paragrafu do paragrafu i během roku? A že podnikám bez živnosti? Nikdo mi nikdy neřekl, že by k výkonu profese rozhodčího nějaká živnost byla potřeba, nechávají mě pískat zápasy i bez toho a navíc jsem žádnou takovou povinnost si na to založit živnost nikde nenalezl, žádná přímá k tomu ostatně ani neexistuje... podnikat se přeci dnes dá i bez živnosti, ne?
Děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]