Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darování části domu

Od: nora* odpovědí: 12 změna:

Můj dědeček se rozhodl obdarovat mě. Po smrti manželky mu zůstaly 3/4 domu, 1/4 dostala ze zákona jeho dcera, což je moje matka. Ale ta s jeho nynějším darem, 3/4 pro mě, nesouhlasí, chce, abychom ona i já měly shodně 1/2, a ne abych já dostala celé 3/4 domu. Cítí se dotčená, že od babičky tehdy část, kerý já měla připadnout dle zákona dostala, ale dědeček jí nic nechce dát, ačkoli spolu všichni sdílíme jednu domácnost.

Já se o dědečka starám 24 hodin denně, protože má už 3. stupeň bezmocnosti. Vedu celou domácnost, obstarávám dům, veškerý úklid. Matka nám nakupuje a občas něco zařídí, víceméně to, co se jí hodí. Co se týče domu tak se neustále kvůli všemu s dědou vždy hádala, muselo být ve všem po jejím, organizovala kolem domu věci, se kterými třeba děda nesouhlasil. A hlavně neustále dědu obviňuje, proč si museli ten náš dům pořizovat, všechno jí tu vadí, že je dům zbytečný, že ho nechal zchátrat atd. a že ona ho(dům) chce prodat.

Teď, když se dozvěděla, co chce děda udělat, tak se k němu chová chvíli úplně nepříčetně, pak zase prolévá slzy, jak se k ní hnusně zachoval, mně vyčítá, že se o něj starám jen kvůli majetku, že ona nám všechno kupuje a stará se o nás, že se mi to svinstvo vrátí atd.. Že prý ona nikdy neměla ani svůj byt, rodiče ji drželi u sebe a nepustili ji bydlet pryč s manželem. A teď ji zase o vše připravím já a navíc to vrhá na naši rodinu špatné světlo ohledně poměrů u nás.

Jaký je Váš názor. Jak se má děda správně zachovat? Dát mi jen 2/4, abychom s matkou měly shodně 1/2 domu? Nechci jí v žádném případě ublížit, ale zase chci ten dům podržet, tak jak děda doufá, že to udělám. Děkuji Vám za názory.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pu®
hodnocení

2x

Noro, dobrý večer. Vaše matka si může jančit, jak chce, ale pokud je něco moje (tedy dědečkova část domu), pak si s tím mohu nakládat, jak chci a jak uznám za vhodné (tedy darovat ji vám). Matku chápu, cítí se vyřazená - na stranu druhou už jí nedochází (a to je ten rozdíl), že si za to může sama. Nikdo ji neobchází, probůh vždyť vy jste její dítě, copak vám to nepřeje? Neumím si představit, že by mi moje máma vyčítala, kdyby dala její máma (tj. moje babička) něco, o čem se domnívá, že to (máma) chtít nebude, mně. Jenže ono to spíš vypadá, že matka závidí majetek, který vám připadne - nevidí už, že vy chcete podržet dům, pravděpodobně vnímá jen to, že by ona z něj měla víc peněz, kdyby připadl jí (a mohla by ho prodat). Nejsem právník, ale domnívám se taky, že pokud byste měly každá půlku, musela byste ji vyplatit, kdyby trvala na prodeji - a pokud byste na to neměla, musel by se dům prodat. Pokud budete mít vy 3/4, pak se bez vašeho souhlasu dům neprodá.

Proto můj názor je ten, že děda, jestliže je svéprávný, ať udělá s domkem, co mu srdce radí. Vy se mu do toho nejspíš nepleťte, a pokud se rozhodne vám darovat 3/4, radujte se z domečku, pečujte o něj i o dědu s láskou a na matku buďte hodná - ale nic si nevyčítejte a její hysterické scény ignorujte.

Držím pěsti a nedejte se! Dobrou noc, Pů *slunce*

jabraka*
hodnocení

0x

Matka by měla pochopit,že tu také pořád nebude a počítat s budoucností.Mít majetek ve spoluvlastnictví je kritická zátěž.Kdyby měla rozum,tak se té črvrtky vzdá a má pokoj.Starost o dům spadne na dceru a ona si bude užívat.

JABRAKA

nu*
hodnocení

0x

někteří lidé si vůbec neuvědomují, že vlastnit čtvrtiny, pětiny, desetiny a poloviny chátrajících domků znamená pokaždé mít ke všemu souhlasné stanovisko dalších spoluvlastníků, pokud chcete domek podržet, stačí Vám i ta polovina, ale když tu druhou polovinu máma někomu prodá, pokud by jí někdo koupil, budete mít problém...tuto možnost lze eliminovat tak, že budete mít 3/4, pravděpodobnost že někdo koupí čtvrtinu od mámy je menší než že koupí polovinu...Pak si můžete vzít hypoteční úvěr a čtvrtinu od mámy odkoupit...Na Všem míste bych se s mámou posadil ke stolku, vzal kalkulačku a začal počítat...možné poplatky za právníka, za notáře při vypořádání dědictví, ve kterém bude zahrnuta cena 3/4 domku, daň z nemovitosti atd...Přesvědčte jí, aby Vám tu čtvrtinu darovala, děda ty 3/4, mámu necháte dál bydlet a vyplatíte jí smluvenou částku...Svého podílu na dědictví se může oprávněný dědic také vzdát, ale musí se vzdát úplně všeho...

Někdy se lidé chovají jako tupá zvířata, představte si že se třeba dědicové nedohodnou a pak 3 lidé dědí stejným dílem jedno ojeté auto, každý z nich bydlí v jíné části republiky...kdo a na kterém úřadu bude jednat jako majitel auta?

nora*
hodnocení

A platí se při darování nějaký poplatek nebo když je to dar v rodině tak se neplatí?

patronka*

Při darování nemovitosti osobě v přímé příbuzenské řadě se poplatek neplatí, jen při zápisu do katastru nemovitostí kolek 500.-Před měsícem jsem tuto transakci prováděla a příslušné doklady - t.j.Darovací smlouvu a Návrh na vklad do katastru nemovitostí jsem si napsala sama, podle vzoru staženého z internetu.Darovací smlouva se na příslušný Katastrální úřad posílá ve čtyřech vyhotoveních, z toho jeden s ověřenými podpisy (ověření podpisu á 30.-) a Návrh na vklad do katastru 1x.Někde možná budou požadovat i platný List vlastnictví - doklad, že je dárce skutečně vlastníkem, po mně to nechtěli.To by Vám vystavili všude, kde mají Czech Point ( pošta, MÚ a pod.) Informaci Vám na KÚ podají po telefonu.

doplněno 19.11.10 11:03:

Příslušné šablony najdete na business.center.cz/... - návrh na vklad a pravnik.cz/... - vzory smluv. Za ověřený list vlastníků je platí 100.- nebo 150.-

nora*
hodnocení

Co je přímá příbuzenská řada? Z dědy na vnučku je to jak? Bylo mi řečeno, že by po mně notář měl chtít kolem 10ti tisíc, je to pravda?

cyril*

Co po Vás bude chtít notář je jeho soukromá věc, ale poplatek za vyřízení dědictví i jiných profesních služeb notáře je dán sazebníkem.

patronka*

Z dědy na vnučku je přímá příbuzenská řada, tuším ve II.řadě.To je detailně popsáno na výše uvedených serverech.Když jsem se o darování nemovitosti začala zajímat, všichni mi tvrdili, že mi smlouvu musí sepsat notář.Ten by si pak mohl účtovat značnou sumu.Dokonce se to dělá tak, že někdy je vyžadován odhad nemovitosti (další placení), aby si z toho notář mohl svoji odměnu vypočítat.Jenže to vůbec není pravda.Použila jsem vzory smlouvy a návrhu vkladu a obé jsem upravila dle svých podmínek.Prostě jsem to riskla a k mému milému překvapení byly doklady bez výhrad uznány.Pokud neuděláte chybu a nevynecháte žádný z bodů uvedených ve vzoru, za notáře platit nebudete. Zaregistrujte se a můžete mi napsat do vnitřní pošty.

Dovolím si Vás doplnit...

Počet smluv nutných pro vklad do katastru se řídí počtem účastníků řízení a platí že katastr požaduje počet smluv = počet účastníků + 2. Takže pokud ve smlouvě bude vystupovat Nora, její matka a její děda, pak katastr bude požadovat smluv 5.

Dále pak je pravděpodboné, že si katastr vyžádá doklad o nabytí nemovitosti, pokud se tak stalo před rokem (tuším 1993).

patronka*

To je zajímavé, já jsem darovala svou část nemovitého majetku, kde jsou ještě další dva spoluvlastníci.Přesto oni nebyli účastníky řízení a o počtu kopií zaslaných smluv mne informovali přímo na KÚ.Ve Výpisu z katastru nemovitostí ( který nakonec ani nepožadovali) je přímo odkaz na způsob a datum nabytí nemovitosti.V našem případě to byl rok 1992.Nejlépe bude informovat se přímo u zdroje.

karina*
hodnocení

0x

nora, jen dědeček ví, proč svůj majtek chce darovat Vám ještě za svého života a chce odejít spokojený, že udělal přesně to , co chtěl.. Jen on ví, proč chce předejít dědictví , kde by ze zákona dědila Vaše maninka, jako jeho dítě. Nechte to na dědečkovi, on je vlastník a jako takový má plné právo si rozhodnout. Už to, že Vám Vaše maminka nepřeje nabytí majetku o něčem vypovídá a děděček má asi i jiné a další zkušenosti se svojí dcerou. To ale vůbec neznamená , že je rozhodnutím Vašeho dědečka na rodinu vrháno špatné světlo. Tak to neberte. Netrapte se tím, zda se to Vaší mamince líbí nebo ne. Vysvětlete jí, že je to rozhodnutí dědečka a že do toho žádná z Vás prostě nebude zasahovat a dědu na sklonku jeho života stresovat a tlačit ho do něčeho co nechce.A vysvětlete jí, že vše i po smrti dědečka zůstane jak bylo za jeho života , tedy , že spolu dál budet bydlet, že se nemusí ničeho obávat.

Až dojde na opravy domu, Vy budet 3/4 vlastník a maminka 1/4 takže i opravy domu, který stejně používá jako Vy, jí vyjdou daleko levněji nežli Vás. Navíc děda asi ví, proč Vás chce určit většinovým vlastníkem domu. Abyste měla větší pravomoci při dalším rozhodování.Patně ví, proč Vám věří víc než Vaší mamince - své dceři. Ví , a nechce své dceři ublížit tím, aby Vás do toho zasvěcoval.Karina

nu*

Aby dcera vysvětlovala mamince, že je to rozhodnutí dědečka, by bylo hloupé, tato zmatená a nevyrovnaná máma to totiž nikdy nepochopí, pokud to bude sdlasšet od dcery, když to nepocjopila doteď ...jen by jí to uvrdilo v tom, že je její dcera překážkou k tomu, aby bylo spravedlnosti učiněno zadost a aby onazískala polovinu domku, nebo nejlépe celý...Buď jí to vysvětlí dědeček, a na uklidnění jí jako bonus přidá nějakého starého mopeda, nebo jí to nevysvětlí nikdo a bude postavena před hotovou věc...buď se s tím vyrovná nebo nevyrovná...Vysvětlovat, myslím aby to bylo přesvědčivé může akorát dárce...každý jíný obdarovaný bude působit jako nevěrohodný chamtivec, v očích chamtivců...Tak teď se rodinka dostala do situace,. kdy se pozná, kdo je kdo...většinou se člověk pozná až když o něco jde...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]