Nejste přihlášen/a.
Když bych zaplatila nákup zboží v supermarketu bankovní VISA kartou, je poplatek pro zákazníka odvozen od výši celkové částky-provize např 3% bance nebo nějaký paušální poplatek denní, týdenní nebo měsiční až tam bude více transakcí, tak to potom najednou zůčtují do bankovnictví? Příklad: koupila bych alkohol za 300Kč tak provize bance bude 9Kč z mého účtu navíc doúčtována mne?
Uvedu skutečný příklad. Kupoval jsem šperk a byla mi nabídnuta sleva. Ma kartu 10% hotově 15%. Takže ten rozdíl je banka. 5%.
Což je technicky vzato protiprávní, jelikož poskytovat slevu nebo účtovat poplatek na základě formy platby řeší zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele - "diskriminace spotřebitele ve srovnatelných transakcích". Ve dřívějším znění bylo myšleno pouze na dodatečné náklady, ale po aktuální novelizaci se myslí i na slevu.
technická otázka - máte český účet nebo slovenský?
Na SK jsou poplatky státu "transakční" a člověk by až brečel... občas vidím výpisy, kde díky obratu živnostníka udělá tato transakční daň stovky eur za měsíc.
Jinak co se týče poplatků, kolegové již vysvětlili...- bance opravdu poplatek jde, ale platíte ho v ceně zboží. A protože je protizákonné dělat "dvojí ceny podle typu platby", tak je zboží dražší i v hotovosti.
1. Poplatek platíte sice vy, nicméně ne přímo, ale prostřednictvím platby kartou karetní (nebo jiné) společnosti.
2. Poplatek se pohybuje v řádu procent.
Například tento platební terminál, který si může koupit za 599,- Kč každý: alza.cz/... umožňuje platbu kartou s poplatkem 1,95%. Znamená to napříkad:
- pokud u obchodníka zakoupíte zboží v hodnotě 23 000,- Kč a zaplatíte hotově, obchodníkovi z částky kterou mu zaplatíte zbyde (před odečtením jiných nákladů) 23 000,- Kč. Pokud stejnou částku zaplatíte pomocí tohoto terminálu, obchodníkovi z částky 23 000,- Kč zbyde 22 551,50 Kč. Aneb za službu zprostředkování této platby obchodník zapatí 448,50 Kč.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.