Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dlouhodobá investice

Od: mettaxa® odpovědí: 16 změna:
Ahoj všem, chci se zeptat zda byste vložili nějaké peníze do indexu S&P 500? Jednalo by se o částku pár set tisíc a každý měsíc pár tisíc dokupovat. Investice minimálně na 15 let l. Případně jak rozložit riziko? Do čeho ještě investovat? Díky moc.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

smode2
hodnocení

5x

V rámci indexů držím SXR8, VUAA, SXRV a na krátkodobější spekulace XNAS. První dva jsou S&P500, druhé Nasdaq100. Nasdaqu držím o něco více než S&P500. V podstatě stačí mít jen S&P - diverzifikace je více než dostatečná. Nasdaq má zase vyšší výnos. Sám ještě rozkládám riziko krátkodobým obchodováním pomocí několika strategií - to už je ale vyšší dívčí. Pokud bych jen investoval, stačily by mi ETF která jsem uvedl. Jinak vždy bych si vybral ETF akumulační, abych nemusel danit dividendy (což je případ i všech čtyř výše zmíněných). Pokud někdo neví, většinou třeba známým pro začátek radím držet například 75% S&P a 25% Nasdaq. Tak jako tak se jedná o daleko lepší investici než třeba do zlata nebo nemovitostí.

hodnocení

4x
Mám takové investiční plány u XTB, kde mám tři etf, které se ale vzájemně překrývají. Jde mi o největší výnos, zastoupení - výše zmíněné SXR8 29%, SXRV 33% a čistě technologické QDVE 38%. Původní zastoupení bylo jiné, ale vzhledem k tomu, že nasdaq a technologie rostou rychleji než SP500, zastoupení se mění a já nedělám rebalanc, takže je nechávám růst svým životem. Není to ale mé hlavní portfolio, to tvoří jednotlivé akcie a hlavní pilíř opět tvoří akcie z velké sedmy a vesměs většina u Fio. Menší pozice Berkshire, TMSC, SMCI, AVGO, AXP, NU Holdings a NiO, Xpeng. U nás mně ještě zbylo pár kusů tabáku, jinak zde již nic nemám. Takže drtivá většina us technologie. Jinak 15 let horizont už je fajn, ale zda vložit nyní pár set tisíc najednou ti neřekne nikdo. Je pravda, že konec roku bývá téměř vždy nejvýnosnější , ale nemusí to tak být každý rok. Vzhledem k tomu, že je to investice dlouhodobá, bych to tam dal vše, navíc nyní začíná výsledková sezona, takže akcie můžou být za několik dnů klidně o deset procent dražší, takže čím dřív, tím líp. Letos byla nejvhodnější doba na jaře, ale netrvala dlouho a indexy opět překonávají historické maxima. Na druhou stranu dolar vůči euru a koruně letos oslabil o téměř 15% , takže pro našince jsou akcie kotované v us stále levnější.
doplněno 21.10.25 21:51: Smode ahoj, mrkni na Justetf a dej si QDVE. 68 technologických titulů. Největší zastoupení nVidia, tu mám nakoupenou delší dobu a u některých šaržích mám přes dvěstě procent. Dole pod tím grafem můžeš přidat sp500 nebo i nasdag pro vzájemné porovnání výnosů v čase.
justetf.com/...
doplněno 24.10.25 23:21: Arda - To co jsem ti posílal se koupit nedá, jen jsem ti chtěl ukázat, jaké je zhodnocení v dolarech za letošní rok. Dolarové Etf na nasdaq mám QQQM, to ale u XTB nekoupíš a pro Evropany dává smysl víc etf s domicilem v Evropě, tedy v eurech.
Jinak zahraniční platby jsou drahé, jsou tam ještě poplatky třetích stran a to tvoje banka v ceníku nemá. Proto je lepší poslat do XTB Kč a poté převést z korunového na dolarový účet, kde je v obchodních hodinách půl procenta přirážka. Stejně je to i u eurech, ty ale já měním externě přes Cyrrus. Jinak co se dneska dá koupit? Je výsledková sezona, takže vždy se najde nějaká firma, která překvapí , takže i dnes jsem udělal dva obchody, ale je těžké něco doporučovat. Třeba na začátku července jsem dokupoval Apple, za 200, který byl pod palbou kritiky a od té doby neustále roste. Dřívější nákupy mam podstatně lepší. Na začátku září večer těsně před zveřejněním výsledků jsem vzal Broadcom za 304 a výsledky skvělé, ale koupil jsem málo, nechal jsem si další prachy na případný pokles, který nepřišel. Co letos zaostává je Amazon a uvidíme, jak se předvede s výsledky, ale nejspíš ještě dokoupím i na dnešních cenách. Držím ho delší dobu, takže ty první nákupy byly někde jinde. AMD těžko říct, ještě nedávno nákupy okolo 140 a dnes tohle, ale také bych chtěl navýšit. Není to ale investiční doporučení, každý má tu situaci jinou, já nemám problém při propadu naředit a při slušné ziskovosti delší dobu držet. Ztrátové obchody nedělám, nechávám uzrát, snad jen v případě, že bych chtěl optimalizovat daně, ale vzhledem k tomu, že držím dlouhodobě, nemám prakticky žádné pozice ve ztrátě. Na XTB ještě rád kupuju TQQQ, trojnásobný nasdaq, pákové etf , ale žádné swapy , když udělá nasdaq jedno procento, tohle udělá tři. Samozřejmě to platí v obou směrech. Píšu sem, už nemám odpovědi.
smode2

Ahoj Štíre, čísté technologie, že mě to ještě nenapadlo! Jdu si udělat nějaké vlastní testy. Díky!*palec2*

hodnocení

Díky moc pánové, mrknu na to.
smode2

Štír: super, opět děkuji! Jak si vždycky testuji jen v Amibrokeru, nikdy jsem si na justetf toho porovnání nevšiml. A jak vidno z přiloženého obrázku - technologie vedou:)

Dlouhodobá investice
Jojo, tam jsou ty hlavní zisky. Je tam sice vyšší volatilita, vyšší propady a to někomu nemusí dělat dobře. Mám také trojnásobný nasdaq TQQQ, jen jsem ho mohl vzít více. Nějaké kousky za 58, pak 90 a poslední dokup 98. Je to lepší než CFD.
Mettaxa - jakého máš brokera? XTB dává sto eur za doporučení pro každého.
arda

Děkuji za vám za odpovědi

arda
hodnocení

0x

Dobrý den, předem říkam že si važím všech co tu radí, ale moje osobni zkušenost a vysledky je taková že jsem začal nakupovat koncem unora 2025 a dnes jsem ve ztratě v průměru 0,20% a to jsem nakoupil a nakupoval jedny nejvice doporučovanych a dlouhodobě vynosných např ETF SPYL.DE, SXRV.DE . Když započítam naklady na konverzi měn a poplatky bude to ještě hůř než 0,20%. Mírný plus je QDVE.DE a jiné . A tak bych mohl pokračovat, na spořícím či termínaku by byly vynosy rozhodně lepší a bez rizika. Ano mužu čekat další roky na plus ale na spořícím učtu mám každy měsíc např 3% nekde i oněco víc jistých. ETF v USD je uplně o ničem zejmena kuli padu dolaru. At počítam jak počítam na spořaku v korunach sem ted v plusu...

Je nutno říct a zaznělo to několikrát, investování není sprint, ale maraton. Dolar vůči euru oslabil od začátku roku o cca 13-14%, nasdaq v dolarech udělal za stejnou dobu 18%, sp500 14%, takže momentálně stojí tyto etf podobně jako na začátku roku. Já na těch třech etf mám za ty dva roky 30%, nebýt oslabení dolaru, bude to zcela jistě více. Dokupuju pravidelně, při propadech více. Není to ale moje hlavní portfolio, to držím téměř vše v usd, výše uvedené akcie plus nasdaq i v dolarech - QQQM. Amerika nyní kompenzuje obchodní deficit a to cly a oslabením dolaru, ten ale nemůže být slabý stále, protože by se mohlo stát, že Amerika přijde o dominantní pozici, o rezervní měnu, dolar. Kdyby to byl třeba Jüan či euro, bylo by to pro investory ještě horší. Pro nás by byla výhoda mít euro, tím by odpadly transakční náklady, nicméně je možné že časem to euro mít budeme a zpětná konverze odpadá, pro investice v eur, ale samozřejmě měnové riziko u us akcii zůstává.
arda

pro stir: asi sem tedy hloupy :) a neumím to CNDX.UK a CSPX.UK mě teda od konce unora rostl o cca 13% a 10% když zohledním propad dolaru vuči koruně při nakupu a vše kolem... a to jsou ty nejziskovější z portfolia Myslím že sem v mínusu. Shcvalně jsem se ted koukal na pozice, u eura to je podobné nekteré nakupy se dkonce nedostaly jeste ani do plusu natož na alespon 3 % rust jako u banky na spu

To jsem psal zhodnocení indexů v dolarech. V eurech je to samozřejmě nižší a rozhodně nemám v plánu prodávat, když je slabý dolar. Se spořicím účtem to nemůžeš srovnávat, protože inflace je rychlejší. Ten doporučuji jen těm, kteří chtějí uschovat někde peníze na rok či dva. Investice jsou na roky, ne na měsíce a já osobně i když mám nějaké rezervy v korunách a je levný dolar či euro, tak tyto měny nakupuji, nechci to držet v korunách. Ono za rok dva může být koruna zase o 10-15% slabší a vyjde to lépe než spořicí CZK účet. Posílám zhodnocení indexů v dolarech. Eurove rtg SXR8 má od začátku roku zhodnocení cca3% v eurovem vyjádření a SXRV 6%, QDVE 10%, tedy o těch cca 13% méně na poklesu měny. Jinak samozřejmě každý rok není posvícení, mám roky třeba 30% mínus ale i roky 50% plus. Kdo pamatuje 2008, 2011, tak ví, ale těch ziskových roků je daleko více. Dlouhodobě to prostě vydělává těch 15-20% v průměru ročně v korunovém vyjádření a tak nějak mi to stačí, šlo by i více ale za cenu vyššího rizika. Etf je jinak jen takový doplněk, možná desetina portfolia, zbytek jednotlivé akcie.
Dlouhodobá investice #2
Dlouhodobá investice #3
arda

Díky ale nemužu to vubec najít na XTB. Podle těch obrazku. Mám na xtb učet v usd ale nemužu to vubec najít mám v dolarech tohle CNDX.UK a CSPX.UK.

smode2

Indexy S&P 500 a Nasdaq 100, jak uvádí kolega Štír na screenshotech, jsou de facto pouze ekonomické ukazatele (na obrázcích zapsané jako GSPC a IXIC - podle Yahoo Finance). To znamená, že tyto indexy nelze ve skutečnosti obchodovat (proto je nelze najít u žádného brokera v nabídce trhů k obchodování). Obchodovat lze pouze fondy, které jejich vývoj více či méně napodobují - replikují. Samozřejmě snaží se replikovat co nejvěrněji. I tak se při bližším zkoumání dokonce více ETF které replikují pokaždé např. S&P (příklad: SPYL.UK a CSPX.UK) vždy o něco rozchází. Jde o mnoho důvodů. Například rok založení fondu, velikost, měna, cena za jednotku, domovská burza, roční náklady atd. CNDX.UK a CSPX.UK jsou jedny z dobrých možností, jak "indexy" mít. Je potřeba nevzdávat se, neprodávat a vydržet.

arda

pro smode a stir: a co byste ted nakoupili na xtb učtu USD?

arda

Ješte bych se prosím zeptal zkušených jak nejlepe vložit dolary? z učtu v české bance vedený v USD na USD učet u xtb abych se vyhl poplatku 100Kč za zahranični platbu...

smode2

Kupoval bych v klidu CNDX.UK a CSPX.UK. Samozřejmě v měně trhu, abych neplatil 1% za převod u XTB. To je děsná pálka. Co se týká technologií, lze koupit v dolarech IUIT.UK na Londýnské burze. USD moc nepřevádím, když, tak mám domácí účet v CZK a posílám přes Wise na USD účet u brokera (XTB). Pak mám ještě Interactive Brokers - ti už mají účet přímo v CZK a každý účet u nich je multiměnový, takže lze převést až v platformě na jakoukoliv měnu za velmi dobrý kurz. Ale nechávám si část v CZK, protože nákup akcií v USD není problém. Vždy je kurz perfektní (ne jako u XTB). U české banky měny nepřevádějte. Co vím, tak jsou předražení a proděláte na tom kalhoty.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]