Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krácení dovolené

Od: fila odpovědí: 1 změna:

Dobrý den prosím dokázal by někdo pomoc s s vypočtem dovolené a jejímu krácení? Pracovni neschopnost vznikla 20.12.2024 a trvala do 10.8.2025.- nastup do práce. Nebyl to pracovni uráz ani nemoc z povolání. Na kolik dní dovelené mám narok do konce roku 2025? Mám 20 dní za rok. Pracovní doba 40hodin týdně- průmysl. Děkuji předem za odbornou odpověd.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jestliže v roce 2025 budete mít odpracováno alespoň 12 celých týdnů, z pracovní neschopnosti se Vám započítá 800 hodin jako odpracovaná doba.

Pokud nemáte žádnou dovolenou převedenou z loňského roku, máte roční nárok dovolené 160 hodin. Když vyčíslím Vaše řádně odpracované dny do konce roku a přičtu 100 dnů (800 hodin) z nemoci, vychází mi Váš nárok na dovolenou z celých 34 týdnů práce 105 hodin.

Dovolená 160 hodin náleží po odpracování 52 celých týdnů. 365:7=52 celých týdnů. Protože nelze čekat, až zam-nec odpracuje rok, poskytuje se dovolená zálohově. Vy odpracujete od 11.8. celkem 143 dní, to je víc než těch 12 týdnů v podmínce v první větě, takže Vám bude navíc započteno 100 dní z nemoci jako odpracované. Celkem se Váš nárok bude počítat tedy z 243 odpracovaných dní děleno 7 = 34,71 a další desetinná místa, tedy ze 34 celých týdnů. Když za 52 týdnů náleží 160 hodin dovolené, prostou trojčlenkou dojdeme ke 105 hodinám za 34 týdnů.

Podle těchto nových pravidel se dovolená nekrátí, ale dochází k přepočtu nároku podle těch odpracovaných týdnů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]