Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrácení jistoty z pronájmu bytu

Od: helc odpovědí: 11 změna:

Při sepsani

smlouvy jsem složila kauci na pronájem bytu ve výši 3 nájmu. Slyšela jsem, že se tato kauce vrací včetně úroku. Ve smlouvě to není. Mám smlouvu od roku 2017. To je jedna věc. dále v případě úmrtí se kauce vrací dědici? V případě, že byt nebude přecházet na dědice. Výpovědní i lhůta jsou dva měsíce a po tu dobu by se měl platit ještě nájem. Nemůže se tento nájem platit právě z kauce? Děkuji všem za názor.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, ano, jistota/kauce se skutečně po skončení nájemního vztahu (a když není dluh na nájemném nebo poškození v bytě) má celá vracet (určuje to NOZ, tak to nemusí být v náj. smlouvě vyloženě napsáno, ale bylo by to vhodné). Má být uložena na bank. účtu pouze pro tento účel založeným a úroky jsou také vratné (jsou-li vůbec nějaké podstatné). Jde o peníze, které by měly přejít do dědictví a pronajímatel by si je neměl ponechat. A může sloužit (nebo část) i k saturaci dlužného nájemného, i když je vždy lepší tomu předcházet a domluvit se s pronajímatelem na slušném odchodu z bytu. Zdravím!

jim

Má být uložena na bank. účtu pouze pro tento účel - nepravda, tohle platilo před NOZ a úrok nebyl, od NOZ (2014) jistotou může disponovat pronajímatel bez omezení a úrok je.

Pokud úrok není ve smlouvě tak nikdo myslím neví, jaký by úrok měl být :) Dokud nebude rozsudek, tak to je jen spekulace, buď úrok, co lze získat ve Spořitelně anebo úrok z akterý si lze ve spořitelně půjčit nebo cokoliv mezi tím...? V praxi pronajímatel úrok nedá žádný a nájemce to může dát k soudu a uvidí se. Zatím to asi žádný neudělal.

ben®

jim - jestli to je pravda, tak je to úžasné, ohromující a báječné . Ovšem, nereagující tazatelku to (zatím) asi ani nezajímá.

hodnocení

2x

Vždy je to trošku složitější.

"Slyšela jsem, že se tato kauce vrací včetně úroku"***je to přesně tak, jak říkáte. Ze zkušenosti ale neznám případ, kdy byla kauce vyplacena s úrokem.

"případě úmrtí se kauce vrací dědici"****opět máte pravdu, vrací se přesně dle rozhodnutí soudu po ukončení dědického řízení. Dědička přišla s rozsudkem, kde dědila to a to, (vypsáno co dědí) jen tam nebyla uvedena ta kauce, že jí dědí ona. Tak pak musela opět k notáři.

jim

a bylo více dědiců anebo když by byl jeden, tak byste ji chtěl potrápit? Za otevření uzavřeného dědictví by zaplatila cca 3000?

helc
hodnocení

Vůbec nejde o otevření dědictví. Jen jsem si chtěla ověřit, jak je to s tou aukcí. Nashledanou.

Jim.

V dědickém rozhodnutí musí být uvedeno, že dědic ten a ten, má dostat částku XXXKč od toho a toho. Účtárna to na základě sdělení že zdědila paní tamto a tohle, nemohla vyplatit tuto částku, která tam nebyla uvedena a ani neprošla dědickém řízení.

Dědička, přestože byla upozorněna, že jí částka bude vyplacena až po skončení dědictví. Aby nemusela platit více notáři, tak to zamlčela před notářem.

janbenes
hodnocení

0x
je to třeba zde: pravniprostor.cz/...
Také je to pro mě novinka, i když to platí už od roku 2014. Já osobně taky bydlím v pronájmu, ale vzhledem k tomu, že majitelka mi drží nájemné pod obvyklou cenou a vzala si na začátku pouze kauci ve výši jednoho měsíčního nájmu nějakých 15000, tak žádné úroky po ukončení nárokovat nebudu. Ovšem pokud by využila zákonnou možnost a chtěla jistotu ve výši 3 měsíčních nájmů, tak si o úroky řeknu taky, když mi to zákon umožňuje

Pane Jene, a když majitelka sdělí, že by Vám nic nedala, co uděláte?

jim

Neudělá sama nic, bude muset na soud. To by mě zajímalo, zda někdy někdo viděl jak reálně pronajímatel vracel jistotu s úrokem třeba 10% pa :-D

Chytrá pronajímatelka by na začátku sjednala úrok 0,1% pa ve smlouvě. S takovým ujednáním ve smlouvě by nájemkyně měla méně jak 0,1% šanci u soudu dosáhnout více, myslím. S absenujícím ujednáním má šanci vyšší, ale malé částky advokát obecně neveme, bo se mu to moc nevyplatí a soudci taky budou koukat na bagatelní spory různě :-.D

jim, za mnoho let pronajímání jsme nikdy nevraceli kauci s ůrokem. Ať lidem, či firmám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]