Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Moraváci - Čecháci - odlišená mentalita

Od: vilem odpovědí: 16 změna:
Dobrý den, rád bych zde rozebral téma mentality lidí v ČR.
Všímám si, že mentalita moraváka z východu republiky a čecháka z okolí hlavního města Prahy je zcela odlišná.
Lidé žijící v Čechách a na Moravě by snad vedle sebe dlouho nevydrželi.
Názory na různá témata jsou odlišná, dokonce když se podíváte na volby, tak Čechy a Morava mají úplně odlišný pohled, především okruh Prahy je odlišný od zbytku republiky.
Může mi někdo vysvětlit čím to je?
Žijeme přeci všichni ve stejné zemi a mentalita je úplně odlišná včetně chování.
Kolikrát poslouchám rozhovor z rádia na Moravě a pak z Čech a názory se liší.
Může mi to někdo vysvětlit proč je každá strana úplně jiná?
Jedné straně se nelíbí názor moraváků a druhé názor čecháků.
Děkuji za diskuzi

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

km
hodnocení

2x

dejte si to do diskuze.

jste na omylu, moravani a češi se neliší, rozdíl je v tom, že se liší nevzdělaní vs. vzdělaní, měšťáci vs. vesničani, bohatí vs. chudší...

hodnocení

0x
Tipnu si, že vy jste moravák?
mm

Možná... Nebo ten člověk jenom netuší, že označení "Čechák" je urážlivé.

I když... mohl napsat třeba "Cajzli", že jo?

vilem
hodnocení

Proč by měl být název Čechák urážlivé? Že vy jste pražák? No a jsme u toho, že jste jiný.
Proč to tak je?
Ještě takový doplněk mentality z Čech.
Když moravák něco kupuje od čecháka, tak většinou nechtějí dát žádnou slevu, jsou více na korunky. Jistě mi dáte někdo za pravdu, že to tak opravdu je.
Ale nechci se nikoho dotknout, je to zkušenost.
Koukněte na mapu a podívejte se prosím kde leží Karviná *frajer*
A když už jsme u toho, jak vysvětlíte že polovina Pražáků je z Moravy?
ben®

vilem - Čechák (krom toho, že to za celý svůj život slyším/čtu prvně) opravdu nezní dobře, i když se neurazím. Já si zase nejsem jistý, jestli mám raději používat pojem Moravák nebo raději Moravan (abych neurazil).

Pokud používáte "čechák" pro lidi z Čech, je to jako používat "morav" pro lidi z Moravy - taky naprosto blbé zacházení s koncovkou :-P

(Správně je samozřejmě "čech" / "češi".)

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, diskuze to teprve bude až po přesunutí dotazu, ale jedna teorie říká, že rozdíl je dán tím, že jedni pijí pivo a druzí víno . Zdravím!

czechteam
hodnocení

0x

A jaká je teprv mentalita lidí z mostecka, ústí, atd... vůči zbytku čech, když moravu odmáznem?

olin

Tak to by mě docela zajímalo-ten rozdíl po odmáznutí Moravy.. Jsem z Ústeckého kraje

vilem
hodnocení

Čecháci volí třeba u voleb úplně odlišnou stranu než zbytek republiky, tedy jsou opravdu jiní, jako by žili opravdu jinde, nechápu to.
Vzdělání lidé jsou podle vás pouze v Praze? Jsou po celé republice, v Praze je ale větší procento, to ano.
Ale čím to je, že moravák přemýšlí jinak než pražák?
Není jedna ze stran něčím ovlivněna?
ben®

vilem - kromě Prahy "celá republika" volila převážně Hnutí ANO 2011. Bylo to vidět na té povolební mapě celé republiky, jak byla modrá.

ltz
hodnocení

0x
Myslím si, že existuje jenom pár jedinců, co si myslí, že mentalita lidi v Čechách a na Moravě je jiná, odlišná. Jsme jeden stát a měli bychom, vlastně držíme se pospolu i když třeba volby jednou dopadnou tak, jindy onak. Tak je to v každém státě, kde jsou svobodné volby. Dle mě jsou Češi i Moravané dobří vlastenci, mají svou zemi rádi.

litacicava
hodnocení

0x

Nevím proč ale čecháčci nevnímají Moravany jako legitimní samostatný národ, a když se dozví že existuje moravská hymna nebo něco jiného jak si z toho dělají legraci, smích je znamení odmítnutí. Čím je to nevím, umělou československou národností, kde pro Moravany nebylo místo? anebo komunismem?

ben®

litacicava - když tady píšete čecháčci, tak já napíši moraváčci nebo moravandy . Líbí?

hodnocení

0x

Vzhledem k tomu, že každou část života jsem prožil někde jinde, mám k tomu asi co říct.

Všimněte si například jak se chovají lidi na Moravě /většinou, nechci bagatelizovat/. Jsou zapšklí, nasraní, nebaví se spolu moc, nezdraví, nechápou vtip. Naopak když přijedu do Čech, každý mě vítá, zdraví, usmívá se, vtipkuje.

Kdysi jsem přemluvil kolegu z Čech, aby se přijel podívat za mnou a že si zajedeme na sběratelskou burzu do Kroměříže. Leta tu nebyl, tak se těšil. Když odjížděl řekl mi : Kam se poděla ta známá moravská bodrost a dobrosrdečnost? Každý mě chtěl ošidit a jak poznali že jsem z Čech, tak se ani bavit nechtěli.

Praha je kapitola sama o sobě. Jsou tam náplavy a spousta lidí si myslí, že jsou pupek světa, ale stačí zajet pár km za hranice a svět je úplně jiný.

A ještě jedné věci jsem si všiml...ale zase nechci bagatelizovat, ale ve velké většině to tak je.

Čech, který začne žít na Moravě, mluví většinou i tak zbytek života česky, Moravák ne, ten se rychle přizpůsobí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]