Nejste přihlášen/a.
Možná... Nebo ten člověk jenom netuší, že označení "Čechák" je urážlivé.
I když... mohl napsat třeba "Cajzli", že jo?
vilem - Čechák (krom toho, že to za celý svůj život slyším/čtu prvně) opravdu nezní dobře, i když se neurazím. Já si zase nejsem jistý, jestli mám raději používat pojem Moravák nebo raději Moravan (abych neurazil).
Pokud používáte "čechák" pro lidi z Čech, je to jako používat "morav" pro lidi z Moravy - taky naprosto blbé zacházení s koncovkou
(Správně je samozřejmě "čech" / "češi".)
vilem - kromě Prahy "celá republika" volila převážně Hnutí ANO 2011. Bylo to vidět na té povolební mapě celé republiky, jak byla modrá.
Nevím proč ale čecháčci nevnímají Moravany jako legitimní samostatný národ, a když se dozví že existuje moravská hymna nebo něco jiného jak si z toho dělají legraci, smích je znamení odmítnutí. Čím je to nevím, umělou československou národností, kde pro Moravany nebylo místo? anebo komunismem?
Vzhledem k tomu, že každou část života jsem prožil někde jinde, mám k tomu asi co říct.
Všimněte si například jak se chovají lidi na Moravě /většinou, nechci bagatelizovat/. Jsou zapšklí, nasraní, nebaví se spolu moc, nezdraví, nechápou vtip. Naopak když přijedu do Čech, každý mě vítá, zdraví, usmívá se, vtipkuje.
Kdysi jsem přemluvil kolegu z Čech, aby se přijel podívat za mnou a že si zajedeme na sběratelskou burzu do Kroměříže. Leta tu nebyl, tak se těšil. Když odjížděl řekl mi : Kam se poděla ta známá moravská bodrost a dobrosrdečnost? Každý mě chtěl ošidit a jak poznali že jsem z Čech, tak se ani bavit nechtěli.
Praha je kapitola sama o sobě. Jsou tam náplavy a spousta lidí si myslí, že jsou pupek světa, ale stačí zajet pár km za hranice a svět je úplně jiný.
A ještě jedné věci jsem si všiml...ale zase nechci bagatelizovat, ale ve velké většině to tak je.
Čech, který začne žít na Moravě, mluví většinou i tak zbytek života česky, Moravák ne, ten se rychle přizpůsobí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.