Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Duchod, dpp a dpc

Od: karel odpovědí: 2 změna:
Jsem duchodce a pracuji na dpp - 300 hodin. Výdělek je do 9 tisíc za měsíc. Nic nemusím platit,ale teď už 300 hodin bude vycerpanych a nabizi mi na 2 měsíce smlouvu na dpc. Výdělek by byl přes ty 4,500, musel bych platit pojisteni i když bych požádal o tu slevu.
Dotaz zní musel bych si dělat přiznání daně?
A na odvod pojisteni bych se musel někam zaregistrovat nebo se ta částka jen někam pošle a to je vše?
Uvažoval jsem pracovat jen do 4500 kc,ale oni proplaci dovolenou koncem roku, a to by mě přes ty 4500 stejně dostalo. Nebo se ta dovca nepocita do výdělku?
Dekuji moc za rady

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

U DPČ od 4.500 hrubého se odvádí sociální a zdravotní pojištění. Sociální je 7,1 % z hrubého výdělku, zdravotní je 4,5 %. Když si požádáte o slevu na sociálním pojištění a doložíte potvrzení z OSSZ, že pobíráte důchod v plné výši, získáte slevu na SP ve výši 6,5 %, takže na SP Vám zam-tel srazí jen 0,6 % z hrubého výdělku.

Máte-li podepsané daňové prohlášení, neplatíte daň - ta je až do výše 17.100 Kč hrubého "pohlcena" slevou na poplatníka.

Celkově Vám tedy bude sraženo z hrubé odměny 5,1 % na odvody.

Nikde se registrovat nemusíte. Povinnost zaměstnavatele je přihlásit Vás jako poplatníka na OSSZ i na ZP, pojistné Vám srazit a odvést na příslušné instituce.

Náhrada za dovolenou se k odměně z dohody přičítá, ale zase Vás těch 5,1 % srážky asi nezruinuje.

karel
hodnocení

Dekuji za cenné rady.
Musím udělat danove priznani?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]