Nejste přihlášen/a.
"Žalobu u soudu mám podanou"***správný postup, ale zdlouhavý. Jak již někteří napsali, jedině nelegální vystěhování.
Tolika již proběhlo debat o vystěhování neplatiče, naposledy asi před měsícem v televizi. Koupili dům, ale prodejce se nechce vystěhovat a nikdo jim nepomůže, jedině soud a několikrát.
Pravne ciste to nie je, ale siel by som na to cez elektriku, vycihat si, ked nebude doma a demontovat hlavny istic na chodbe, pripadne vystrihnut cast vodicov vo vasom majetku (za elektromerom). Ak si to sama da nejako do poriadku, opakovat postup. Ak sa jej pri tom podari vyrobit cierny odber, volat policiu.
Na koho je pisana elektrika?
peter - to není dobrá/legální rada. Neplacení nájemného ani nepředání/vyklizení bytu po době pronájmu není trestný čin, ale omezení neplatiče ze strany pronajímatele (uzavření vody, výměna zámku apod.) je trestné (alespoň v ČR, možná na Slovensku je to jinak).
bene, správně, máte pravdu. pak ještě úhrada za zkažené věci v mražáku. Už vidím, že nájemník byl jedlík na ryby a zkazilo ser mu tam někoilk kilo lososa, štiky a ...a toho hovězího
milancukrar - toto jsou hrozné situace, které zná (bohužel) každý, kdo někdy pronajímal nemovitost a kdo ji pronajímá stále, tak ho to čeká v budoucnu. Řešení v nedohlednu, nájemce v klidu bydlí, soud trvá dlouho a potom ještě investovat do exekutora, který jako jediný v tomto státě může legálně (na základě soudního rozsudku) zasáhnout fyzicky a stěhovat (za pomoci stěhováků) věci z bytu pryč. Toto vše je důsledek toho, že zde máme zákon na ochranu nájemníků, ale postrádáme zákon na ochranu pronajímatelů (a NOZ to řeší jen okrajově/obecně a nedůsledně).
filuta,
"Ja bych elektrinu odhlasil, "*** to zkusilo mnoho pronajímatelů, většina skončila špatně. Co když je elektrika =psaná na pronajímatele?
bene, jelikož jsem pronajímal, tak jsem podobné případy zažil. Dokonce i známí na policii mi neoficionálně radili, jak postupovat. Nakonec jsem zvolil protiprávní řešení, ale vyšlo to.
repe, až nájemnice přestane platit, tak jí odpojí. To je OK. Ale když Vy, jako pronajímatel "zařídíte" její odpojení, tak se vystavujete problémům.
Ale to již víte.
Pokud se ale domníváte, že Vám nic nehrozí, tak to tak klidně udělejte. Nebo zavolejte zámečníka, ať Vám byt otevře. pak se uvidí, kdo na tom bude lépe.
Kdo Vám poradil, podat žalobu k soudu?
milancukrar - jo, znám a vím. Já jsem během pronájmů nemovitostí přišel (kvůli zákonům a moji slušnosti i ochotě) zhruba o 220 000,- Kč. Kdyby dnes zase někdo přišel, abych mu za své zajistil bydlení/pronajal nemovitost, tak ho rovnou nakopu do řiti. Doporučuji každému, kdo není dobrodruh, nemovitosti prodat, ať se zlobí a stará někdo jiný.
repe - buďte opatrný. Kdyby Vám chtěl kolega opravdu a nezištně pomoci, tak tu legální radu tady napíše (ale to neudělá).
Milane Cukráři, prosím o vysvětlení! Takže, když já mám platnou smlouvu k užívání bytu a bydlí tam někdo bez smlouvy, tedy "na černo", je v právu on a ne já? Rovná se, když se vám zítra nastěhuji do bytu, budete tomu muset bezmocně přihlížet, případně mi svůj byt dobrovolně uvolnit? Doba, kdy se do bytu rodiny přidělila další rodina je dáááávno pryč, to se stávalo z nařízení orgánů v 50 letech minulého století. Vy přece všechno víte, tak děkuji za vysvětlení!
Řešní této situace je popsáno v mnoha variacích na internetu - kromě žaloby je možný i rozkaz k vyklizení bytu.
Nezapomeňte, že nájemce je slabší stranou a nájemní právo tedy poskytuje větší ochranu nájemcům. Není například možné smluvně se dohodnout na jiných výpovědních důvodech než těch zákonných. Současně je v případě problémů třeba přesně dodržet stanovený formální postup.
Neplatí, ale bydlí dál? Návod, jak vystěhovat problémového nájemníka
https://www.penize.cz/bydleni/476244-neplati-ale-bydli-dal-navod-jak-vystehovat-problemoveho-najemnika
Rozkaz k vyklizení: Jak bleskově vystěhovat neplatiče?
https://modernipravnik.cz/nemovitosti/rozkaz-k-vyklizeni-jak-bleskove-vystehovat-neplatice/
První odkaz hned ze začátku uvádí: "k vystěhování nájemníka může dojít až po řádném ukončení nájemní smlouvy."
Tazatelova nájemnice ale byt užívá nelegálně.
Dvě nájemní smlouvy trestný čin nejsou. Problémem je držba, kterou má neplatící a nelegálně tam přebývající bývalý nájemník dle bývalé nájemní smlouvy, kterou měl. Tuto držbu má ten problémový vůči vlastníkovi i proti jinému nájemníkovi, který chce legálně obývat byt na základě platné nájemní smlouvy. Vše se řeší přes soud. To, že mu vyrazí dveře jiný nájemník, co má platnou smlouvu nebo vlastník nemovitosti je jedno, oboje je trestný čin. Když se bude nelegální nájemník bránit, tak v problémech bude akorát tak vlastník či nájemník s platnou nájemní smlouvou.
repe, opět budu opakovat, co jsem napsal nahoře.
Pokud se ale domníváte, že Vám nic nehrozí, tak to tak klidně udělejte
Pak Vám stará nájemnice otevře dveře a vystěhuje se?
filuta: A když vás ten bezdomáč práskne policii, kterou zavolá ten nelegální nájemce, kterého bude bezdomáč otravovat místo vás, tak uděláte co? Budou se ho ptát, kde vzal klíče, aby z toho neměl problém, tak vás klidně práskne. Nedělejte si naděje, že z něj policisté nedostanou, kde vzal ty klíče. A budete ve stejné situaci, jako byste to dělal vy přímo tomu nelegálnímu nájemci. Je prostě jedno, jestli držbu dle bývalé nájemní smlouvy budete ohrožovat přímo vy, nebo nájemce s novou platnou smlouvou anebo náhodný bezdomáč, kterému svěříte klíče od vaší nemovitosti za 1 000 Kč a dvě flašky vína ze supermarketu.
filuta: Aby to náležitě otrávilo život nelegálnímu nájemci, tak u těch dveří musí být bezdomáč vyloženě pečenej vařenej. Tj. sousedi budou vědět, jak vypadá. Stejně tak nelegální nájemníci, kterým bude ten život otravovat. Nemyslím si, že bude zrovna složité ho dohledat. Navíc pochybuji, že se měsíc bude ten bezdomáč činit, jak vy pískáte. Známe pracovní morálku bezdomovců, to by někde museli bejt a něco skutečně dělat. Což vám jen tak dělat nebudou, pokud mu nebudete platit minimálně 1 000 až 2 000 Kč za den na ruku (SAMOZŘEJMĚ PŘEDEM, protože jak by měli jistotu, že zaplatíte až poté) a k tomu ještě zásoba vína, po kterém hrozí, že vám další den nepůjde pracovat na "prudící šichtu". Většina těchle vykuků, kteří někde nelegálně bydlejí, klamou tělem, vypadají jako tupci, socky, a totální nicky, ale vyznají se ve všem velmi dobře. Proto jim to taky prochází.
repe, opět se zeptám, proč to tak neuděláte, když je to tak jednoduché.
Proč do toho bytu nejdete Vy sám, když jde nájemnice pryč?
Opravdu je to tak, jak stále píšete?
repe: A co když bude v bytě non stop, a nebude vycházet ven? Tak co? Třeba jich tam bude víc, a jeden vždy uvnitř, dveře zamčené s klíčem uvnitř zámku?
repe - rozumím, ale pomoci více nedokážu (kromě toho soudního vystěhování). Jo, já měl zase smůlu na chudé alkoholiky (ze tří jich bylo nakonec v bytě pět) a zadluženého provozovatele herny (navenek mladá, slušná rodina, tři děti, pes).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.