Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úrok z volných prostředků na běžném účtu?

Od: smode2 odpovědí: 23 změna:

Pěkný den všem:)

Vlastním několik běžných účtů které užívám na rozličné způsoby. Držím na nich poměrně málo, ale i tak jsou to v podstatě všechno volné nezainvestované peníze. Poplatky sice žádné neplatím, ale v současnosti z těchto volných peněz nedostávám žádný úrok. Podle mě bych nějaký, byť symbolický, měl dostávat. Proto se ptám všech zdejších s předpokladem že zde má alespoň jeden běžný účet prakticky každý z nás: povedlo se vám domluvit si na běžném účtu připisování nějakých úroků? Pokud ano, na kolika procentech ročně se zhruba pohybujete?

Nejde mi o nic jiného než ty vykrmené překafované kancelářské krysy v obleku trošku zeštíhlit:)

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Úroky se připisují na spořících účtech. Převod peněz mezi běžným a spořícím účtem trvá v řádech jednotek sekund. Není proto potřeba řešit, že na běžných účtech žádné úroky banky nepřipisují. Stačí si finance, které chcete, aby byly nějak úročeny, převést právě na ten spočící účet.

smode2
hodnocení

Spořící účet jsem nikdy neměl, tj. nevím jak funguje. Pokud bych si zrušil všechny běžné účty a založil místo toho jen spořící, mají ty spořící normálně číslo účtu/kód banky a lze jej používat na běžné podnikatelské operace? Potřebuji aby mi na takový účet chodily peníze od klientů a dále pak aby byl účet spojen s debetní kartou kterou mohu používat k placení a vybírání hotovosti z bankomatu. Lze to takto udělat?

@smode : nie, na transakcie bezny, na urocenie sporiaci. Pozrite si Fio, tam ale urocia len do 10 000 eur.

smode2
hodnocení

Díky. Já tušil že v tom bude háček. Bohužel, můj čas v současnosti není bezcenný a tak zabývat se neustálým přeposíláním menších částek na/z spořící a běžné účty kvůli pár drobným pro mě nedává smysl.

Běžný účet si minimálně jeden nechte. Všechno z něj obhospodaříte, i ty karty budete u něj mít.

Třeba ČSOB Vám nabídne běžný účet a k němu spořící se 4% úročením. Podle podmínek samozřejmě a podle výše vkladu. V rámci tohoto spořícího účtu si můžete zřídit další účelové jakoby kasičky (třebas s označením na auto, na Vánoce, na dovolenou ...) Je to jako peněženka s různými přihrádkami, ale stále to je jeden balíček Vašich peněz. Pro normálně finančně gramotného to je zbytečné, ale chápu, každý jsme jiný.

Spořící účty můžete založit u různých bank i bez běžných účtů. Úročení se vyhlašuje k určitému datu a též podle splněných podmínek.

S bankami máte uzavřené různé smlouvy a podmínky. Je dobré si přečíst již při zakládání produktů. Potom nebudete překvapen, že se Vám běžný účet neúročí.

Pokud budete vážený VIP klient bank, budete mít zase jiné možnosti, individuálně nastavené pro Vás.

Tak to udělejte jinak. Veškeré peníze mějte na spořícím účtu, a na běžný účet jednou za čas kliknutím v pár sekundách pošlete tolik peněz, kolik potřebujete k běžnému provozu. Na běžný účet vám budou chodit všechny ty peníze od klientů, budete s ním platit kartou, apod. Nemyslím si, že jakýkoliv člověk na planetě Zemi je tak časově zaněprázdněný, aby nemohl jednou až dvakrát za měsíc zmáčknout tlačítko na převod peněz ze spořícího účtu na běžný účet. Každý člověk taky alespoň přibližně ví, kolik může nechat ležet na běžném účtu peněz, aby daný měsíc všechno poplatil, a zbytek leží na spořícím účtu, kde se mu to úročí.

Přeposíání peněz nezabere žádný čas. Převod mezi spořicím a běžným účtem má většina bank vyřešené v aplikaci přešoupnutím prstem. Ani hledání nejvýhodnějšího úročení není potřeba věnovat velkou pozornost. Na změnu úrokové sazby banky upozorňují zprávami do aplikace i e-mailem. Převod mezi bankami usnadňují šablony. Ztráta času je tak naprosto bezvýznamná.

hodnocení

7x

"povedlo se vám domluvit si na běžném účtu připisování nějakých úroků"****nikdy jsem to nezkoušel, vybírám si jen spořící účty různých bank, které měním dle situace na trhu.

smode2
hodnocení

Já to také nikdy nezkoušel:)až včera mě to napadlo - když banka poslední dobou po mě stále něco chce. Mimochodem tak jako to děláte vy to dělá docela dost lidí. Je to jedna z možností.

Pane Smode, domnívám se, že uřednice za přepážkou v bance nic asi nezmůže.

Pamatuji dávnou dobu, kdy AirBanka měla spořící účet a úročily se peníze i na běžném účtu. Taky pamatuji, že se to zde řešilo. Jen si nepamatuji, kdy to bylo, jen vím, že to bylo dávno.

Hezký víken.

smode2
hodnocení

Děkuji. Vám také hezký víkend pane Milane:)

hodnocení

4x

Nie, nic take nefunguje, o takej teme sa s vami nik bavit nebude. Odkazu vas na sadzobnik a urokove sadzby, abu ste si vybrali nejaky sporiaci produkt alebo investicie.

Ak budete mat tak od 2 500 000 CZK / 100 000 eur , potom sa s vami niekto zacne bavit, ale opat nie o beznom ucte.

smode2
hodnocení

Tam je akorát problém že se ti co mají na účtu volných >2,5M a nechtějí částku použít třeba ke koupi bytu se většinou zase nebaví s bankou:)

@smode : presne moj pripad, 4 x bezny ucet bez poplatkov, rozne banky, investovane u brokera mimo banku.

smode2
hodnocení

Dělám to úplně stejně. Jen tady v Čechách máme ještě navíc jeden problém - fondy jsou většinou v € nebo v $, tak musíme převádět:(kvůli pidi zemi, tj. v CZK nikdo fond zakládat nebude. A kdyby náhodou, tak už vidím to TER 3% a podobné nesmysly.

hodnocení

2x
Zdar Smode, banky rozhodně nezeštíhlíš, ony oberou tebe :) Co máš za banku? Většinou to funguje tak, že máš běžný účet ke kterému máš kartu a spořicí účet, kde karta není a je tedy oddělený, například při ztrátě karty. Volné peníze jsou relativně v bezpečí a nyní se můžeš dostat na 4% při plnění nějakých podmínek. Spořicí účet si jednoduše vytvoříš přímo v aplikaci banky a můžeš hned využívat. Krátkodobě pak můžeš využít krátké dluhopisy, nicméně nyní sílící koruna těmto dluhopisům v eur či usd představuje měnové riziko.
smode2
hodnocení

No právě:)když vidím jak tam tráví celé dny vymýšlením jak by z těch nebohých občanů dostali zase alespoň o desetinu procenta víc, tak...NO*smich*

Aktuálně jsem taky u Fio. Díky za info. Možná pokud bych měl chvíli něco víc, tak bych využil..kouknu na to

U fio je to jednoduché, klikneš dole vlevo na moje fio, poté nový produkt a vybereš fio konto - 3,25% do 200 000 nebo fio spořicí - 2,7% neomezené částky. Můžeš si založit i eur či usd účet. Já popravdě mam v korunách jen nezbytnou rezervu, zbytek držím v eur čí usd nebo krátkodobě otočím na nějakých akciích, kde to hodí těch 5-10% někdy i za den a někdy i víc.

kedul
hodnocení

0x

ja se pridam s otazkou. mam kreditku a na ni moznost bezurocnyho cerpani do 250000. co kdyz to dám na spořák a každej mesíc to z něj splatim a pak to budu opakovat - bude mi banka připisovat peníze?

Ako chcete tie peniaze z kreditky vytiahnut tak, aby skoncili na urocenom ucte?

mate59
Bude,ale za výběr hotovostí z kreditní karty je poplatek.

Trošku krkolomný způsob vytáhnutí hotovosti z kreditky je cashback na pokladně při nákupu u některých obchodníků.
Některé banky to dle článku v odkazu umožňují i pro kreditky a s bezúročným obdobím, ale článek je z roku 2018, doporučuji ověřit aktuální podmínky.

idnes.cz/...

Tohle je opravdu hodně moc práce a usilí za pár šušňů, které získáte úročením. To by se mi teda dělat nechtělo. Znám efektivnější způsoby, jak získat podstatně více peněz, za podstatně menší úsilí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]