Nejste přihlášen/a.
Vzpomněl jsem si jak jsme jako děti v čase kdy jsme chodili do školy pily mléko. Dělali jsme si kakao, nejspíš to bylo granko + kakao a smíchali jsme to v takovém tom dětském mixéru. Možná to bylo i obyčejné kakao a teplé mléko. Každopádně toto nepiju snad od 14 ti let. Piju ale místo toho čokoládové kapučíno ze Sáčku z Kauflandu. A protože změnili barvu obalu z tmavě modré na hnědou, změnilo se i složení: už ta chuť není nebesky čokoládová, ale převládá chuť kávy. Tak to nechci. Nic mi to nedává, jen závislost. A tak mě napadlo udělat si kakao a vzal jsem k tomu půl hrníčku polotučného mléka a do toho malou lžičku kakaa. A po ohřátí a promíchání jsem zjistil, že to mléko má takovou dost silnou chuť oproti kapučínu. Tak mě napadlo, že příště bych to zkusil zředit převařenou vodou v poměru 1:1, protože to mléko je moc silné a dát do toho malou lžičku kapučína... možná ta káva tam pak bude cítit. Co vy na to? Může se mi něco stát nějaký zdravotní problémy když mléko nepiju? Já osobně nevařím takže mléko nepoužívám. Tak uvažuju, že bych přešel na zdravější stravování, ale musel bych to zředit vodou, protože je moc silné.
Né každej snáší trávení mléka a mléčných výrobků. Někdo snese jen třeba kozí a kravské ne. Někomu vadí všechny mléčné výrobky.
Vy ovšem řešíte mléko, jak jsem pochopil jako doplněk ke kafi nebo kakao.
Já když byl mladej, tak jsem loupl litrovku mléka. Zvláště vychlazeného z lednice. Moc mě chutnalo Olmácké s modrým víčkem polotučné. Červené plno jsem rád neměl.
Dnes tak maximálně jogurt nebo sýr či na chuť kozí mléko.
Rozhodně vynechání mléka nijak extra zdraví neovlivní. Spíše jsou takto extrémě ovlivněni vegani a jiné skupiny, co dobrovolně jí jen oves, vypadaj jak z koncentráku a chybějící vytamíny a minerály či bílkoviny doplńují nějakými náhražkami či prášky.
Pořád platí, že nic se nemá přehánět a strava má být pestrá. A co člověk špatně tráví a ví, že se takto děje, tak se tomu vyhejbá.
Zdraví životní styl není jen a pouze o mléce
A dnes se i zjišťuje, že mléko je mnoha příčinami potravinových alergií. Možná na tom něco bude, ale já z minulostí pití mléka a dnes IBD... kdo ví.
Rozhodně bych to být vámi extra neřešil. Pokud z mléka nemáte průjem, tak proč ho občas nepít v nějaké rozumné míře. Tím chci říct, že asi není dobré ho pít 2litry denně díky tomu, že jste si vsugeroval, že budete zdravější. Takto to nefunguje.
Mléku zdar!
Mléko, to je věčný důvod ke sváru. Lidi jsou jako kočky. Někte míko pijí a někteří mají z něho srajdu. Ten, komu nevadí sýry a mléčné výroky vůbec, ten nemá problém ani s mlékem. Je třeba vyzkoušet. A když mléko neva, je to dobře na vápník pro kosti.
Dobrý den, zdravotní problém (když si např. bílkoviny do těla dostáváte jiným způsobem, jako pomocí tvarohu či tvrdého sýra) nebude. A zkuste i mléko jiného druhu, než jen to kravské (kozí, ovčí, sojové, mandlové, ovesné, kokosové a i sušené). Zdravím!
Obecně je mléko zdravé, avšak jen mateřské a to jen do několika málo let dítěte. Poté je lidský organizmus připraven pít čistou vodu. V dospělosti by člověk mléko ani mléčné výrobky konzumovat neměl (neblahý vliv na klouby, kosti, prostatu atd.) Což však nikdo nedodržuje a proto zde máme takzvané civilizační choroby.
gruziňákjinak, Peter, na ty to většinou neplatí - oni se stravují jinak a tak jim ani mléko nebude vadit. Spíše se to týká civilizované společnosti.
Osobně mléko neřeším a piju všechno.
Bezlaktózové, kravské, kozí, acido, podmáslí, tučné i méně tučné, sladké zahuštěné, občas koupím i farmářské ve skleněné lahvi v bezobalovém obchůdku, též se nevyhýbám sýrům, mléčným výrobkům, případně si něco vyrobím doma (puding, kašička, kokteil ...). Pouze trvanlivému mléku neholduji, ale mám ho v zásobě, to ano.
Nepociťuji žádnou újmu.
Do kávy si též kápnu nějakou 10%-12% smetanu.
Zaměřila bych se na složení té Vaší sypané směsi. Kaufland nemám v dosahu, tak nevím, co to je konkrétně za kávu.
Co obsahuje, jaké přídavné látky, chemikálie, protispékavé látky, proti oxidaci, barviva, cukr a podobné. Podívejte se, jestli není pod drobnohledem na FÉR potravina. Bývá tam barevná stupnice té které potraviny, jak je vhodná třeba i pro děti.
Strava má být pestrá ( různé druhy ze svého podnebního pásma, co právě roste, dozrává, a opravdu ty barvy - oranžová dýně, bílý celer, zelené zelí, kapustičky, z ovoce jablka, naše hroznové fialové víno apod.. , co nejméně zpracovaných potravin. Tudíž toto kapučíno zvolte jen jako sváteční nápoj, při výjimečných příležitostech. A tedy byste si měl vařit svoje rychlá a jednoduchá jídla. Pro zdraví určitě lepší než cokoliv koupeného hotového.
Pokud Vám plné mléko nechutná, tak jej nařeďte. Občas to také dělám, třeba do ovesné kaše, i když tam snad ani nemusí mléko být, když tam jsou ořechy, semínka, ovoce ...
Takže si zkoušejte připravit svůj čokokávový nápoj - mléko, nebo sušené mléko, rozp. káva, práškové kakao (Granko neee, to má hodně cukru a prášku kakaa tam moc nebude), skořice, kousek čokolády na vaření ... časem si vychytáte
Zkuste ochutnat tuto s kořením, doporučuji = zbozi.cz/...
A někdy zkuste zlaté mléko s kurkumou (pepř, med ...), recepty najdete na internetu, lze různě kombinovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.