Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obávám se oprávněně?

Od: pracovnik odpovědí: 16 změna:

Dobrý večer,

jak byste řešili situaci v práci, kdy podvědomě cítíte, že se o vás někdo baví? Mám v práci nové kolegy, kteří se baví se starším kolegou, který si na mě rád hledá problémy. Přijde mi, že si vytvořili nějaký styl jak se mnou jednat, v jejich přítomnosti mám pocit, že cokoliv co řeknu si pak mezi sebou pořádně pořeší a vlastně mě mají za úplného debila.
Styl kterým se mnou jednají je jako by se bavili s malým frackem a jakoby na mne koukali seshora. Nemám to jak dokázat ale podvědomě mi nějaký vnitřní senzor říká ať se stáhnu, co nejvíce omezím kontakt a když už se s nimi mám bavit, tak co nejméně mluvit o sobě. Když jdu kolem, vždy mají nějakou připomínku, s tím novým jsem se ani moc nebavil ale ptal se mě na témata, ktere ví právě ten starší kolega. Forma kterou jednají mi přijde podrazácká, neupřímná. A vždy si pak vyčítám, že se při dobré náladě moc otevřu.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Opakujte po mně: "Do práce se chodí vydělávat peníze, ne se s někým bavit nebo dělat si kamarády." Tohle si každé ráno řekněte minimálně třikrát před zrcadlem. Následně se podle toho v práci chovejte. Kdo si co o vás říká neřešte, do práce se chodí vydělávat peníze, nikoliv si mozek zaneřádit myšlenkami o tom, kdo, kde a jak vás pomlouvá.

bear

Toto nejde praktikovat vždy.

V práci, kde je týmová "hra", tak dobré vztahy na pracovišti jsou základem. Jinak tě okolní kolegové "vyštípou". Minimálně to může cítit na prémiích, kdy dělají všichni kolektivně na jednom úkolu a domluví se proti tobě. Šéf neřeší a dokazovat není jak v přesile. Největší problém je, když ten tým sestaví někdo "domácí", když má nějaký zaměstnanec bratra na vedoucím postu, maminku účetní či tatínka spolumajitele firmy. To je vůbec nejhorší průser. To se klidně stává, že ostatní kolegové jsou najednou vlezd*prdelové a hrají na kolegy divadlo, že to tak není a nebo donašeči pomluv nebo drobných klopýtnutí, atd...

Takže přehlížet a dělat si svou práci jde tak někde na montovně u pásu.

Jde to praktikovat vždy. Když s někým musím spolupracovat, tak s ním spolupracuji ryze formálně. "Potřebuji to a to. Dodej mi to. Kdy očekáváš, že to budeš mít hotové? Co ty potřebuješ ode mě?" Žádný kamarádíčkování ani sdělování informací, které nejsou podstatné pro výkon pracovní pozice nebo plnění pracovních úkolu.

hodnocení

3x

Trošku mi to připomíná paranoiu neboli stihomam.

A také malé sebevědomí a pocit, že děláte všechno špatně a ostatní to vidí a baví se o tom. No, co už?! Ať se baví!

pracovnik
hodnocení

Dobrý den, sebevědomí mám právě až moc vysoké, proto mne trápí nějaké narážky na mou osobu.
Paranoiu necítím, vlastně i mám potvrzeno, že se o mě baví. Jde mi hlavně o jak tomu zabránit.

Ne ne, to sebevědomí není vysoké. To je jen maska, jen obrana proti světu, kapku arogance. Takové jako blafání:Bacha na mě, jsem velký a silý. Sebevědomí nic nemusí dokazovat, sebevědomí ví.

Obávám se oprávněně?

ltz
hodnocení

2x
Takové a podobné vztahy bývají na pracovištich dost časté. Asi je něčím štvete, můžete být třeba i výraznější pracovník než oni. Nebo jste i o dost mladší. Tak vás nechtějí brát jako rovnocenného. Nejlepší asi bude to co píšete v posledním odstavci, stáhnout se omezit kontakt, mluvit a řešit jen pracovní věci, pokud tam tedy chcete zůstat. Lidi odcházejí, přicházejí, tak může přijít i doba, kdy tam nastoupí někdo zase jiný a s tím si budete rozumět.
pracovnik
hodnocení

Dobrý den, věkový rozdíl mezi mnou a starším kolegou jsou 3 roky. Je to vlastně i můj dlouholetý kamarád, prošli jsme si hodně konfliktama ale tak nějak udržujeme kontakt ať už v práci a nebo mimo ní.
Od ostatních vím, že o mě rád mluví, kdysi mi i dost záviděl, doteď se se mnou porovnává a snaží se být ve všem ten lepší, to platí i pro témata ve kterých jsem dobrý já, je schopný mne v tom poučovat.
Dokonce mi jeho manželka řekla, že mi právě on závidí. Je v tom nějaká hořkost, která nevím jak se spouští.
Rád si i utahuje z věcí, které se mi daří a znehodnocuje je.
jawacek350

Pak to ale není Váš kamarád, ale svině. Je mi to líto, ale smiřte se s tím... V jeho přítomnosti moc sebevědomí nezískáte, ba naopak Vás bude psychicky týrat a užívat si každou chvíli, kdy se Vám něco nepovede. Takového kámoše nechcete...

ltz
Kdybyste mu to řekl do očí, co se vám nelíbí, tak z jeho strany určitě zádná omluva a při jeho povaze byste asi teprve zažil divadlo. Zřejmě chce on všude vyčnívat a vám nic dobrého nepřeje. Možná by dokázal vymyslet i nějakou mstu. Nejlepší by asi bylo stáhnout se od něho, jenom si myslet, že je to divný hňup.
pracovnik

Ze zkušenosti - když se mě snažil vyprovokat a já to prokounul a vrátil mu to. Okamžitě musel reagovat a ještě přidat, abych já z toho vyšel jako ten špatný.

I když vlastně začal on .

halamus

Ze zkušenosti, dobrý vedoucí to pozná, většinou ne hned napoprvé, ale pozná.

Pokud tam takový vedoucí není, tak přeřazení v rámci firmy k jinému, nebo pryč.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, Váš pocit je patrně správný, ale buďte rád, že nejste žena pracující v jenom ženském kolektivu - to už byste ty řeči a pomlouvání nevydržel a byl byste z práce už dávno "vyštípán". Jestli máte možnost, tak zaměstnání změňte, protože nervy máte jen jedny. Zdravím!

doplněno 08.10.25 11:13:

pracovnik - jste opravdu pracovník (muž) nebo (zde nepřiznaná) pracovnice (žena)?

doplněno 08.10.25 12:43:

pracovnik - děkuji za reakci. Ano, toto jsou spíše "příznaky" ženského kolektivu. No, pokud jste měl stejné pocity třeba už v předešlém zaměstnání a tady se situace opakuje, tak hledejte chybu u sebe. Pokud se tak děje až nyní, tak si hledejte jinou práci, kde z chování kolegů nezešílíte (což už Vám hrozí).

pracovnik
hodnocení

Dobrý den, jsem opravdu muž, kolegové samozřejmě také, ono se tomu těžko věří, takovýto typ chování bych očekával spíše v ženském kolektivu.

yarda1
hodnocení

0x

Kterýsi klasik údajně odpověděl komusi kdo ho informoval jaké řeči se o něm vedou:

"Když u toho nejsem, můžou mě třeba i zmlátit."

Kolezi v kanclu měli odpověď:

"Když chceš rejt, tak jdi do Malína rejt křen."

hodnocení

0x

V práci - a ostatně v jakékoli skupině lidí - se tito lidé o sobě (a také o všeličems jiném) baví navzájem. K tomu nemusíte mít žádné podvědomé tušení. A raději nechtějte vědět, co se o vás povídá.

Prostě se chovejte tak, aby vás neměli za úplného debila.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]