Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
jak byste řešili situaci v práci, kdy podvědomě cítíte, že se o vás někdo baví? Mám v práci nové kolegy, kteří se baví se starším kolegou, který si na mě rád hledá problémy. Přijde mi, že si vytvořili nějaký styl jak se mnou jednat, v jejich přítomnosti mám pocit, že cokoliv co řeknu si pak mezi sebou pořádně pořeší a vlastně mě mají za úplného debila.
Styl kterým se mnou jednají je jako by se bavili s malým frackem a jakoby na mne koukali seshora. Nemám to jak dokázat ale podvědomě mi nějaký vnitřní senzor říká ať se stáhnu, co nejvíce omezím kontakt a když už se s nimi mám bavit, tak co nejméně mluvit o sobě. Když jdu kolem, vždy mají nějakou připomínku, s tím novým jsem se ani moc nebavil ale ptal se mě na témata, ktere ví právě ten starší kolega. Forma kterou jednají mi přijde podrazácká, neupřímná. A vždy si pak vyčítám, že se při dobré náladě moc otevřu.
Opakujte po mně: "Do práce se chodí vydělávat peníze, ne se s někým bavit nebo dělat si kamarády." Tohle si každé ráno řekněte minimálně třikrát před zrcadlem. Následně se podle toho v práci chovejte. Kdo si co o vás říká neřešte, do práce se chodí vydělávat peníze, nikoliv si mozek zaneřádit myšlenkami o tom, kdo, kde a jak vás pomlouvá.
Toto nejde praktikovat vždy.
V práci, kde je týmová "hra", tak dobré vztahy na pracovišti jsou základem. Jinak tě okolní kolegové "vyštípou". Minimálně to může cítit na prémiích, kdy dělají všichni kolektivně na jednom úkolu a domluví se proti tobě. Šéf neřeší a dokazovat není jak v přesile. Největší problém je, když ten tým sestaví někdo "domácí", když má nějaký zaměstnanec bratra na vedoucím postu, maminku účetní či tatínka spolumajitele firmy. To je vůbec nejhorší průser. To se klidně stává, že ostatní kolegové jsou najednou vlezd*prdelové a hrají na kolegy divadlo, že to tak není a nebo donašeči pomluv nebo drobných klopýtnutí, atd...
Takže přehlížet a dělat si svou práci jde tak někde na montovně u pásu.
Jde to praktikovat vždy. Když s někým musím spolupracovat, tak s ním spolupracuji ryze formálně. "Potřebuji to a to. Dodej mi to. Kdy očekáváš, že to budeš mít hotové? Co ty potřebuješ ode mě?" Žádný kamarádíčkování ani sdělování informací, které nejsou podstatné pro výkon pracovní pozice nebo plnění pracovních úkolu.
Pak to ale není Váš kamarád, ale svině. Je mi to líto, ale smiřte se s tím... V jeho přítomnosti moc sebevědomí nezískáte, ba naopak Vás bude psychicky týrat a užívat si každou chvíli, kdy se Vám něco nepovede. Takového kámoše nechcete...
Ze zkušenosti - když se mě snažil vyprovokat a já to prokounul a vrátil mu to. Okamžitě musel reagovat a ještě přidat, abych já z toho vyšel jako ten špatný.
I když vlastně začal on .
Ze zkušenosti, dobrý vedoucí to pozná, většinou ne hned napoprvé, ale pozná.
Pokud tam takový vedoucí není, tak přeřazení v rámci firmy k jinému, nebo pryč.
Dobrý den, Váš pocit je patrně správný, ale buďte rád, že nejste žena pracující v jenom ženském kolektivu - to už byste ty řeči a pomlouvání nevydržel a byl byste z práce už dávno "vyštípán". Jestli máte možnost, tak zaměstnání změňte, protože nervy máte jen jedny. Zdravím!
pracovnik - jste opravdu pracovník (muž) nebo (zde nepřiznaná) pracovnice (žena)?
pracovnik - děkuji za reakci. Ano, toto jsou spíše "příznaky" ženského kolektivu. No, pokud jste měl stejné pocity třeba už v předešlém zaměstnání a tady se situace opakuje, tak hledejte chybu u sebe. Pokud se tak děje až nyní, tak si hledejte jinou práci, kde z chování kolegů nezešílíte (což už Vám hrozí).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.