Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Situace v rodině, už je toho na mě moc

Od: vnoucek122 odpovědí: 11 změna:
Dobrý den,
je to téměř dva roky od smrti babičky a děda zůstal sám.
Nikdy nechodil do obchodu, nikdy nic nevyřizoval, prostě nikdy nic. Jen seděl a babička mu vše podstrojovala.
Je jasné že je prostě od té doby naprosto marnej, ve všem.
Já a strýc se staráme z rodiny jediní, on jen proto jelikož z toho profituje, za tejden děda kterej moc nejí projí údajně 4-5 tis. Kč.
Za celou dobu byl v obchodě jen jednou nebo dvakrát , strýc ho v tom podporuje a neučí ho se aspoň trochu začlenit do života.
Asi začátkem roku nám začla kratochvíle kdy si i dvakrát denně volal rychlou že nemůže dýchat, že se mu motá hlava a že mu je hrozně zle. Rychlá tu byla snad 30krát. Posléze nespočet vyšetření kde se nepotvrdila ani demence, upomínky z nemocnice že nás to nechaj proplatit a už pak ani nedostával sanitu zpět tak byl nucen si sehnat uprostřed noci taxi. K tomu všemu ve dvě ráno 20 zmeškaných hovorů u každého z nás. Já už mám telefon na noc mimo jelikož se potřebuju vyspat do práce.
Rodina je laxní, nechce ho umístit do žádného zařízení, máma se tam objeví tak jednou za měsíc i dva a de facto je vše na mě a už mi celkem dochází síly. 40m bydlí 3 vnoučata, nechodí tam a nemaj zájem, lítam tam každé volno.Nemám jeden den volna pro sebe nebo ano mám ale za jakou cenu. Jančí a lítá po ulici a zvoní na syna zmiňovaného strýce.
Nevím jak to mám řešit protože mi pomalu dochází trpělivost a už otec mi řekl když má děda neschopný děti ať se na všechno vykašlu a neřešim to a ať to nechám plynout. Nevím no krz výhružky že si něco udělá. Starám se o něj ale už mi dochází síly, mám svoji domácnost, svoje zájmy a nikdo mi nepomáhá.
Byl bych rád aby šel do domova ale s tim nikdo nesouhlasí a má psa kterého nechce opustit.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

3x
Přestaň ho řešit. Je dospělý svepravny a to že mu děláš sluhu je jen tvůj problém. Nic takového nemusíš.

ltz
hodnocení

3x
Zemřela mu manželka, mládí pryč, děti dospělé, které mají svůj život a ani moc zájem nemají, proto asi už nemá chuť žít. Zůstal tam asi jako malé dítě, nikdy nic nemusel vyřizovat. Potíže budou spíše psychické, má možná i mylný pocit, že je nemocen. Ale i takové psych. potíže mohou vyvolat nevolnosti. Má svůj domov, stará se o psa, možná je i pohyblivý, to se do domova důchodců asi nechce nikomu. Potřeboval by třeba návštěvy nějakého kamaráda, jestli má. Nebo nějakého mu najít. Léčit psychiku. Bude tam ta opuštěnost. Co tam třeba přijít, vyndat mu oblečení a prostě chceš nechceš, půjdeš ven, naučíš se nakupovat. Když má psa, určitě chodí i ven s ním, celý den tam nejste. Když nemá demenci, měl by pochopit, že to s ním myslíte dobře a měl by i on vám pomoci, že nebude tak uminěný a zapojí se. Jo, máte to těžké.
vnoucek122
hodnocení

On je komplikovaná osobnost, babička si s nim užila dost už od mlada.
Ještě ke konci na ni byl roky zlej, hnusnej…
Na psa prdí, k vet. chodím já a má to přitom za rohem. Venčit ho chce taky že ho prej vše bolí a nechce se mu převlékat. Já mu ho nevenčím ale strejc to zvesela dělá.
Dostat ho k doktorovi je problém, občas přijede aspoň na zahradu kde si dá kolečko to je tak všechno. Má možnost přijít na návštěvu, rodinou oslavu, i na tu zahradu áe chodí až třeba kolem 17-18 hodiny kdy tam už ostatní nejsou a pak se diví. Ví že tam je přes den máma, ségra s vnoučaty apod. Radši je zalezlej a to nemusí být ani horko. Nemá prostě zájem a všichni musej prostě jen k němu.
ltz
Aha, tak to bude asi spíše takový vyčůránek. Využivá vás, přestože plno věcí by zvládl sám. I to jeho chování k té babičce, která se celý život starala, děs. Možná, že ti ostatní proto na něj kašlou, že je takové povahy. On se teda asi už moc nezmění, tak budete muset vy to sloužení u něj začít omezovat, sám píšete, že je to na váš už moc. Jako navštívit ho jen podle vašich možností. Co jiného můžete dělat.

bramburka
hodnocení

1x

Deda snad umi pocitat a vi, ze 5 tisic tydne neproji! Objednejte mu od charity obedy a bude polovicni problem.
Vy se prestante trapit a dojednejte si jeden den v tydnu, kdy ho navstivite Ostatni starosti na sebe neberte!
Pece o seniora dokaze cloveka vycerpat a porad je neco spatne! Znam nekolik lidi, kteri se z te pece sami slozili!
Vas je vic, tak si tu peci rozdelte.
A dedovi stejne nic jineho nez ten pecovatelak nezbyde. Tvrdohlava je vetsina senioru. Ale vy mate pravo, zit si svuj zivot!

Vyhoda ustavu je tiez v tom, ze ked je tam prisna hlavna sestra, na nic si netrufnu a respektuju pokyny. Doma sikanuju rodinu, ked si to rodina necha, co je tento pripad.

hodnocení

0x

Psychicky vas vydiera. Dementny byt nemusi, ma inu psychiatricku diagnozu, telesne problemy z dychanim a podobne pocituje ako realne a vazne, hoci si ich sam privola.

Riesenie je nechat ho tak a spravat sa, ako by uz bol mrtvy, zabudnut na neho. Snazili ste sa dost, do ustavu ist nechce, pomoc odmieta, nechajte ho tak.

Opatrovatelku by nechcel? Povedzme na cas od 8 rano do 16 poobede. Nakupi, navari, zoberie na prechadzku.

vnoucek122
hodnocení

No ono to tak dopadne jelikož v tomhle režimu jedu 2 roky a prostě zákonitě už se mi to znechutilo natolik že to tak bude.
Chodit může, nemít psa nevytáhne paty i měsíc tenhle víkend nebyl venku ani jednou, já v práci a strejc mu psa venčil přičemž mu večer zase přeplo když odešel což má už i strejda na háku.
Od jakživa byl když to řeknu blbě vyčůraný a zvyklý že za něj všechno vyřeší někdo další. Viz telefonáty že ho bolí noha nebo že prší tak ven se psem nejde. Mnohdy ho nechal počůrat…

halamus
hodnocení

0x

> Já už mám telefon na noc mimo jelikož se potřebuju vyspat do práce.

I hloupé mobily mají tichý, noční režim. Taky je možnost dát dědovu číslo extra vyzvánění, ticho+vibrace.
S ostatním neporadím, ponechám to znalejším, bo laické rady mohou v tomto případě napáchat mnoho škod.

hodnocení

0x

To "umístit do zařízení" nebývá právě snadné. Nikde na dědu nečekají, všude je plno a fronty žadatelů čekají, až někdo umře a uvolní tím místo. Chtělo to zažádat si hned po smrti babičky, když jste viděli, že to děda sám nezvládne. Vedli by jeho žádost v patrnosti a šance by byly větší. Přesto bych to zkusila aspoň nyní.

Lékař by měl přiložit zprávu o dědově chování, o neschopnosti obstarat se sám. To pomůže. Dělají si pořadí podle nutnosti přijetí. DD se zvláštním režimem by pro něj byl nejlepší. Měl by denně teplé jídlo, plno dalších klientů na popovídání, teplo, čisto, program, pokud by se chtěl zúčastnit.

Jeho dcera za ním chodí zřídka, jeho ostatní vnoučata vůbec. Tak co je to za život? A proč ho máte na starosti právě Vy? Děda Vám připsal domek, nebo proč jste si vytáhl Černého Petra?

A když děda moc nejí, kam se podějí týdně ty 3-4 tisíce? Navíc si sám nenakupuje, tak kdo se mu stará o peníze? Ten by měl vědět, kam finance jdou.

Je to děda všech, všichni by se měli postarat rovným dílem. I když to mnohdy tak nefunguje.

Nejlepší by byl ten DD. Je tady problém - pejsek. O toho byste se asi musel postarat Vy. Pokud žijete na vesnici, nebyl by to snad tak velký problém. Jaga.

vnoucek122
hodnocení

Víte já tam od mala k nim chodil ze všech dětí nejvíce a velmi rád. Děda mě naučil plno manuální věcí, babička okolo vaření a prostě mi tam vylo dobře.
Tak se nějaký stylem roky vezlo až dodnes proto to nějak visí na mě. Majetek dostanou samozřejmě ti nejhorší o tom neni pochyb.
Do domova důchodců by i chtěl a nechce nechat psa. Já jsem z paneláku, dělám na směny a k tomu dvě kočky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]