Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem čerstvě vyučená kadeřnice a dělala jsem si živnost, ale jelikož to pro mě bylo finančně náročné (platit křeslo a zdravotní), tak jsem to ukončila a chtěla jsem se přihlásit na úřad práce přes aplikaci Jenda, ale tam se mi ukázalo, že jsem pracovala u nějakého zaměstnavatele, u kterého jsem nikdy nebyla, jelikož v tu dobu jsem studovala a jinou živnost jsem si určitě nedělala. Když jsem volala na linku na úřad práce, tak jsem jim to musela říct aspoň 5x a poslali mě na českou zprávu sociálního zabezpečení. Zítra to jdu vyřídit ale chci se zeptat, stalo se vám toto někdy a pokud ano, jak se to vyřešilo nebo jak jste to řešili. Předem děkuji za odpovědi.
Nechci být protivná, ale nevím, jestli si dovedete představit, co se teď děje na ÚP, když desetitisíce lidí, velmi často s rodinami (a to jsou další osoby a jména a prověřování a dokládáni) chtějí superdávky a úřednice to musí zpracovat a občas není jasné, co a jak. To že nějaký usměvavý ředitel si dělá jméno na obrazovce, moc tomu nepřikládejte pravdy. A do toho blázince voláte vy, se svým příběhem. Berte to, že na každou korunu musíte popracovat a jestli chcete peníze, vstaňte z gauče, dejte dohromady všechny doklady a na úřady se vydejte osobně. Se vší úctou a respektem.
Na OSSZ se evidují zaměstnavatelé (to jsou firmy, které mají aspoň jednoho zaměstnance, existují i firmy bez zaměstnanců) podle přiděleného variabilního symbolu. Pod tímto variabilním symbolem se evidují zaměstnanci podle rodných čísel.
Všechny přihlášky na OSSZ (jak přihláška do rejstříku zaměstnavatelů. tak přihlášky zaměstnanců) se podávají elektronicky. Ale lidi jsou omylní - mohla se stát chyba ve variabilním symbolu, nebo i v rodném čísle, i když je to opravdu málo pravděpodobné. Převážná většina zaměstnavatelů má počítačové prgramy na personalistiku a mzdy )ve vztahu k zaměstnancům) a ty programy hlídají číselnou kontrolu rodných čísel. A přihlášky se stahují přímo z programu.
Zajděte si ještě pro jistotu i na svoji zdravotní pojišťovnu a zkuste se na přepážce domluvit, jestli Vás taky evidují u nějaké firmy.
No a nejpravděpodobnější je to, že Vás přihlásil někdo např. z rodiny nebo ze známých do své firmy na DPP, výplata hotově, a vytahuje si tak z firmy hotové peníze. O tom se ale měl s Vámi jednoznačně domluvit. Tohle ve zdravotní pojišťovně nezjistíte, na OSSZ by Vám to po předložení OP řekli.
Jestli Vám na ÚP řekli název zaměstnavatele, u kterého jste údajně vedená, podívejte se na internetu do Aresu, zadejte v Ekonomických subjektech jméno firmy a rozklikněte si na konci řádku s firmou buď RZP (pokud je zaměstnavatel fyzická osoba), nebo VR (pokud je to s.r.o.), a na další stránce klikněte dole na Výpis platných. Dozvíte se, čí firma je, a jestli je to Váš známý nebo příbuzný, řešte to s ním. Nebo to nechte na té OSSZ, oni už si to vyřeší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.