Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám dotaz nakoupil jsem začatkem roku 2025 USD... ted jsem uvažoval že bych ty dolary využil na nákup, ale zhrozil jsem se jak šel dolar dolu vůči č. koruně. Nějaký nápad jak z toho ven? Děkuji
On zase půjde nahoru, ale nikdo Vám neřekne jestli za týden nebo za 10 let. Ono podobné je to s eurem, začátkem roku jsem byl rád, když jsem se dostal na 25.125 (zprůměrováním těch prvních, co byly za 25.20 s těmi posledními za 24.80) a momentálně je prý 24.30 (bylo viděno minulý týden ve směnárně).
No ale eura nemám kvůli jejich korunové hodnotě, ale abych mohl nakupovat v eurech. A kolik dělají na koruny je mi jedno, jen si říkám, že třeba dneska bych je měl levněji (ale dovolená za celou rodinu (takže docela balík) se platila v únoru a květnu a červenci (tehdy taky byla potřeba hotovost), a ne teď a až na nějaké výjimky vše v eurech).
Zase před léty, jsem vyměnil €4000 a chtěl jsem ještě ten pátý, aby to byla okrouhlá částka. Do toho přišel nějaký Zpěvák (po německu Singer) a euro poskočilo. Výsledkem bylo, že jsem za prvé platil menší poplatek za vklad (počítá se to z korun) za druhé jsem na dovolené vybíral eura zpět, naštěstí tehdy už to bylo zadarmo.
A to samé se opakovalo v kovidovém roce 20, kdy jsem eura měnil v lednu a únoru (to nebylo nic) a na dovolené je vybíral už za stejných podmínek jako doma, takže jsem vyzkoušel asi 5 různých bankomatů.
Pád bych nazýval něco jiného. Ale máte pravdu že cena prorazila pětiletá minima. Na obrázku jsem vám vyznačil úrovně kdy je dobré nakupovat (zelená) a kdy prodávat či nevstupovat do nákupu (červená). Zjednodušeně musíte nakupovat při propadu - když je cena nízká - a prodávat na maximech. Začátek roku 2025 ale chápu, možná jste chtěl spekulovat na maxima z konce roku 2022, což by smysl dávalo. Bohužel a) trendy jsou zpětně velmi snadno identifikovatelné a b) nikdo přesně neví kam se cena posune v následujících obdobích. Měnové riziko je s naší malou zemí spojeno neustále. Pokud nechcete prodat teď, nezbývá než čekat.
Taky někdo vyprávěl, že jak se objevilo euro (to byl nějaký rok 98 nebo 99) tak jim táta založil spoření v eurech. Euro tehdy bylo za 42 korun, než se dostalo do běžného oběhu, bylo už za 32 a pak dál klesalo až někam ke 24 korunám. Pamatuju doby, kdy to dělalo korunu za rok, vždycky v červnu to začalo a po prázdninách to šlo dolu až někdy do Vánoc, pak zase nahoru, ale co rok, to koruna dolů. Pak teda přišly nějaké intervence, ne ty Singerovy, ale nějakého jeho předchůdce, ty si pamatuju, to bylo euro za 24.20, sestra měla jet někam, tak jsme sháněli euro, všechny směnárny byly vykoupené, akorát naproti komunistům (v ulici Politických vězňů) směnárník něco vysypal, samé 5 a 10 a hrst mincí, dohromady asi €300 (prostě jsme vykoupili směnárnu). A na druhý den přišla intervence, no dobře jsme nakoupili, jak se říká víc štěstí jak rozumu.
Ale nikdy jsem eura zpátky neprodával. Docela jsem litoval, že jsem je neprodal tehdy po té Singerově intervenci, vykupovaly se za 27.30 (ale některé zásoby byly ještě za 28 nebo 27.50 takže bych nevydělal), pak bych je za pár měsíců koupil za 27.05.
Ale právě vzhledem k tomu setrvalému poklesu bych to na nějaké dlouhodobé spekulace neviděl, spíš jestli bych viděl v něčem potenciál, tak v nějakých těch fluktuacích. Snad kromě švýcarského franku mi připadá, že všechny měny proti koruně oslabujou, když na to koukám v delším časovém horizontu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.