Nejste přihlášen/a.
Byl jsem na MR v nemocnici a dostal jsem do ruky tlačítko, pokud by se něco dělo, že ho mám zmáčknout. Netušil jsem, že mám klaustrofobii, ale asi po 20 minutách mě přepadl tak strašlivý záchvat paniky, že jsem tlačítko stisknul, ale bohužel se nic nedělo. Záchvat byl strašný, měl jsem pocit, že se zblázním a personál vůbec nereagoval, vyndali mě až po delší době. Máte s tím někdo zkušenosti? Když pojedu do jiného města, vyndají mě případně hned? Při představě tam někdy v budoucnu zase jít mě přepadá obrovský strach. Díky za odpovědi.
Nemám klaustrofobii, ale uzavřené prostory taky nemusím. Lékařka se mě před vyšetřením na MR ptala, jak snáším uzavřené prostory. Předepsala mi Neurol s tím, ať si 1 tabletku vezmu doma před cestou na MR. V čekárně se mi chtělo spát a když mě uložili na lůžko, zavřela jsem oči a v ten moment jsem spala. Probudila jsem se až když mě vytáhli ven. Nic jsem neviděla ani neslyšela.
![]()
Já jsem na MR byl asi před 10 léty kvůli dlouhodobým bolestem ruky. Tu MR jsem snášel docela dobře, ale asi v polovině jsem to tlačitko musel použít kvůli šílené bolesti ruky. Po chvíli (ne hned) vyšetření bylo přerušené a přišla sestra se mne zeptat co se děje a dovolila mi tu ruku si dát do jiné polohy a pak se pokračovalo dále s vyšetřením.
CT a MR bych nesrovnával. MR trvá výrazně déle, prostor je výrazně stísněnější a navíc dělá neskutečný kravál.
... a myslím, že MRI je omezenou i kg pacienta. Takovou Helenku Růžičkovou by tam nenacpali.
MRI je nejlepší co se týče zobrazovacích metod hned po CT a PET CT. Takže i za cenu strachu a nekomfortu mají lékaři nejlepší přehled, co je uvnitř. Proti tomu ultrazvuk je jen rozmazaná černobílá televize.
Určitě vás tam nenechali schválně, mohlo jít o závadu komunikačního zařízení, možná i o nepozornost personálu, i když pochybuji, že zapnutý obří magnet v ceně několika milionů někdo nechá bez dozoru a skočí si na kafíčko. Ale stát se to může.
Každopádně o záchvatu při indikaci dalšího vyšetření svého lékaře informujte. Podle míry problémů vám může předpsat sedativa (nebo vám je podají před vyšetřením), v závanějších případech se MR provádí v narkóze.
A určitě o tom důrazně informujte personál před samotnou MR. Pak jistě budou signalizační zařízení bedlivě hlídat. Je to v jejich zájmu, protože člověk v záchvatu paniky sebou všelijak hýbe (včetně zafixované hlavy), což je pro výsledné zobrazení nežádoucí.
Zároveň je dobré si uvědomit, že každé použití nouzového tlačítka znamená přerušení MR, a tím i velkou časovou zrtrátu. Často tak velkou, že MR není možné dokončit, protože na vyšetření čekají další pacienti. A nedokončenou MR pojišťovna neproplatí, takže pro nemocnici je to zráta pěkných pár tisic.
Tím ovšem neříkám, že z tohoto důvodu bude personál nouzové tlačítko ignorovat a nechají vás se záchvatem paniky uvnitř, zas takové necitelné zrůdy ve zdravotnictví nepracují.
U zubaře vždycky chci pořádné umrtvení, protože mám ty nervy nějak moc citlivé.
Dřív se mi stávalo, že jsem na křesle doopravdy bolestí omdlel, teď mám jiného zubaře a ten mi to umrtví důkladně, sice na začátku jsme to dělali na 3x až 4x, než to nebolelo moc, ale teď už mě zná a má napsané ty správné dávky, takže je to pohoda.
Přitom na jiné věci taková citlivka nejsem, nějaké zlámané kosti mě nerozhodily a fungoval jsem (v rámci možností) normálně dál, k zubaři chodím sám a neodkládám to, protože vím, že se tím jen všechno zhorší, ale prostě ty nervy v zubech jsou moje Achilova pata.
Naštěstí dnes ty možnosti umrtvení jsou a s doktorem (aspoň mým) se dá dohodnout. (On si to samozřejmě nechá všechno zaplatit, ale já taky většinou nepracuju zadarmo a za tu péči mi to rozhodně stojí.)
Já mám štěstí na zubaře, že hlavně používá kofferdam a voda z vrtáku mě neteče do krku a nedusím se u toho. Bohužel trauma od školní zubařky první dvě návštěvy po delší době mezi kontrolama převládá.
Při MR i při CT také vždy počítám. Požádám personál o sdělení odhadované doby vyšetření a počítám. 60 vteřin a dalších 60 vteřin... Když jsem za polovinou, je to hned snasitelnější.
Zase magnetická rezonance je lepší, protože nemusí být radioaktivní. Tomograf je radioaktivní zařízení, takže dojde při každém vyšetření k ozáření. Nicméně vlákno zde je pro mě šokující a opět se potvrzuje, že většina lékařů jsou úplní magoři. Není divu, ještě poměrně nedávno se jako běžná operace dělala frontální lobotomie. Ale nakonec nemusíme chodit ani daleko - vzpomeňme na kovid podvod, který i tak většina lékařů protlačovala. Jedním slovem: neuvěřitelné. Horší je, jak se dostanete do spárů lékařů, často se od tam už nevyhrabete. Domluvte se zda by nešlo provést vyšetření jiným způsobem a nebo jak píšete - zkust jiné pracoviště - kde možná narazíte na normálního lékaře. Bohužel, pravděpodobnost moc vysoká není - 80% občanů je hloupých - což se týká i lékařů, neboť na vzdělání hlupáctví nezáleží.
...pravděpodobnost moc vysoká není - 80% občanů je hloupých...
To se dá vyložit i tak, že díky tomu se 80% občanů nedostává na vyšetření a případný výkon včas a potom mají doživotní následky ne díky lékařům, ale svojí hloupostí.
Kdo se dostane k lékařům v posledním stádiu rakoviny, tak to dobře nikdy nedopadne.
Aneb kdo pozdě chodí, sám sobě škodí, že? ![]()
Anička Slováčková rozhodně nikde pozdě nechodila, a sama sobě neškodila. Byla vysoce riziková, protože prodělala rakovinu prsu. Lítala po doktorech s kašlem, který ne a ne přestat. A oni jí říkali, že je to alergie nebo psychosomatika. A kde je nyní? Pod drnem. A může za to Anička, že někde pozdě chodila a sama sobě škodila?
České zdravotnictví je katastrofální. Když se potřebuje někdo nechat s něčím vyšetřít tak na to často čeká i několik měsíců. Když se pak zjistí nějaký problém tak doktoři řeknou člověkovi proč jste s tím tak dlouho čekal, tak jako by on za to mohl, že ho dříve nikde nechtěli vyšetřít. Já jsem měl před třemi měsíci dost velké krvácení z konečníku při stolici. Obvodní doktorka mne s tím poslala na chirurgií kde mi zjistili hemoroidy a bylo mi doporučené proktologické vyšetřeni u kterého mi doktor dále doporučil vyšetření kolonoskopií. Když jsem se ale na tu kolonoskopií chtěl objednat tak mne všude (zkoušel jsem to na více místech) odmítali s tím, že mne můžou na to objednat až někdy na listopad. Nakonec mne na jedné gastroenterologií na to objerdnali na říjen a jdu tam na to příští týden. Jsem zvědavý co nedobrého mi tam ve střevech možná najdou. Kdyby se lidi vyšetřovalo včas bez nějakého delšího čekání tak mnozí možná ještě mohli být mezi námi živými.
ciza, kdyby jste chodil na preventivní prohlídky, tak nejdete s krvacením k doktorům, ne?
A na pár kapek krve z konečníku se neumírá, pokud jinak nemáte sepsi. Čili není důvod počkat.
Spíš by jste měl urgovat v politice stavbu nemocnic a více pracovišť s CT, MRI a gastroenterologická.
Lidí, kteří chodí pozdě je plno a proto je pak nával a třídí se od nejzávažnějších.![]()
Jaké myslíte, že je zdravotnictví na slovensku nebo v Polsku či Maďarsku? Lepší nebo horší?
Do ČR jezdí opravovat zuby i lidi z USA, kde se člověk zase nedoplatí.
Doporučuji vytáhnout čumák mimo hranice ČR a poznat, jestli to chodí jinde líp.
Azionka... vyjímka potvrzující pravidlo?
Stejně tak nemůžete paušalizovat na celou ČR systém zdravotnictví na základě případu pochybení Pardubické nemocnice a operace krčních mandlí Adama Vyčítala, jež bylo medializováno a evidentně nemocnice pochybila a zničila jednomu dítěti život.
bear: Dalo se čekat, že se najde nějaký zcelá zdravý hňup co se bude bezharakterně posmívat nemocným za to, že jsou nemocní, protože za ty nemoci si můžou sami. Vůbec nic nevíš o mým zdravotním stavu, ale komentuješ to tak jako by jsi ho znal mnohem lépe než doktoří kteří mne léči. Celá červená stolice a toaletní papír promočený krví to je podle tebe pár kapek krve? Obvodní doktorka mne s tím poslala na hirurgií s tím, že tam mám jít hned ještě tentýž den, protože na druhý den by už mohlo být pozdě. To chceš snad tvrdit, že ta doktorka je blbec a mělo by se ji zakázat léčit, protože mne neignorovala a poslala mne dál na další odbornější vyšetření? Člověče vzpamatuj se a zamysli se nad sebou.
Pamatují si, že před několika léty se u doktorů platilo za každou návštěvu 20 Kč a zdůvodňovalo se to tím, že je to proto, že mnozí lidí chodí k lékařům zbytečně a nyní ty chceš tvrdít, že by lidi měli k doktorům chodit včas tj. i když jim ještě nic vážnějšího není. Znám jak někteří doktoří vyšetřují lidí stylem jen tak změřením tlaku a poslechem a i když jim člověk namluví jaké problémy má a co ho trápí tak do zprávy stejně napíšou, že cítí se dobře. Člověkem se začnou trochu více zabývat teprvé až nastane nějaký vážnější zdravotní problém.
Mne nezajímá zdravotnictví někde v zahraničí. Já žiju v Česku a zde mám placené zdravotní pojištění a tak mne zajímá především zdravotnictví české. České zdravotnictví je asi na dobré úrovní, ale některých doktorů je málo, ale bohužel nic moc se s tím nedělá. Někteří jako ty z toho viní nemocné, že oni jsou za to viní protože si dovolují být s něčím nemocní.
Dej pak vědět, jak je to strašný zdravotnictví přivedlo do hrobu. Si tě dokážu představit, jak si říkáš:"
Já si platím pojištění, takže za své zdraví nenesu zodpovědnost já, ale pojišťovna a zdravotnictví v ČR
".
ad2. Pokud nejsi OBZP nebo OSVČ, tak ty sis stejně nic neplatil.
ad3. Pokud takhle mluvíš i s doktory, tak se nediv, že nejsi pro ně na 1. místě
ad3. Běž k volbám, třeba se to zdravotnictví pohne k lepšímu.![]()
Těch výjimek a pochybení, u kterých si nemá člověk nic říkat, je ve zdravotnictví poněkud hodně:
Můžu klidně pokračovat, ale podle vás se nemáme čeho bát.
Já nespecifický zánět střev mám, ale rozhodně si zdravá nepřipadám. Nemohu jíst 90 % všech potravin, abych po nich neběhala kontat velkou potřebu ve dne i v noci. Mohou za to rodiče, protože věřili doktorům, kteří jsou přeci vzdělaní, vědí nejlépe, co člověku je a vůbec mu nechtějí uškodit. Jako dítě jsem měla za rok třeba 5 × antibiotika (různá) od 6 do 12 let nepřetržitě. To mi naprosto zničilo střeva. Ale jsem zdravá, nemám si na co stěžovat, že?
azionko, vy ale posuzujete zdravotnictví před 40 a více lety, ne?
Já před 6 lety doposud.
Přecijenom se změnilo hodně věcí. Za Vás ani nebyla CT a MRI. Kolonoskopie se také snad ani nedělala. Nebo se pletu?
Věk lidí se prodlužuje. Nemyslíte, že je to pokrokem a vyšetřovacíma metodama v dnešním zdravotnictví?
Nadávat na dnešní zdravotnictví podle doktorů z totality, kteří měli maximálně teploměr a fonendoskop a dnes mají MRI a CT je snad irelevantní souzení.
Krom toho já také nemohu 60% potravin, ale dělám vše proto, abych se cítil dobře a to i s vývodem.
Není lepší se zamyslet, pokud to mozková kapacita dovoluje a hledat řešení?
Pomlouvat umí jen blbci. A argument, že si někdo celý život platil pojištění, je k smíchu
. Navíc jsme se složili všem navzájem. Na většinu vážných výkonů by se dotyčnej při dnešních cenách na osobu musel dožít 300let, aby vše splatil ze svých odvodů. Takže co si cíza asi tak platí...
A ty odkazy na články? V komunismu se vše tutlalo. Dnes je vše svobodné, proto se možná zdá, že je problémů více. Ale není. Dnes se jen o tom ví víc a všichni medializují seč mohou, což je dobře, ale pak se zdá, že je to tragedie než kdy dřív. Možná dřív toho bylo daleko víc, když se umíralo na nemoce, které se dnes včas screeningují a léčí. Dříve i infarkt se přechodil. Dnes máme na IKEMu oddělení přímo na koronografii.
bear: "Věk lidí se prodlužuje." Záleží jak u koho. Já znám docela dost lidí co se nedožili ani 50, 60 nebo 70 let. Nemůžeš to brát podle některých ojedinělých a vyjímečných případů, např., že v neděli zemřela ve věku 108 let nejstarší obyvatelka České republiky.
" Nemyslíte, že je to pokrokem a vyšetřovacíma metodama v dnešním zdravotnictví?" Ano, pokrok a vyšetřovací metody ve zdravotnictví jdou ku předu a stále se zlepšují, ale bohužel ne každý má na to nárok. Než se člověk dostane na nějaké pokročilejší nebo i nějaké obyčejné vyšetření tak se na to musí objednat a čekat i několik měsíců než ho vyšetří a pak často se ukáže, že je už pozdě a nemocnému se už příliš nedá pomoct. Některá léčba a zdravotní zákroky jsou dostupné pouze pro bohaté kteří si to můžou dovolit zaplatit nebo dokážou si na to nějak ty peníze sehnat. Zdraví a životy některých lidí jsou závislé na penězích a kdo je nemá dost nebo si je nedokáže sehnat tak bohužel má smůlu protože téměř nikdo mu nepomůže a nakonec takoví plní místa na hřbitovech.
" Není lepší se zamyslet, pokud to mozková kapacita dovoluje a hledat řešení?" A ta tvoje mozková kapacita ti dovoluje se nad tím zamyslet? Možná ano, ale pouze ve smyslu jak neslušně pomlouvat a hanobit nemocné.
" Pomlouvat umí jen blbci." Takže se tu k tomu hrdě a veřejně hlásíš?
Já zdravotnictví nepomlouvám. Takže se do kategorie blbců neřadím. Rozhodně jsem rád, že jsem nemocen v dnešní době a né v té totalitní před x lety, kde by mě nechali na pospas. Asi bych dopadl s vyříznutým kusem střev a plínkama na zadku. Vždyť byly problémem i dámské menstruační vložky. Takže jsem rád za léky z Německa a stom. pomůcky z Dánska, což by bylo před rokem 89 nemyslitelné a dnes bezproblémů k sehnání a na pojišťovnu za desítky tisíc co 3 měsíce.
Ano, je co zlepšovat. Třeba více CT pracovišť v rámci krajů, ale za to může politika v ĆR a né samotní doktoři. Když lidi jen tahají z pojišťoven x tisíc, protože nechodí na preventivní prohlídky a pak je léčba nákladná a nemoc nevyléčitelná do úplného uzdravení, tak se finanční situace pojišťoven nezlepší a tak za co koupit víc vybavení a postavit víc pracovišť?
Možná, kdyby se odvádělo víc peněz na zdrav, pojištění, tak se pak může něco hnout. Ale proti tomu je spousta lidí. Ukázkou jsou zubaři. Tam se nejvíc remcá, ale kdo chce mít zuby pořádné, tak ty peníze dá. Kdo celej život dělal podřadné práce a za to málo prohulil a prochlastal, tak ten si akorát ty zuby nechá vytrhat než opravovat. Pak logicky nemá.
Díky tomu ovlivní volby preferencí ke stranám, která nabízí rozdávání peněz chudým a celý systém zdravotnictví ČR jde do háje rok od roku.
Vše souvisí se vším.
Proto by si každý měl své zdraví hlídat a preferovat zdravý životní styl. Né vše je dědičné. Spousta lidí si třeba může za svou obezitu a dělají pro to něco? Ne.
Mě vadí jedno. Když vědomě na vše kašlu, tak nehodím vinu na zdravotnictví a doktory. Ať už je situace s nima jakákoliv.
Nebo jo?
bear: No dovolte! Není mi ještě ani třicet. A to, co se mi dělo (a děje) rozhodně nebylo před 40 lety. Zkušenosti s doktory mám i současné, více mě škodí, než pomáhají. Snažím, co mi síly stačí, abych se k lékaři vůbec nemusela dostat!
Opravdu si nemyslím, že se věk lidí prodlužuje lékařskou péčí. Je dokázáno, že jakmile se starý člověk dostane do nemocnice, nebo do LDNky, tak pojde daleko rychleji, než když zvládne žít do poslední chvíle doma. Já mám okolo sebe lidi, kteří dostali rakovinu ve 20 až 30 letech, někteří to zvládli, většina tu už není. Podívejte se a počtěte si: novinky.cz/... A lékaři nejsou tak všespásní, jak tu tvrdíte, když jste mladá a bolí vás břicho, řeknou, že máte zaražené větry nebo podrážděný žaludek, přitom umíráte na rakovinu. V minulosti měl rakovinu každý čtvrtý až pátý, nyní a za pár let to bude a je tak, že rakovinu za svůj život bude mít každej druhej.
Tak ještě řekněte, že se Vám to stalo v některé z Pražské, Brněnské či Ostravské nemocnici.
Netvrdím, že jsou všespásní, ale taky vyvracím, že nejsou tak nejhorší, jak tu oba tvrdíte s cízou.
Posledních deset let navštěvuji brněnské nemocnice. Také má bohaté zkušenosti s návštěvami těch okresních. Všude je to stejně špatné. Najdou se i výjimky, dobří doktoři, ale ti se musí hýčkat obálkami plnými peněz. Což člověk udělá poněkud rád, při současném stavu zdravotnictví.
bear: Ty ale pomlouváš nemocné. Já také zdravotnictví nepomlouvám, ale pouze píšu jaká je situace v českém zdravotnictví. Těch více CT pracovišť by možná byla dobrá věc, ale je otázkou jestli by na těch všech pracovuištích bylo dost doktorů kteří by tam mohli pracovat. Politika ČR je spíše taková, že někteří doktoří odházejí pracovat do zahraničí kde se jim to více oplatí a mladým se až tolik za současných podmínek nechce studovat doktořinu. Píšeš tu, že si tvé zdraví hlídáš a preferuješ zdravý životní styl a tak by jsi podle toho měl asi být zcela zdravý bez nějakých zdravotních problémů o kterých tu píšeš.
anzionka: Pokud jde o tu rakovinu tak mne to nepřipadá, že by dříve rakovinu mělo více lidí než nyní. Nejsem už žáden mládenec jako ty a pamatuji si mnohem starší roky. Dříve se rakovinu sice léčilo, ale nepamatují si, že by se ji dařilo vyléčit tak jako v současnosti. Dříve rakovina spíše znamenala pomalý konec života. V současnosti mi připadá, že rakovinu mívá více lidi než dříve, ale u některých čím dál častějí se tato nemoc daří vyléčit. Jinak s tebou plně souhlasím.
Moje známá taky s IBD jezdí k vůli tomu do ostravské fakultky.
Čím specifičtější nemoc, tím méně pracovišť a ještě méně dobrých doktorů. Ale věřte, že na Slovensku někde za Bratislavou dál na východ by to bylo lepší.
Buďme rádi, že jsme v ČR, ne?
Chceme snad, aby nás léčili v našich nemocnicích ukrajinci nebo ještě něco horšího někde z Afriky?
Vracím se k tématu.
Cizo, ty že nepomlouváš zdravotnictví, když jdeš za týden na tu kolonoskopii?
01.10.25 02:25
ciza
České zdravotnictví je katastrofální. Když se potřebuje někdo nechat s něčím vyšetřít tak na to často čeká i několik měsíců. Když se pak zjistí nějaký problém tak doktoři řeknou člověkovi proč jste s tím tak dlouho čekal, tak jako by on za to mohl, že ho dříve nikde nechtěli vyšetřít. Já jsem měl před třemi měsíci dost velké krvácení z konečníku při stolici. Obvodní doktorka mne s tím poslala na chirurgií kde mi zjistili hemoroidy a bylo mi doporučené proktologické vyšetřeni u kterého mi doktor dále doporučil vyšetření kolonoskopií. Když jsem se ale na tu kolonoskopií chtěl objednat tak mne všude (zkoušel jsem to na více místech) odmítali s tím, že mne můžou na to objednat až někdy na listopad. Nakonec mne na jedné gastroenterologií na to objerdnali na říjen a jdu tam na to příští týden.
...
A pokud něco řeknu na obranu zdravotnictví, tak jsem nazván od tebe zdravým hňupem...
Tak si znovu přečti vlákno...
Životní styl řeším až po třicítce, když už je pozdě... na zcela zdráv stav
Za tenjden jdeš na kontrolu, tak pak dej vědět. Držím palce ![]()
bear: "Chceme snad, aby nás léčili v našich nemocnicích ukrajinci nebo ještě něco horšího někde z Afriky?" To se už ale pomalu stává realitou. Naších českých lékařů je nedostatek a tak buďme rádi pokud nás možná někdy butou léčit alespoň takoví.
Co je až tolik pomlouvačného na tom, že jdu na kolonoskopií? Kolonoskopie je nějaká pomluva? ![]()
Označit české zdravotnictví za "katastrofu". Okopíroval jsem tvoji odpověď a ještě ztučnil.
Katastrofa je válka, povodeň, atd...
bear: Katastrofa jsi ty jak se tu vyjádřuješ ohledně nemocných a jak se tu neustále snažíš trollovat. Další diskuze s tebou nemá smysl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.