Nejste přihlášen/a.
Zdravím, oslovila nás firma která se zabývá výstavbou tel. atd. vysílačů, že by chtěli postavit na našem pozemku (orná půda) vysílač, s délkou využití cca 20 let. o výměře 10x10m2 za částku 500tis.Nevím zda do toho jít..a jestli je částka adekvátní..Případně jaká rizika s tím souvisejí.A co kdyby tam někdo z rodiny do budoucna chtěl stavět...jasně musí se nejdříve požádat o vynětí z půdního fondu...ale to je už jiná věc..
záleží na podrobnostech k pozemku, které neznáme, když dáte odkaz na mapu, budeme znát. dále podrobnosti k vysílači.
stavět tam nepůjde, to je přece jasné, když tam bude stát vysílač. ale někde vedle ano, nicméně nestačí vynětí! podstatný je územní plán a ten také neřeší vše. co třeba příjezdová cesta, sítě atd?. vysílače asi nemají ochrané zóny, to nevím.
já bych do toho šel, ale vysmlouval bych vyšší částku
Ochranné pásmo tam určitě je. A je také na kabelové trasy. Takže znehodnocení pozemku je značnější. Navíc pokud tam vybudují komunikaci tak pokud by se tam eventuálně stavělo buď vám komunikaci pronajmou nebo prodají. A to bude peněz. Vysílače mají ochranné hygienické pásmo podle frekvence a výkonu. Osobně bych to nepovolil.
Hygienické stanice vám sdělí ochranná pásma vysílačů
Chce to vidět smlouvu. Jinak tomu nerozumím, ale 500k+20 let = když odečteme daň něco přes 1700,- měsíčně. To je podle mě výsměch. A velice bych se rozhodoval i pokud by to bylo 6x tolik. 1,7k měsíčně vydělám navíc mávnutím proutku. Na to nepotřebuji aby mi pozemek 20 let hyzdil takový hnus.
Dal bych bod.
Komunikační společnosti vydělávají mnohem víc na svých klientech než těch 1700,-Kč za měsíc, spíš tedy nějaký pronájem, kde smlouvat každý rok cenu podle "inflace". Pokud nemají zájem, jejich věc, kdo ví co bude za dvacet let a pozemky okolo budou jen zemědělsky využitelné, zachvíli se na to nabalí další povinnosti nebo Euronesmysly, kde zaberou nebo znepřístupní další části pozemku okolo.
km: také si myslím jako smode, že v případě odprodeje pozemku po tazateli budou chtít úřady nějaký bakšiš. Nejsem právník, notář nebo jim podobný ouředník na katastru, ale jak státeček vidí nějakou možnost výdělku, tak se přihlásí..
Pozor na jednu věc. Telekomunikační stavby jsou vpodstatě neodstranitelné podobně jako energetika. Jednou povolíte a už neodstraníte, pozemek neprodáte protože břemeno ve veřejném zájmu. Moje rada je odmítnout.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.