Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Masarykův dopis

Od: hanys® odpovědí: 24 změna:

Nevíte někdo jestli se někde dá přečíst kompletní dopis?

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ještě nelze, musíte si několik dní počkat.

doplněno 25.09.25 08:54:

Co dnešní Čech, to odborník na cokoliv.

fik
Pane Milane, nemůžete autorovi opravit tu chybu v nadpisu?

Už je to OK?

hodnocení

Jestli myslíš to dlouhé ú,tak mi blbne klávesnice.Malichernost.

mm
hodnocení

0x

Pokud se z těch útržků podaří sepsat jakžtakž souvislý text, stejně to nebude hezké čtení. Budou to věty nemocného člověka postiženého mrtvicí, věty trapně banální typu "když jsou lidé hloupí, nedá se nic dělat". Čtení o to smutnější, oč více si budeme uvědomovat, jak geniálním myslitelem a bravurním autorem T. G. Masaryk byl. Když byl zdráv.

Ten dopis nám o TGM neříká vlastně nic. Mnohem víc vypovídá o jeho synovi Janu Masarykovi. V jakém stavu musel asi být, když cítil potřebu zmatené a obsahově bezcenné věty svého "taty" nejen zapsat (OK, budiž), ale především vložit do oficiální obálky a předat prezidentskému tajemníkovi s vědomím, že obsah bude někdy zveřejněn? Je to smutné svědectví o psychicky nemocném člověku, který se nedokázal vyrovnat s aureolou svého slavného otce. Jakkoliv je mi Jana Masaryka líto, mám pocit, že i tento dopis může být příspěvkem do diskuse o příčinách jeho nešťastného skonu.

fik
Označovat vyhození z okna agenty NKVD "nešťastným skonem" je velice eufemistické.
halamus

Mám za to, že "sebevražda skokem z onka" by měla být zapsána jako ruské kulturní národní dědictví UNESCO.

km

halamus: *vypadnutí z okna

hodnocení

0x
Už teď je z úryvků jasné, že ten dopis se bude snažit spousta stran zneužít, že si v něm každý vybere to svoje a vzhledem k aureole TGM to bude vydávat za svaté, nebo naopak dopis využíje pro dehonestaci TGM.
Umím si i představit, že celý zveřejněn nebude, nebo jen s vysvětlujícími komentáři.
doplněno 25.09.25 07:24: On například TGM, stejně jako mnoho dalších osobností té doby (i běžných lidí) z tehdy pochopitelných důvodů zrovna nepřekypoval láskou k Židům. No a projevy antisemitismu dnes v ČR nejsou zrovna vítány.. Takže pokud by tam něco takového bylo, tak to dnes bude takový horký brambůrek.. (přestože už dávno studený)
doplněno 25.09.25 09:23:

bene i km: Proč myslíte, že bylo v takové míře tolerováno a často i podporváno Hitlerovo "Konečné řešení židovské otázky"? Myslíte si snad, že Hitler antisemitismus vymyslel? Jen rozfoukal, co už tu po generace bylo. KM: Nemůžete přece chtít, abych tak komplexní a stovky let trvající problém (náboženství, peníze, moc) zde popisoval pár řádky, to by nutně vedlo k příliš velkému zjednodušení. Navíc k tomu jistě ani nejsem dostatečně fundovaný, ale povědomí o historii a vztahu k Židům by mělo snad patřit k základní výbavě každého Evropana. Ostatně se ten "problém"nyní do značné míry opět stává aktuálním a vztah k Židům opět citlivým tématem (Invaze muslimů do Evropy, genocida Palestinců, válka na Ukrajině..)

Velmi, velmi stručně třeba zde, ale je to bez historického kontextu, bez kterého se ovšem neobejdete: INFO.CZ | Byl Mas/...

A co třeba takový otec vlasti Karel iV? ten šel ještě dál: Karel IV. jako ob/... ;)

ben®
tomkk - myslím si, že to, co zde píšete o vztahu T.G.M. k Židům, není pravda. Hilsneriáda dokazuje opak.
masarykovaspolecnost.cz/...
km

taky si myslím, že jste mimo ohledně tgm a židů.
můžete popsat ty pochopitelné důvody? děkuji

fik
Můžete uvést nějaké příklady Masarykovy nelásky k židům? Psát tohle o jednom z mála zastánců židů v té době je poněkud chucpe. Ty snahy o krok stranou až ke Karlu IV. klidne vynechte, jeho hnusný vztah k židům je dobře znám.
To fík: Máte to v tom prvním odkazu. A co se týče otce vlasti, tak se nejedná o žádný úskok stranou, ale o ilustraci toho, jak a proč se averze k Židům v této části světa táhla po generace, protože bez toho nemůžete vztah zdejších národů k Židům pochopit. Velká změna nastala až po WW2.
ben®

tomkk - ponechám si svůj názor na vztah T.G.M. k Židům a ten Váš nadále neuznávám. Ovšem, zatím je zde správná odpověď na původní jasný a stručný dotaz jenom jedna/ta první a dělat tady z toho Volnou diskuzi a vypisovat se mimo dotaz nehodlám. Možná, když už byla velká potřeba něco si tady k dotazu napsat, stačilo jenom stručně odpovědět. Ostatně, založte si na téma T:G.M. otázku ve Volné diskuzi.

Bene, snažil jsem se tazatelce vysvětlit, že se zveřejněním plného zbění dopisu to nemusï být tak jednoduché. Volnou diskuzi na téma, do jaké míry byl vztah TGM k Židům (a z úryvků se zdá, že i ke Slovákům) z dnešního pohledu problematický, jste se z nějakého důvodu rozhodl vy. ( To "z dnešního pohledu" je podstatné, protože i ten, kdo tehdejším pohledem mohl vypadat jako umírněný, z dnešního pohledu často vypadá jako antisemita, homofob, rasista..) Tedy jestli vás tato otázka trápí, tak si to téma klidně založte vy, já tu potřebu rozhodně nemám.
km
tomkk: takze nejste schopen jednou vetou vypsat pochopitelne duvody... zato x vetama blabolite... duvody k antisemitismu jsou, NEJSOU ale pochopitelne, casto spis zcela smyslene a ideologicke.
masaryk antisemita to je dalsi blabol...
ben®

tomkk - tazatel nechtěl žádné (politické, scestné či bolševickonázorové) vysvětlování, jak jste otázku pochopil Vy. Já jsem zde jen v komentáři (nikoliv v odpovědi) musel opravit Vaši lež - a toť vše. Jsem rád, že nyní je to už jasné.

fik
Zdrojem je fejeton se spoustou citátů vytržených z kontextu.
Závěr je, že TGM byl antisemita, i když dle historiků nebyl. Jediné s čím se dá souhlasit, že je třeba na to dívat optikou dané doby. Což píšete, ale neřídíte se tím.
hist

: proč se averze k Židům v této části světa táhla po generace

To je obecně známo. Čtu o tom teď v Pamětech Mikuláše Dačického (16. století).

Fíku, to je hezké, že to historici dokážou posoudit v kontextu doby, ale to jistě neznamená, že to dnes dokážou všichni, že? Proto to zveřejnění nemusí být tak jednoduché, bude okomentované a může se stát, že ani nebude úplné.
To máte jako s woke na západě a ničením soch osobností vlastnících otroky. To tehdy bylo normálnï, ale aktivistům a davu se nějak nepodařilo vysvětlit, že to musí brát "v kontextu doby". ;)

fik
Vy jste ho onálepkoval jako antisemitu i v kontextu tehdejší doby. Tak jak teda? Byl nebo nebyl?
"On například TGM, stejně jako mnoho dalších osobností té doby (i běžných lidí) z tehdy pochopitelných důvodů zrovna nepřekypoval láskou k Židům. No a projevy antisemitismu..."

"Vy jste ho onálepkoval jako antisemitu i v kontextu tehdejší doby. " Tak tohle je vaše účelově chybná interpretace a sám jste si tam dodal "v kontextu tehdejší doby". Když to řeknu opatrně, tak ne úplně pozitivní vztah k Židům byl tehdy zcela běžný a Masaryk nebyl výjimkou. Po WW se s využitím pocitu spoluviny intenzivně pracovalo na potlačení antisemitismu, až se z něj stal pravý opak a jako jedni z mála jsme ve velkém dodávali Izraeli zbraně. Proto by dnes mnozí nejraději zapomněli, jaký zde a okolních státech byl před WW2 vztah k Židům a reagují až hystericky ve snaze popřít, že tu v minulosti protižidovské nálady dlouhodobě existovaly. Jak je ostatně vidět i v tomto vlákně, kde jsem si dovolil porušit toto "tabu".

fik
Označil jste TGM za antisemitu a to v kontextu tehdejší doby. To tam sám píšete, tak jakápak moje interpretace? Byl podle vás TGM antisemita nebo ne? Nesnažte se to furt rozmělnit do obecné roviny.
"...z tehdy pochopitelných důvodů zrovna nepřekypoval láskou k Židům. No a projevy antisemitismu..." z tohoto jasně plyne, že ho v kontextu tehdejší doby berete za antisemitu.

hodnocení

0x
Seminář s rozborem (tedy patřičným okomentováním) Masarykova dopisu se má konat 15. října.
cesky.radio.cz/...
Dá se očekávat, že poté bude obsah k dispozici. Jestli úplný, to si netroufám odhadovat. Jak už jsem psal, mohou tam být problematické pasáže. On i ten známý výňatek o Češích a Němcích se nečte moc dobře..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]