Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kam zúročit 6 mil

Od: hruskas odpovědí: 30 změna:
Dobrý den, různé jsem získal 6 mil. Na koupi domu. Ale zjišťují , že za to nic moc nekoupím. Tak asi ty peníze uložíme a budu vzdělávat dál ..
Ale kam s nimi? Moc tomu nerozumim..
Terminovany vklad? Moneta má 3.4 procent.. záruka státu je 2.500.000,- mám to přesto dat tam třeba všechno?
Nebo kam jinam?
Rád bych peníze měl připravené, když vy se něco naskytlo.
Děkuji za rady. P.

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Na to bych se vykašlal. Pokud bych chtěl kupovat nemovitost, vzal bych peníze, co mám a zbytek na hypotéku. Tím si zafixuju dnešní ceny, budu v klidu splácet a nemusím se další roky honit a spořit, abych pak zjistil, že ceny šly mezitím zase nahoru a pořád si to nemůžu dovolit.

kovis *palec* Naprostý a vřelý souhlas.

Včera mě čerti brali, jak ve zprávách se všichni mladí chlubili, jak šetří na důchod. A inflace roste a bobtná a vůbec, je to naprd! Zajímalo by mě, co za cca 30 let budou mít z toho, co našetřili. Totéž platí i o tazateli.

Přesně tak, spoření na důchod už vůbec nemá žádný smysl, protože ty peníze za 30-40let budou bezcenné. Snad jen to dává smysl do akciových trhů, i takové produkty už dneska penzijní společnosti nabízí a výhoda k tomu může být příspěvek zaměstnavatele a malá státní podpora. Nevýhoda jsou poplatky, protože i to jedno procento ročně udělá za čtyřicet let pořádný zisk penzijní společnosti a člověk se připraví o velkou část peněz. A i dnes téměř dva miliony lidí spoří do starých transformovaných fondů, kde není zisk žádný a zbytek sežere poplatky a inflace. Většina lidí ani netuší že si můžou smlouvu předělat na dynamickou, kde je akciové portfolio a je tam mnohem vyšší zhodnocení. Nevýhoda opět poplatky za držení, správu a také poplatek za zhodnocení, takže klidně tři procenta ročně, což opět je za 20,30, 40 let výrazná ztráta, protože složené úročení funguje i naopak.

hodnocení

1x

Zásadně se vyhněte všem možným finančním poradcům. Rovněž se vyhněte různým fondům a akciovým trhům, které jsou spojeny s rizikem ztráty. Jestliže chcete mít peníze ihned k dispozici, přicházeji pro vás v úvahu jen spořicí účty. Můžete jich mít otevřených víc v různých bankách a peníze přesouvat podle okamžité nabídky. Ztráta inflací je v současnosti bezvýznamná. Můžete se také podívat po půjčkách P2P. Např. momentálně nabízí Acema půjčky zajištěné nemovitostí za 7 % s garancí likvidity. Vklad je v případě potřeby k dispozici do druhého dne.

fded
P2P? To jako vážně? Nic rizikovějšího neexistuje!

Divna rada, ma jednej strane odmietate akcie ako riziko, na druhej strane propagujete sukromnu firmu poskytujucu pozicky, kde ziadne krytie nie je.

Asi v tom bude mít své vlastní zájmy.

Tam ale krytí je.
2024
Ztráta inflací je bezvýznamná? Aaa, tak to je novinka, to bych dle cen kolem sebe nečekal. Ale je dobré to vědět.
vernon
Nesmysl. Rozdělit to do investičních fondů, je nejlepší věc kterou může udělat. Stačí najít schopného poradce, který mu vytipuje ty z nejvyššim ziskem. Je vyšší pravděpodobnost zhodnocení, než prodělku, proto se to dělí do více fondů.

hodnocení

1x
Nejlíp uděláte, když si zbytek na nákup domů půjčíte, inflace vám ten dluh pomůže splácet. Každopádně spořicí účty či jiné produkty vám sežere inflace, peníze každým dnem ztrácí hodnotu a ceny nemovitosti neustále rostou.
petr2
Zdravim. Můžete prosím vysvětlit jak inflace pomůže splácet půjčku. Někde už jsem to četl ale moc nepochopil děkuji
lll
No třeba tak, že si vezmete teď hypotéku na 5%, a až další vláda vyžene inflaci na 10%, tak budete vydělávat, vyše hypotéka bude najednou levná proti tomu co se bude dít s ostatníma cenama na trhu.
petr2
No asi mám dlouhý vedení ale to je divná úvaha tu hypotéku musím platit tak jako tak a co mi v tom pomůže že např ..dům který stál 15 000 000 najednou bude stát 17 000 000 nebo ze zednik ktery chtel pred rokem za hodinu 500.- uz bude chtit 600,-
Protože splátka je stejná a půjčka je stejná? Přitom nemovitost roste? Platy rostou?
km
"No třeba tak, že si vezmete teď hypotéku na 5%" jak dlouho nez procenta banka upravi? ...
smode2

Ale to je jednoduché, pane kolego. Dávejte pozor: v době nedávno minulé si zakoupíte malý byt na hypotéku a se svojí mzdou 20k/měsíc budete splácet 5k/měsíc. Za nějakou dobu, kdy inflace, mzdy i hodnota bytu povyrostou, nejen že budete mít trhem byt splacen a už nikdy nepřijdete o svůj vklad v případě prodeje bytu, ale zároveň budete v době za chvíli budoucí vydělávat 45k a splácet stále 5k. Už tomu, rozumíte?:)

petr2
Já to chápu pane kolego já takové dva byty koupil před 10 roky dnes jak píšete si můžu pískat.
Ani si není nic nepůjčuje a v životě jsem si nepůjčil ale jen jsem teď slyšel už několikrát ten názor že hypotéka se vyplatí... Ale nechápu v čem se vyplatí to když dostanete úrok 5% a pak vám ho banka když uz to bude neunosné zvedne na 8%.
Tak kde je ta výhoda? To že roste cena nemovitosti to je něco jiného

To, že cena nemovitostí roste, není něco jiného, ale souvisí s tím. Obecně vzato vám hodnota nemovitého majetku v průběhu splácení hypotéky naroste tak, že nárůst převýší to, co jste přeplatil na úrocích. Jestli je to 2, 5 nebo 8 % je jedno. Takže ano, půjčit si na nemovitost se vyplatí. Takových posledních čtyřicet padesát let to tak platí určitě. A je to cesta pro toho, kdo nemůže vytáhnout z kešeně pár milionů a koupit za peníze na dřevo. Nebude se roky honit a za 15 let zjistí, že ceny narostly a pořád má málo. Takto je pořizovací cena daná v této chvíli a dotyčný pak jenom splácí namísto spoření.

Zdravím zamotám se do diskuze.A jak je to třeba s koupí auta?Uvažuji o nákupu nového auta mám na něj i hotvost ale zase i já jsme četl že auto se momentálně vyplatí na pujčku/leasing proti hotovosti.Já myslím že to neplatí když auto strácí rok co rok na hodnoté

smode2

Půjčka se samozřejmě klientovi nevyplatí. Nikdy. Jedinou hodnotu co klient dostane je užívání věci která není jeho již v současnosti a pak možnost, že o ni nepřijde, pokud bude akceptovat risk a tržní podmínky se v době expozice půjčky extrémně nezmění. Půjčku jsem nikdy neměl, ale pokud vím, banka může požadovat splacení hypotéky v době krize do 24h. Pak přijdete o ručení. Vše je o akceptování risku. Ne, peněžně se nevyplatí nikdy. Dobře je to vidět třeba při investování do akciových trhů prostřednictvím půjčky. Půjčíte sí pár M, splácíte cca polovinou výnosu. Pokud budete "splátku" investovat rovnou (bez počáteční větší částky), vyděláte ve finále i tak daleko více.

Banka sice teoreticky může požadovat úhradu hypotéky, ale nikdy to v reálu neudělá, rozhodně ne hromadně, protože by to dopadlo tak, že peníze ve většině případů nedostane, zato bude mít na krku nemovitosti, které v případě nějaké velké krize budou spíš k její tíži než k užitku. Je v zájmu banky, aby klient splácel, zabavená nemovitost je pro ni zátěž.

A co se týká příkladu s půjčkou a investováním - je samozřejmé, že pokud budete investovat splátku bez počateční investice, tak vám ve někdy finále přinese větší užitek než půjčka a umořování dluhu ze zisku, ale musíte vzít v úvahu časový horizont a fakt, že člověk je smrtelný a nemusí se toho většího užitku vůbec dožít. Ano, je potřeba vzít v úvahu rizika a akceptovat je. Ale bez určité míry rizika v životě člověk málokdy nečeho významného dosáhne.

Ono jde především o to že člověk nemá šanci na dům či byt našetřit. To by musel hodně vydělávat, aby dohnal růst hodnoty nemovitosti v čase a ještě vyrovnávat pokles kupní sily. Za poslední tři čtyři roky klesla kupní síla o třetinu , tříletá inflace 35% a tudíž výrazná ztráta naspořených peněz , které vám už nikdo nikdy nevrátí. O tolik ve stejném čase nemovitosti na hodnotě neztratily, takže ve skutečnosti zdražily. Na akciových trzích lze tento pokles kompenzovat a ještě vydělat, protože ta inflace se promítá do všeho zboží, proto jdou akcie nahoru. Spořicí účet to ale nikdy nedorovná, nemá jak, takže tam jsou peníze v nebezpečí. Do roku 2020 od 1990 byla průměrná inflace 3,5% ročně, je to soustavné zdražování a mnoho lidí si neuvědomuje, že složené úročení funguje i naopak, takže ta ztráta se na sebe neustále nabaluje. Když už člověk tu nemovitost má a rostou mu postupně mzdy, tak fixní splátka hypotéky je pořád stejná, ale vůči mzdě se neustále snižuje. Na druhé straně pro nájemníky cena za nájem stále roste spolu s tím, jak rostou mzdy, ceny nemovitostí atd. To už je každého otázka, zda se na třicet let zadlužit nebo platit nájem a to může být pro mnoho důchodců těžké, poměr důchodu ke mzdám klesá a pak nemusí ani na ten nájem stačit. Ale v zahraničí zase je nájemní bydlení běžné, starosti o nemovitost odpadají atd. Auto se s tím srovnávat nedá, to je spotřební věc, klesne na ceně už první den po koupi a kupovat ho na dluh je vhodné jen pro podnikatele na firmu, kde si auto na sebe vydělá, kde si to dá do nákladů

6megadej
hodnocení

0x

Finančního poradce..

yarda1

seznamzpravy.cz/...

IMHO schopný finanční poradce poradil sám sobě, teď už se vyvaluje na plážích někde na Bahamách nebo na Kanárech a nechá se obskakovat huriskama. Tady jsou ti neschopní nebo ti co teprve začínají.

Kdysi kdosi diskutoval, že se radil s finančním poradcem, ten mu doporučil aby své peníze investoval, když se ten dotyčný toho poradce zeptal, jestli on investuje, tak prý ne, ale kdyby nějaké peníze měl, tak by je investoval.

hodnocení

0x

Akciove trhy, ked mate dobre nervy. Vsetko ine vam zozerie inflacia.

jm
hodnocení

0x
Co tak sleduju poslední roky, nejlepší investice jsou do voleb - politické strany, která se dostane do parlamentu.
Pokud pak budete podnikat, na revanš budete mít 4roky informace... Takové, že 7% je k smíchu.

lll
hodnocení

0x
mBank.cz
4,01% bez omezení výše vkladu.
Vy 2,5 miliónu, manželka taky.
Zbytek třeba do té monety.
A budete mít každý měsíc ((5mil x 0,0401)/12)-15%= 14000,-Kč na útratu jen z mBank, to bude příjemné!
+ něco z monety!
Nebo jestli chcete lehce zariskoval, vražte oba do mBank 3 melouny.

hodnocení

0x

youtu.be/...

jajko
hodnocení

0x
do môjho syna?
kúpila by som akcie Blacrock
adoptovala si díte na dálku, mesačne je to 19 eur, to máte zurocení v nebi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]