Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
já to zjistil až nedávno, nikdy jsem o tom nevěděl, tyto dvě mnou uvedené cukrovinky, nebo tyčinky, údajně obsahují alkohol. (asi je jich více, ale neznám)
Výrobce to uvádí na obale, ale samozřejmě že nejsou nějaké procenta, jen že obsahuje alkohol.. a je mi jasné že to bude stopové množství..
Věděli jste to? Mě to docela udivuje....
Já si např. Milu dám když je v akci v supermarketu, koupím 1-2 na měsíc za cca 12-13 kč. U benzinky za 25-30 fakt nedám. Takže opravdu jen občas.
Ale nevěděl jsem že mají v sobě alkohol..
A to si je mohou koupit i děti?
Víte o tom něco, jaké máte zkušenosti? Nemyslím že by někoho ta oplatka složila nebo že by nadýchal, ikdyž i takové články (spíše podvodné) jsem na netu našel. Jde mi o to jak mohou cukrovinky pro děti toto obsahovat?
To jsou asi takové urban legends, případně výmluvy ožralů za volantem. Milu miluju, Margot mám taky rád, ale že bych to požíral na kila, to zase ne. Pokud vím, obsahují tresť, určitě ne alkohol v nějak významném množství. Stejně tak se občas šíří legendy, jak dotyčný nadýchal po vypití x- kusů nealko piv. Z vlastní zkušenosti - na firemní grilovačce jsem vymlaskl asi 6-7 birrelů, nepočítal jsem, ale po odjezdu z akce mě po cca 5 km haltla policie, běžná kontrola a dýchačka - a co myslíte? Čistá 0.00 !
Za mě - přílišnou konzumací těchto sladkostí určitě nenadýcháte, ani z Vás nebude alkoholik, ale spíš obézní bečka
díky za odpověď,
nejde mi samozřejmě o to dýchání atd.. Chápu..
Ale že výrobce normálně uvede že oplatka obsahuje alkohol.. a mohou si jí koupit děti.
A dále... jak se tam ten alkohol vlastně dostane? Je mi to záhadou.. , hah ![]()
Jak se tam dostane? Dělal jste někdy na vánoce rumový kuličky? Prostě a jednoduše tam hrknete ruma !
jo úsměvné.. Doma je doma, nic proti a rád si dám.. ![]()
Ale výrobce který vyváží nejen na domácí trh ale i do zahraničních zemí, pro děti, tak jsou nějaké předpisy? Nebo asi ne.
Ve výrobě, tam asi nikomu jen tak ruka neujede když to mají na obale..
Alkoholu je v cukrovinkách znedbatelné množství, navíc je to jen příchuť, tresť a neublíží to ani dětem.
Některým lidem je to ale přesto nebezpečné. Těm, kteří se léčili z alkoholismu. Protože stačí, aby nos zachytil sebemenší závan té zamilované vůně a může nastat tzv. "bažení", které může vést až k recidivě.
Před mnoha lety jsem měla povolenou možnost návštěvy v léčebně. Koupila jsem mimo jiné právě Milu, Margot a makový závin. Sestra prohlédla obsah mé tašky, tyto 3 pochoutky mi vrátila. Závin kvůli obsahu máku /droga/.
Stejně tak by se lidé po léčení měli vyhýbat některým zákuskům. /punčové řezy, likérové špičky.../ Závadné to není, ale příjemně to voní, navodí chuť a může dojít znovu k problému. Proto jsem na Vánoce pekla pak vždycky už jen cukroví bez alkoholu. Jaga.
V ovoci je ve většině ethanol.
Jen se kvašením a destilací nakoncentruje na pálenku do silné koncentrace.
Zakážete dětem jíst ovoce?
zdravím,
jasně že je ovoce prospěšné a zdravé..
Mě zajímalo, jak tam ten alkohol v té oplatce vlastně vznikne, když ho výrobce uvádí.. A v mnoha jiných třeba není...
V bonbonech mon cheri je přímo tekutý likér. A není to prodejné od 18-ti let. ![]()
Jinde jen ovoní a dodá typickou chuť s ostatními složkami ve složení.
Proto je třeba Mila, Margotka, atd... jedinečná.
Alkohol v tak drobném množství může zvýraznit chuť ostatních příměsí. Proto se tam technologicky cíleně do složení při výrobě dává.
Jak by se tam jinak vzal. No továrna ho tam cíleně dá k vůli receptu...
Jinak pokud nechápete, tak souhlasím s ostatními na narážky alkoholu a Vaše dotazy proč.
Mějte se a neožerte se z Mily ![]()
Nealkoholická piva pro řidiče mají do 0,5% takže margotka, která má stopové množství je naprosto v pohodě.
Některé alkohol testery oprtavdu něco ukážou. Ale je to prý problém těch levných. Nemůžete srovnávat hračku za 2 stovky z lidlu s profesionálním cejchovaným přístrojem za desítky tisíc. Navíc se dělá (má dělat) ještě druhý pokus po nějaké době a ten už by měl být (i u těch levných) negativní.
Mám moc ráda třenou bábovku, kdy do těsta nastrouhám Margotku. Někdy ji upeču ve formě, jindy v srnčím hřbetu.
Kdo ví, kolik bych nadýchala a vysvětluj pak policistovi, že je to z bábovky. ![]()
Alkohol je těkavá látka. Snadno se odpařuje při pokojové teplotě. Natož v troubě. V bábovce ho nebude ani zblo ![]()
Ano, část vytěká, ale část alkoholu v bábovce zůstane, sice přejde do plynného skupenství, jenže těsto ho částečně udrží uvnitř.
Orion, kolik je té čokošky? 80 gramů? Kolik je v těch 8 deka alkoholu? Kolik tedy bude alkoholu v těstě ze 3 vajec, 30 dkg mouky, deci cukru, deci oleje a deci mlíka, to celé cca 40 minut v troubě? Stojí to vůbec za zamyšlení? ![]()
No to není legrace paní babkazov, té vaší bábovky můžete bez rizika za den sníst maximálně 33 kusů ![]()
Každopádně v těstu, kam se alkohol přidává, tak nějaký zůstane i po upečení, když tam dáte štamprdličku, tak z výrobku bude i cítit.
Víte co, dám recept a vyzkoušejte sami. Ještě lépe, popžádejte vaši paní, ať upeče a pak čichněte, změřte, posuďte. 2 celá vejce se špetkou soli a polovinou hrnečku cukru krupice+vanilkový vyšlehat do pěny. Zašlehat půl hrnečku oleje, vešlehat šťávu z citronu (ale není podmínkou), 2 hrnečky mouky s prdopem a nastrouhanou kůrou z citronu, opatrně vmíchat a pak vmíchat nastrouhanou Margotku. Nalít do vymazané a vysypané formy bábovky nebo srnčího hřbetu.
Když do trochy těsta vmícháte kakao, bude to velmi chutné a také pěkné.
jen pro pobavení, když jsem těsto nalila do formy, kápla jsem do komínku uprostřed a snažila se to vytřít, aby to při pečení nesmrdělo. Představte si, že jsem tu houbičku v tom komínku zapomněla a upekla. A tak to pak vypadalo.
Jak může být někdo alergický na alkohol, to jsem absolvovala sanatorium ( astmatici) a vpichovali nám tam alergeny a měřili reakce, ale alkohol tam nikomu z pacientů nevpichovali aspoň, co jsem poznala.Snad se jedná o nesnášenlivost ne alergii.
Milu jsem už dlouho neměl. Sedita je ještě docela dobrá. Co převzala opavia, to šlo do kytek a stalo se z toho něco nepoživatelného (srov. třeba tatranky od opavie a od sedity).
Nějak jsem o tom nepřemýšlel, v margotce je ho nějaké stopové množství podobně v dalších cukrovinkách. V rumových pralinkách je údajně jen tresť.
Mě vždy dostávají ty sdělení může "obsahovat stopy..." Když třeba mléčné karamely mohou obsahovat stopy mléka nebo oříšková čokoláda stopy ořechů. No ale musí to psát, tak to tam píšou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.