Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Půjčka od banky stará hodně let

Od: denny276® odpovědí: 15 změna:
Dobrý den drazí rádci *slunce*
Prosím, co hrozí v této situaci - před 25 lety u bankovní společnosti sjednaná půjčka. Splácelo se necelý rok, konkrétně deset měsíců. Pak se ze zdravotních důvodů přestalo. Na půjčku se zapomnělo. Nyní si na ní žadatel vzpomněl. Za celé roky žádný dopis ani žádná výzva k uhrazení dluhu,nebo zpráva o předání exekutorovi. Je mi jasné, co bych v této situaci dělala já - zavolala bych poskytovateli půjčky a zajímala se o nápravu stavu. Jenže tomu se chce skutečný žadatel vyhnout, když si prý nevzpomněli sami. Sama s žádnými půjčkami zkušenosti nemám, tak otázka - co se dá dělat jiného? Nebo spíše, co žadateli hrozí po tolika letech? Vím o zaniknutí dluhu po určitém čase,ale u bankovní společnosti to rozhodně takto fungovat nebude, ne? Děkuji a přeji hezký den *srdce*

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, hloupé je, že běží uročení (z prodlení) a to už bude hezký balík - a to je ten důvod, proč poskytovatel půjčky mlčí. Hrozí velký doplatek (podobně "tiše" se chovala i VZP). Zdravím!

hodnocení

Právě to jsem si také myslela,že běží úroky a částka bude za ty roky strašně vysoká..
mll

Říkalo se tomu chování řádného hospodáře, tedy počkat až naběhne penále v maximální možné výši (tedy dlouho se neozývat) a pak se ozvat těsně před promlčením. Kromě VZP tuhle taktiku používaly taky různí prodejci kastrolů (a podobných šuntů vnucovaných důchodcům), vymahačské agentury najaté dopravními podniky, prostě kdokoliv.

ben®
mll - "chování řádného hospodáře" (to je takový nevinný ekonomický výraz ).

hodnocení

2x

Obecná promlčecí lhůta jsou 3 roky. Pokud věřitel v této lhůtě své právo neuplatnil, je promlčené. Dluh ale stále existuje, takže žalobu může podat. Promlčení v tom případě musí uplatnit dlužník. Jinak bude žaloba úspěšná.

hodnocení

Takže počkat, až věřitel podá žalobu a pak uplatnit teprve dlužník promlčení? Nebo může požádat o promlčení dlužník dříve a nečekat na žalobu? Já jen slyším slovo žaloba a krve by se ve mě nedořezal *se*
mathew

Pozor v případě přerušení to nebude tak jednoduché. To bych si mohl půjčit 20 melounů na 3 roky se hodit marod a už nic neplatit.

mathew
hodnocení

2x

Takže se splácení přerušilo na dobu neurčitou po dobu nemoci. Předpokládám, že po skončení nemoci jste měla bance oznámit, že pokračujete ve splácení to jste neudělala. No a po 20 letech banka asi došla k závěru, že už by jste mohla být zdravá a začít zase splácet.

Jestli se u toho splácení dá vykličkovat záleží na smlouvě a jak bylo přesně stanovené to přerušení. Pokud je to větší částka tak bych to konzultoval s právníkem, ale v případě menší bude lepší a méně náročné tu půjčku zaplatit.

hodnocení

Smlouvu k nahlédnutí nemám, neboť ji dlužník pravděpodobně už ani nemá. Mám k dispozici jen výpis z registru. Neposílal žádnou žádost o přerušení, to si je jistý. Banka k závěru nedošla, neozvala se celou dobu, ani teď.
mathew

Pokud se vám ozval dlužník, ale peníze nikomu nechybí a k tomu přerušení také neexistuje doklad tak bych dělal mrtvého brouka, protože z banky už se nikdo neozve, protože k tomu už možná také podklady nemají. Navíc v tomhle případě by ta 3 letá promlčecí lhůta platila.

hodnocení

Zajímavá praxe. Děkuji za odpověď. Ale vezmu-li to obecně,tak věřitel může tedy třeba po dobu dvou let mlčet a ozvat se s existujícím dluhem až před vypršením promlčecí lhůty, částka bude navýšena o penále. To chápu, pro věřitele je to výhodné.
ben®

denny276 - ano, to už jsem Vám zde přeci psal. Je ta věřitelská banka ještě funkční nebo činnost ukončila? A jde skutečně o "normální" banku nebo jiný peněžní ústav či "půjčovnu" peněz na vysoký úrok, pro které je dlouhodobé mlčení typické a jen se těší z narůstajících úroků.?

hodnocení

Je to od ČSOB. Takže fungující.
ben®

denny276 - máte asi jen dvě možnosti. Buď dělat dál "mrtvého brouka" a žít v obavách, že to jednou "praskne" nebo vzít pár penízků a vyžádat si fundovanou/placenou odpověď od advokáta, který Vás buď obav zbaví nebo je potvrdí (a za další penízky navrhne řešení).

hodnocení

0x
Dluh je promlčení, takže klid v duši.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]