Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyšetření dítěte u doktora a přítomnost nerodinného příslušníka

Od: rozvedenej odpovědí: 14 změna:

Vážení rádci,

chtěl bych se Vás zeptat, jak je to podle práva v této situaci.

Jsem po rozvodu a mám syna, ve střídavé péči, který musí chodit na pravidelné vyšetření k doktorovi. Někdy to termínově vyjde když je u mě, jindy když je u ex. Vzhledem k tomu, že se jedná o relativně do budoucna závažné onemocnění, tak chci být u každého vyšetření, i když je u ex. Bohužel domluva s ex není zrovna na dobré úrovni. A teď otázky:

1. pokud je syn u ex, tak předpokládám, že mám právo u vyšetření být a nemůže mě odtamtud vykázat s tím, že je teď u ní. Je to tak? To se ptám spíš pro jistotu.

2. zároveň s ní všude chodí její milenec, se kterým se na rovinu vůbec nemusím. Můžu ho já vykázat z vyšetření s tím, že není rodinný příslušník a tak nemá právo tam být? Resp. může tam být pouze v případě, že s tím souhlasí oba rodiče a ne jen jeden? Počítám, že to bude nějak souviset s informacemi o zdravotním stavu, ale potřeboval bych vědět, čím případně argumentovat. AI mi k tomu řekla že s tím musí souhlasit oba a nestačí souhlas jen jednoho (ex), ale konkrétní citace zákona mi nedala..

Předem díky za všechny rady, podněty.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Přítomnost u vyšetření určitě máte, ať je váš týden nebo ne. Také máte právo dostat kopii písemné zprávy. *mir*Já si myslím, že když budete u vyšetření ač není váš týden, měl byste mlčet a ignorovat všechny provokace ze strany partnerky a jejího druha. Měl byste mluvit co nejméně, raději vůbec. Když už vůbec pro nic jiného, tak nestrerovat dítě hádkami a scénami. Už tak to pro něho musí být peklem. A věřte, vrátí se to vám všem dospělým. *alene* To vám radí kantorka na výslužbě, která zažila několik dětí a jejich tichých stížností a svěřoání.

rozvedenej

Také díky za potvrzení. Dal bych palec nahoru...

id
hodnocení

5x
@rozvedenej, vám nejde ani tak o blaho dítěte, ale jak se mstít ex.
rozvedenej

Podle toho jak hned soudíte jsei si evidentně otázku nepřečetl / nepřečetla pořádně a/nebo nepochopila kontext.

id
Přecetla a pochopila. Jen vy nechcete slyšet pravdu.
rozvedenej

Evidentně jste si mě už ve své hlavě odsoudila a zaškatulkovala podle svého scénáře, takže tady je diskuze s Vámi zbytečná.

Kdybyste viděla, jak se ten milenec chová před synem, tak byste možná názor změnila...

hodnocení

4x

Přestaňte se zajímat o partnera své ex a bude vám líp. Pokud se nedokážete vzájemně domluvit, držte se toho, co stanovil soud a choďte s dítětem k lékaři ve svém týdnu a nepleťte se ex pod nohy v jejím týdnu. Pokud budete schopný se domluvit, tak asi není problém, abyste s nimi k lékaři chodil i vy. Informace může lékař podat i naprosto cizímu člověku, pokud s tím zákonný zástupce souhlasí, uvede ho v souhlasu, předá mu heslo pro telefonické podávání iformací, napíše plnou moc nebo já nevím, jaké ještě možnosti pro podávání informací může ambulance mít. Vaše ex je stejný zákonný zástupce, jako vy, takže pokud ona takový souhlas dá, tak vy ho sice můžete zrušit, ale ona ho může zase obnovit. Budete u lékařů oblíbená rodina. U běžného vyšetření/ošetření není potřeba souhlasu obou rodičů, pokud se však rodiče v ordinaci vzájemně porafají, může být, že lékař pacienta nevyšetří a vyzve rodiče, aby se objednali, až se vzájemně shodnou na dalším postupu. MMCH pokud se opravdu jedná o potenciálně závažné onemocnění, měl byste být rád, že se nový partner exky o dítě zajímá a k lékaři s ním dochází. Protože to bude i on, kdo se na péči o něj bude podílet, tak není na škodu, aby měl informace.

rozvedenej

Kéž by se aspoň zajímal, ale to by bylo na delší povídání...

km
hodnocení

2x

přítomnost milence neřešte, vždyť to ničemu nepřekáží. chápu, je vám jeho přítomnost nepříjemná, ale jinak to nevadí.

hodnocení

2x

@rozvedenej - AI mi k tomu řekla že s tím musí souhlasit oba... ale konkrétní citace zákona mi nedala
AI vám trochu kecá, ta ji zkusím doplnit. V první řadě nikdo z vás nemůže nikoho od vyšetření vykazovat, to je plně v pravomoci zdravotnických pracovníků (viz dále).

Ad 1

OZ § 865

(1) Rodičovská odpovědnost náleží stejně oběma rodičům. Má ji každý rodič, ledaže jí byl zbaven.

§ 876

(1) Rodičovskou odpovědnost vykonávají rodiče ve vzájemné shodě.

§ 877

(1) Nedohodnou-li se rodiče v záležitosti, která je pro dítě významná zejména se zřetelem k jeho zájmu, rozhodne soud na návrh rodiče; to platí i tehdy, vyloučil-li jeden rodič z rozhodování o významné záležitosti dítěte druhého rodiče.

(2) Za významnou záležitost se považují zejména nikoli běžné léčebné a obdobné zákroky, určení místa bydliště a volba vzdělání nebo pracovního uplatnění dítěte.

Oba máte stejná práva i povinnosti, konkrétně tedy být při vyšetření dítěte Ust. § 877 zřejmě zatím v úvahu nepřichází (asi nejde o zákroky), ale nevstřícnou matku můžete bez dalších podrobností upozornit, že možnost požádat o rozhodnutí soudu existuje a ten by měl rozhodnout v zájmu dítěte, ne dle přání matky.

Ad 2

OZ § 885

Pečuje-li o dítě jen jeden z rodičů, podílí se na péči o dítě a jeho výchově i manžel nebo partner rodiče dítěte, žije-li s dítětem v rodinné domácnosti. To platí i pro toho, kdo s rodičem dítěte žije, aniž s ním uzavřel manželství nebo registrované partnerství, žije-li s dítětem v rodinné domácnosti.

Z. č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, § 28

(3) Pacient má při poskytování zdravotních služeb dále právo

e) na

1. nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce, popřípadě osoby určené zákonným zástupcem, pěstouna nebo jiné osoby, do jejíž péče byl pacient na základě rozhodnutí soudu nebo jiného orgánu svěřen, je-li nezletilou osobou,

3. přítomnost osoby blízké nebo osoby určené pacientem,

a to v souladu s jinými právními předpisy a vnitřním řádem, a nenaruší-li přítomnost těchto osob poskytnutí zdravotních služeb...

Z toho plyne, že partner matky se vyšetření zúčastnit může - podílí se na péči o dítě, je osoba určená zákonným zástupcem, případně osoba blízká. Opět byste mohl požádat o rozhodnutí soud, ale v opačném gardu - měl by rozhodnout v zájmu dítěte, ne dle vašich nesympatií.

rozvedenej

Díky moc. Bohužel nemohu dát palec nahoru bez registrace. Když jsem se zeptal AI podruhé, tak odpověď byla už trochu jiného rázu.

AD1 - AI mi potvrdila to samé.

AD2 - nejedná se o péči jen jednoho z rodičů, ale o střídavou péči, tzn. tento paragraf se ani nepoužije. Citace AI:

Oba rodiče mají rodičovskou odpovědnost. To znamená, že oba mají stejná práva a povinnosti ohledně dítěte.

Běžné věci v době, kdy je dítě u jednoho rodiče, řeší ten rodič sám. Patří sem i návštěvy u lékaře, pokud nejde o vážný zákrok nebo rozhodnutí zásadního rázu (operace, dlouhodobá léčba apod.). Tam by bylo potřeba souhlasu obou.

Nový partner matky není zákonný zástupce. Nemá žádná vlastní práva rozhodovat. Je ale na rodiči, koho k vyšetření vezme jako doprovod.

Takže: pokud je dítě zrovna v péči matky a ona ho vede k lékaři, právní rámec jí umožňuje vzít s sebou i svého partnera – a to i tehdy, když s tím otec nesouhlasí. Otec by mohl něco namítat jen v případě, že by docházelo k narušování práv dítěte (např. ohrožení soukromí nebo zdraví), ale samotná přítomnost partnera takovým porušením není.

@rozvedenej - nejedná se o péči jen jednoho z rodičů, ale o střídavou péči, tzn. tento paragraf se ani nepoužije

Pozor - tady nejde primárně o to, kdo pečuje, ale o to, že "podílí se na péči o dítě a jeho výchově i manžel nebo partner rodiče", tedy o možnou přítomnost tohoto partnera při vyšetření. Stejně, jako by mohla být (za daných podmínek) přítomna parnerka vaše.

pb®
hodnocení

0x
Vaše ex je matka vašeho společného dítěte, jistě se o něj řádně postará.
A vy se uklidněte a pro dobro všech se s rozchodem smiřte. Mojí sestry ex se nesmířil, 10let jí odchod zazlíval, dělal problémy, manipuloval syna, zakazoval mu být sám v přítomnosti sestřina manžela... Tak dlouho nenáviděl, tak dlouho se užíral, až ho teď užírá rakovina. Tyhle hnusné nemoci si totiž člověk přivolá stresem nebo vlastní nespokojeností.
rozvedenej

Nejde mi o žádnou manipulaci či něco podobného. To, že odešla, mi je už celkem jedno.

Co mi není jedno je styl její péče o dítě, kdy některé věci prostě neřeší/je jí jedno a proto tam chci být a případně se zeptat, dořešit s doktorem přímo.

A to, že se s jejím milencem nechci vídat je prostě fakt i vzhledem k tomu, jaký přístup mají oni vůči mě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]