Nejste přihlášen/a.
Nestahujte kalhoty, brod je ještě daleko.
Počkejte, až jak to dopadne při nástupu.
Možná to vidíte moc černě a s obavami.
Uvědomte si, že po 6 letech mimo práci také nejste příliš letitý zaměstnanec. V podstatě jste na úrovni těch mladých absolventů. Takže z toho bych při jednání o další pracovní kariéře vycházel. A po 6 letech vás nemusí dát na stejné pracovní místo.
Nemáte pro děti hlídání v době nemoci, a tu práci potřebujete - nechcete aby vás vyhodili. Takže není moudré trvat na tom, že chcete stejné peníze jako mají ostatní. Vzala bych i minimální navýšení mzdy, a vzala bych i jinou pozici, i nižší úroveň. Dorovnání žádat po roce, až se znovu zapracujete.
@hrabalka - Prostě na co si dát pozor, co by případně mohli zkusit?
Ale my fakt nevíme, jak to ve vaší firmě chodí, co se za tam změnilo, co ve smlouvě máte a co vám případně předloží k podpisu po nástupu. Výhoda je, že máte smlouvu na dobu neurčitou, čímž jste jaksi hůře "vyhoditelná".
Na vašem místě bych nepodepisovala nic bez přečtení ("vždyť je to jen formalita"), čemu nebudu rozumět, na to se zeptám, včetně pracovního zařazení, platu a jeho možné úpravy atd. Na druhou stranu bych si uvědomila, že po šesti letech mimo zas až takový "zázrak" pro zaměstnavatele nebudu, momentálně jinou možnost nemám a z to bych vycházela.
Nezlobte se na mě, ale neuškodilo by Vám trochu pokory. Uteklo Vám 6 let. Firma je za ty roky už někde jinde. A Vy jste zůstala stát na místě - MD. Nemůžete proto v současné době nabídnout tolik, jako ostaní, tolik, co oni by potřebovali.
Nebyla bych proto tak moc důrazná a sebejistá, zato bych si s personalistkou popovídala o tom, jak a zda a za jakých podmínek Vás znovu přijmou, co Vám mohou nabídnout. Podle toho následně jednat. Paní personalistka to podle Vás měla udělat dřív? Myslím, že jí to je jedno, ona se těšila na svou dovolenou. Vy máte zájem znovu nastoupit, bylo tedy ve Vašem zájmu se tázat dopředu. Klidně třeba už někdy v květnu, že byste se chtěla na podzim vrátit. A věděla byste předem, co a jak. Chtělo se to jen ptát a to s předstihem.
Co můžete firmě nabídnout? Za 6 let šel vývoj dál a Vy jste u toho nebyla. Děti Vám nemá v případě nemoci kdo hlídat. Přitom mi, nezlobte se, připadáte hodně vztahovačná. Což není právě šťastná povaha. Viz.: "nedělejte ze mě tupouna, neurážejte mě..." Zatím Vás nikdo neurazil a tupouna z Vás neudělal. A Vy už myslíte na to nejhorší, proč to? Neurážím, ale myslím, si, že to není právě nejšťastnější povaha pro návrat do práce, do kolektivu.
Záleží, co se dozvíte při jednání. Po 6 letech výpadku se nemůžete drát o to stejné, co mají ostatní, co si vybudovali za těch 6 let vaší nepřítomnosti. Berte, co Vám nabídnou, případně se snažte o rozumnou a slušnou domluvu. Pokud na to opravdu máte, jistě si vedení Vaší práce všimne a brzy doženete zkušenostmi, pracovitostí i finančně ty ostatní.
Zpočátku si nemůžete moc klást podmínky, ale můžete si svou pozici opět vybudovat. Tak hodně štěstí, rozumu. A kapku té pokory. Nemyslím tím uťápnutou chudinku, ale chovat se jako člověk s rozumným náhledem. Jaga.
@hrabalka - Proč já bych měla být na nižší úrovni.
Už jste se zaměstnavatelem mluvila - o vašem zařazení, platu, atd., nebo jen vaříte z vody a čekáte, až se "paní z personálního" vrátí z dovolené?
Budete zpočátku opravdu na nižší úrovni, sice jen nějaký čas, ale budete. Vracíte se po 6 letech a za těch 6 let se asi ve firmě dost změnilo. Budete se muset znovu učit, zvykat si, doplňovat znalosti, zkušenosti. Nemůžete za to, chtěli jste rodinu, věnovala jste se jí, 6 let byla doma, to Vás ctí. Ale v zaměstnání to bude chvíli vidět. Vzpomínám si na jedno přísloví: KDO CHVÍLI STÁL, JIŽ STOJÍ OPODÁL. A Vy jste skutečně "stála", přiznejte si to.
Nechci Vás nijak strašit, ale opravdu si po té dlouhé době budete muset všechno znovu dostat do krve. Pokud budete učenlivá a mít snahu, jistě brzy doženete ostatní. To je prostě ten úděl každého začátečníka. A tím, přiznejte si, po těch 6 letech výpadku, skutečně jste. Zatím.
Navíc píšete, že Vaše současná zástupkyně bývá často doma s nemocnými dětmi. Vy však nemůžete zaměstnavateli nabídnout nic lepšího, také nemáte hlídání, pokud děti budou stonat. Takže jste na tom stejně, jako současná pracovnice, také budete mít třeba problémy s docházkou. Děti mohou stonat občas každému.
Chce to prostě zatnout zuby, práci vzít a začít na sobě pracovat. Uvidíte, že se zaběhnete. Zatím skutečně nic lepšího nabídnout nemůžete, to všechno ukáže až čas.
Navíc jste si sehnala jen málo informací. Chtělo to se zjímat o svůj nástup předem a tu paní personální navštívit už před její dovolenou. Mohla jste mít víc informací. To jste progaučovala Vy sama.
Přesto - hodně štěstí v staronovém zaměstnání a ať brzy doženete ty zkušené, kteří tam už dlouho pracují. Jaga.
Tak jak jste nastoupila do zaměstnání? Co Vás čekalo?
Ono to je těžké, jestli na Vaši pozici vedoucího administrátora už funguje nějaká zapracovaná síla, a jsou s ní spokojeni, tak ji asi nebudou přeřazovat jinam. Také má podepsanou smlouvu na tu pozici.
A Vám nyní nabídli místo, které bylo momentálně volné.
Asi bych jej brala, pokud je u Vás nouze o pracovní zařazení. A máte pracoviště blízko (kvůli dětem). Postupně se okoukáte a můžete zase postoupit (třeba zase někdo odejde na mateřskou).
Tak snad budete spokojená.
Chápu, že s opětovným nástupem máte starosti a řešíte to. Ale jsou tu určité nejasnosti:
1/ dne 18.9. píšete: "proč by měl někdo dělat za 10 tisíc víc, než já"?
včera, 5.10. píšete: "stávající pracovník dělá za 42.000 Kč, já za 22.500. "Tady už ovšem uvádíte rozdíl ve výši 20 tisíc. Připadá mi, že v těch mzdách máte nějaký hokej. Dost mi vadí ta nepřesnost v údajích, kde je tedy pravda?
2/ O firmě nepíšete příliš hezky: "kamarádku vyhodili, vyhazují letité kvalitní zaměstnance, nabírají nové mladé mozky..."Opravdu víte na 100 %, že se do takové firmy chcete vrátit? Možná bych se raději poohlédla jinde.
Jinak, nastoupila jste tedy zřejmě v pondělí 15.9., jak jste psala. Jste tam už 3 týdny. A myslím si, že určité zážitky a dojmy už máte. Určitě nejen mě by zajímalo, jak se situace rozvinula. O konkrétní mzdě asi psát nebudete, ale přidali? nepřidali?. Jste spokojená? nespokojená? S platem, s prací, s kolektivem, s benefity?
Bylo by prima, kdybyste se o své poznatky s ostatními podělila. Děkuji Vám. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.