Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dluh z půjčky, kdy bude promlčena?

Původní název otázky: Dluh půjčka

Od: vlad odpovědí: 4 změna:
Pomohl jsem synovi mé bývalé ženy když měl exekuce a půjčil jsem mu 150 000 Kč... Do dnešního dne mě stále dluží 50 000 Kč tím že napsal sám smlouvu. Měl mít zaplaceno do 31.10.2021.. můžu stále dluh uplatňovat a nebo už je to promlčeno? Smlouvu a korespondenci na mailu ohledně této půjčky mám. Děkuji za odpověď.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

2x

Smlouva sepsaná bez notáře tohoto typu je jen cár papíru dle mě.

dan
Když o tom nic nevíte, tak aspoň nešiřte bludy. I ústně sjednaná smlouva je samozřejmě platná. Z vlastní zkušenosti vím, že soud přihlíží i k e-mailové konverzaci. Vlastnoručně sepsaná smlouva o půjčce potvrzená e-mailovou komunikaci nevím co chce vyvracet.

hodnocení

1x
Obecná promlčecí lhůta dluhu je 3 roky..

hodnocení

1x
Požadovat splacení dluhu samozřejmě můžete, nic Vám nebrání.
Případné promlčení by zjednodušeně znamenalo pouze to, že v případě žaloby by dlužník u soudu mohl namítnout, že je dluh promlčený. Pak by soud nerozhodl o povinnosti platit. Pokud by dlužník nenamítnul promlčení, soud by mu rozsudkem či platebním rozkazem stejně nařídil zaplacení (i kdyby dluh de facto promlčený byl).
K posouzení, zda je/není dluh promlčený, uvádíte málo informací. Záleží na tom, zda a jak byly sjednány splátky, kdy a jak dlužník platil apod. Zkuste si počíst třeba zde kolikmam.cz/...
Dluh můžete klidně vymáhat, pokud na to máte koule. Žádné promlčení na to nemá vliv.
! Promlčení dluhu NEZNAMENÁ ZÁNIK dluhu !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]