Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké byly vaše začátky se šicím strojem?

Od: sicinadeje odpovědí: 24 změna:

Dobrý den, je tu někdo kdo se sám doma učil nebo učí šít na šicím stroji? Je to hodně náročné se to sám naučit? Upřímně nevím, jestli jsem na to vhodný typ, abych se pak u toho nevztekala, až mi nepůjde navléknout nit. Je mi jasné, že je to úplná věda. Naučit se znát jaké jehly k čemu jdou, jaké stehy na jaké látky, pak je tam přesné měření a stříhání, žehlení, začišťování atd., spousta mravenčí práce a výsledek se třeba nepovede. Zase na druhou stranu je lepší se takhle učit šít než vyhazovat čas sledováním filmů, takhle se aspoň člověk něco naučí a v dnešní době je těch informací zdarma všude spousta. Např. na youtube, knihy z knihovny, určitě má někdo ještě doma Burdu, ale jedna švadlena říkala, že Burda nemá přesné střihy a měření. Představuji si to tak, že průběžně si pročítám návody k šicím strojům a vím, co by měl můj vysněný stroj mít, jaké funkce. Zjistila jsem, že asi všechny funkce, které bych si představovala šicí stroj, který koupím mít nebude. Ani jeden, co jsem koukala ty všechny funkce nemá. Dívám se na nabídky v ráji šití a v Alze a i jinde. Jaký šicí stroj jste měli, když jste začínali? Já uvažuji na Alze nad Texi Force a na ráji šití nad Janome 423S, ten Janome mi přijde lepší, je také dražší, ale ne vždy co je dražší je kvalitnější a lepší. Nikdy jsem nešila, jsem opravdu úplný začátečník. Trochu mám obavy, jestli mě neodradí složité navlékání nití a jehly, ale chci se to naučit, aspoň budu mít zkušenost. Akorát teda už mám dioptrické brýle na blízko a střední vzdálenost jen na písmenka, ale ty budu potřebovat taky na navléknutí nitě do jehly a vůbec navléknutí nití, jinak brýle nenosím. Jaké byly vaše začátky se šicím strojem doma a jak to dopadlo? Zůstali jste u šití nebo se ze šicího stroje stal věšák nebo větší těžítko?

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

@sicinadeje - Nikdy jsem nešila, jsem opravdu úplný začátečník.
V tom případě přestaňte vybírat mašinu s miliónem funkcí, které stejně ze začátku nevyužijete a najděte si v okolí kurzy šití pro začátečníky. Ukážou, poradí, vyzkoušíte si šití se vším, co k němu patří - a nakonec možná zjistíte, že to není koníček pro vás (a ušetříte za drahé "těžítko" :)).

druhaemailovka

To bych spíš doporučil místo toho kurzu ten overlock, peníze investovat do pořádného stroje. Není to nic těžkýho se to naučit sám podle návodu který je přiložen u knížky od výrobce a to říkám jako chlap a ne jako žena! Ale bylo by dobré mít možnost si to nejprve u někoho zkusit. Kdyby měla kamarádku. Možná si dát inzerát hledám někoho kdo mi ukáže co obnáší šití, třeba kamarádku... v případě že nikoho nezná. To jen aby měla představu co to obnáší, když to doma nikdy neměla.

Nojo, teď se dívám na ceny Overlocku a ony se pohybují trochu nad 5 000,-! Žiju v domění, že stojí 20 000. A to asi bylo dříve.

Tak dávám za pravdu (druhaemailovka), pokud tazatelka chce šít, tak ta cena je v dosahu. Začišťování švů nemá chybu. Ušít si třeba obyčejné tepláky, podle své postavy bude hračka. Na obyčejné Ladě neobentlujete. Tak se omlouvám tazatelce, že jsem trošku změnila náhled na tuto problematiku. Ale kurs bych absolvovala, dobré rady se vždycky šiknou.

@druhaemailovka - Není to nic těžkýho se to naučit sám podle návodu který je přiložen u knížky od výrobce

Jenže tazatelka taky zmiňuje "přesné měření a stříhání, žehlení, začišťování", což se v tom návodu jaksi nedočte, že... to je jen popis, kterak se strojem zacházet. A i když jsou dnes k dispozici různé videoukázky, vždycky je lepší moci se zeptat někoho, kdo to umí a poradí i různé fígle.

Přijde to jako sranda, když se jde na nákup nití. Máte představu, za kolik peněz jsou? nítě

Jen tak pro srandu zipy

Ještě se vám chce šít?

Kilometr za 34 korun a množstevní slevy? stoklasa.cz/...

*smich*

@gilhad -To, co ukazujete, je stehovka - s tou toho moc neušijete *smich* Šicí nitě, ať už bavlna, polyester nebo hedvábí, se fakt pohybujou v jiných cenách. A množstevní slevy se pro obyčejné domáci šítí moc neuplatní.

hodnocení

5x

Já jsem měl štěstí, že mamka měla za domácí práci šití tašek z předem vysekaných dílů, tak jsem se to naučil ve svých pěti letech. Měli jsme na to šlapací Singer na litinovém podstavci. Později si naši koupili skříňovou Minervu. Princip byl stejný. Do své domácnosti jsme si koupili elektrický kufříkový Veritas se člunkem kolmo. Opět v podstatě stejné seřizování. Kombinací tahů spodní a horní nitě musejí být uzlíky uprostřed. Není to žádná věda. Velké díly se šijí lépe na skříňovém se zapuštěnou šicí deskou, rukávy a nohavice na kufříkovém s volným ramenem. Pro začátek doporučuju starší Veritas nebo Ladu. Je to poctivá strojařská práce bez plastových dílů. Poškození je téměř vyloučené. Patky a cívky jsou pořád k dostání. Složitější stroj nejspíš nevyužijete. Umělohmotné kurvítko není vyloučené. Overlock v případě, že budete často šít něco, co má být pružné.

hodnocení

3x

Já jsem začínal na šlapacím Singeru a používám ho dodnes :)

Navlékání chce trochu cviku, brýle na blízko neuškodí, ale není to nic složitého.

Co se jehel a spol. týče - nikdo učený z nebe nespadnul, první díla budou stejně ne zcela podařená chce to prostě zkušenost. Jestli začneš s méně vhodnou kombinací je celkem jedno, než budeš tak dobrá, aby to hrálo významnou roli, tak už stejně zjistíš co potřebuješ. Doporučuju začít něčím jednoduchým, jako obroubit prostěradlo nebo kapesník, přišít záplatu na polštář, nebo časem kapsu na košili. Jakmile ti půjdou trochu rovné stehy, můžeš se pustit do nějakého lehčího střihu a když se povede, pokračuj dál. Praxe vydá za víc, než ti může dát pouhé čtení. A není se čeho bát, když to zvládne kluk na základce, zvládneš to taky :)

Taktéž jsem začínal na šlapacím Singeru, což nebylo obtížné, neboť dědeček byl vyučeným krejčím.

Později jsem stroj elektrizoval polským přídavným motorkem a funguje doposud.

hodnocení

3x

Když mi bylo nějakých 8 let, měli jsme doma skříňkový šlapací stroj "Lada". Máma často šila, takže stroj byl trvale připravený. Tak nějak ze zvědavosti jsem se pokoušel matku napodobit a pod jejím dohledem jsem si ušil první pytlík na svačinu do školy. Žádný speciální návod nebyl potřeba. Postupně následovaly další "výtvory" - záclonky, koženkové sedlo na "pionýra", potahy do auta, povlečení postele... To už jsme ale měli stroj kufříkový elektrický (rovněž "Lada"), na dnešní poměry celkem jednoduchý. Funkcí moc neměl, ale pro běžné šití naprosto stačil. Ten mám dodnes (téměř plně funkční). Šiju ale málo, v podstatě jen drobné opravy (v době covidu roušky). Košily, nebo džíny bych rozhodně neušil *smich*.

Takže pro začátek si pořiďte jednoduchý, třeba i starší stroj, na kterém se naučíte základy. Není to složité a až Vám to půjde, můžete uvažovat o něčem "chytřejším".

bramburka
hodnocení

2x

Pro zacatky siti si nekupujte zadny drahy sici stroj. Co kdyz se vam siti nebude libit nebo nebudete mit trpelivost?
Treba vam ho i nejaka kamardka pujci nebo si kupte pouzity.
Z pocatku sijte jednoduche veci, jako jsou zaclony, uterky, zkratte si saty apod.
Siti vyzaduje i dost trpelivosti a mela byste mit stroj nekde pri ruce, abyste ho nemusela porad uklizet.
Ja jsem byla na siti nemehlo, ale casem jsem se vypracovala a u siti relaxuju. Siju si domaci kaftany, nocni kosile, opravuju si obleceni a hlavne i v zime siju frote zinky ze starych rucniku - pro domov pro seniory. Ti jsou za ne moc radi.
Beru siti jako relax.
A to jsem si v prvnim kurzu siti prisila latku k puncochacum*smich* Sefova rekla: dejte si latku na koleno a sijte, tak jsem sila*zed*
Jinak mam stroj Singer nebo jsem mela Necchi. A pouzivam asi jen 4 druhy stehu. Staci.

hodnocení

2x

Také jsem se naučila šít sama na stroji po mamce, byla to obyčejná LADA.

Nejdříve jsem podle knížečky stroj rozebrala, vyčistila a zase složila.

A potom jsem šila nejdříve rovné věci, ručníky, povlečení a záplaty, zkracování montérek a kalhot. Skončila jsem u džín. Silná látka byl problém.

Do náročnějšího jsem se nepouštěla.

---------------

Pokud Overlock, tak jedině pod zkušeným okem. Nedáte to sama, protože to je složitý stroj a potřebujete k tomu odborný výklad. Výsledek pak bude stát za to, takže jak doporučuje první rádce, nelitujte peněz, protože ztracený čas, nervy, zničené látky nestojí za to.

Je to řemeslo, u kterého je dobré znát vychytávky.

Věřím, že když dostanete základy a hned se podaří první, jednodušší výrobek, že Vás to chytne a půjdete do dalších hodin.

Zde jenom příklad, že kurzy stále jsou, ale nevím, odkud jste.

sicistroje-shop.cz/...

-------------------

Stará ještě šlapací LADA.

hodnocení

2x

Začínala jsem šít na stroji někdy před 40 lety. Nikdy předtím jsem nešila. Učila jsem v MŠ, naše školnice byla vyučená švadlena a nosila nám ukazovat, co ušila svým dětem i sobě. Pustila jsem se do toho taky, pod jejím vedením. A hned jsem začala podzimní bundou pro tehdy 6 letou dceru s barevnou aplikací na zádech. Povedla se. To mě povzbudilo.

Našila jsem spoustu věcí pro obě děti, mnžela i pro mě. Bundy, oteplovačky, košilky, šaty, trenky, manžestráky, sukně...tehdy moc věcí nebylo a byly takové "nic moc." Mohla jsem si vybrat barvy, matreriál. A každý kousek byl originál. V našem městysi bývala prodejna, tzv, "partiák", kde byl bohatý výběr látek za pár kaček. To se to šilo!

Měla jsem kufříkový el. stroj Veritas, mám jej dodnes. A dobře slouží.

Můj majstrštyk byly společenské šaty z mořsky modrého žoržetu. Už se do nich dávno nevejdu, ale mám je pořád ve skříni pro vzpomínku. Byly nesmírně pracné.

I dnes ještě šiji, ale spíš jen opravy, nějakou záplatu, začistit závěs apod. Hotových věcí je velký výběr a také látky už nějak z obchodů zmizely. Na navlékání nití do jehly používám navlékač. Jehly jsou různé, třeba byly speciální tvrzené jehly na ríifle, které tuto tvrdou látku prošily.

Nevím, zda to dnes ještě funguje, ale třeba k nám do městyse kdysi dojížděla pravá šikovná švadlena z města. Třeba 1 x týdně po dobu 2 měsíců. Do zasedačky na OÚ. Ženy se přihlásily do kurzu, zaplatily určitý poplatek a paní jim pak pomohla, poradila, ozkoušela, řekla, co by měly udělat do příští hodiny. Tohle odborné vedení bylo prima, hodně jsem se tam naučil. Třeb jak šít vnitřní lištové kapsy. Ale zda je to možné ještě dnes, opravdu nevím. Jaga.

Taky mám 43 let kufříkovou Veritasku, dostala jsem ji "za státnice". Hodně jsem šila na syny - kalhotky, bundičky, tepláčky,... a ledacos i sobě, manželovi jsem zkracovala a opravovala kalhoty, vrcholem mého umění byla výměna zipu v riflích. Ušila jsem si i šaty a nosila jsem je, nikdo nic neříkal, tak asi dobrý :-D. Teď šiju třeba potah na psí pelech a podobné věci. Veritaska stále slouží. Vzpomínky jsou moc hezké...

Jaguško, dnes jsou kurzy na internetu. Švadlenky ukazují různé vychytávky. Ráda se na to dívám, ale už to nevyužiju.

hodnocení

2x

Mamka byla švadlena, měla šlapací stroj Minerva. Často jsem mamku pozorovala a ještě na základní škole jsem si pár drobností ušila, jen maličkosti, tř. jehelníček nebo chňapku. Později byl u nás v obci kurz šití, tam jsem se přihlásila a ušila jsem si na kurzu letní šaty. Když jsem se vdala, dětem jsem stále něco šila, bundičky a také do prošívaných oteplovaček jsem se pustila, sobě sukně a kalhoty.To už jsem měla el. stroj. Látky jsem kupovala v partiové prodejně tenkrát za pár korun. Ted šiju, jen když vnučky potřebují zkrátit kalhoty. Jo a moje začátky byly takové, že jsem si málem prošila palec.:-D

hodnocení

2x

Moje začátky byly takové, že jsem neměla na výběr. 2 děti, příjem malý, na lítání po obchodech a shánění, nebyl čas. Takže u Sýkorova mostu v Ostravě partiová prodejna textilu to řešila. A také kurz šití, kde nastříhali a poradili. ;) Dnes je situace úplně jiná. Stroj se dá sehnat i starší, ale před nákupem je potřeba zjistit, za kolik peněz jsou textilie a přípravy- tedy knoflíky, háčky, nítě, stehovky, zipy. Musím ti říci, že to není vůbec žádná levná záležitost. Sama jsem dala stroj pryč, protože šití vyjde mnohem dráž, než hotový výrobek. Myslím si, že čas u střihů a samotná práce je nesmysl. Dobře placené zaměstnání ti dovolí zaměstnat švadlenu nebo salon nebo butik. Čas, který budeš věnovat učení a shánění materiálu a textilu, raději věnuj vzdělávání a dobře palcené práci. Navíc, jsi amatér a amatérem zůstaneš. Se vší úctou a respektem. *hej*

hodnocení

2x

Bez šicího stroje si to už neumím představit. Šít jsem se učila v 9.třídě na kroužku šití, ještě na šlapacím stroji. Když byly děti malé, byla pro mě nutnost šít. Nic nebylo moc k sehnání, takže látky v partiovce - 2.jakost, a bundičky, oteplováky atd. jsem dětem šila bez problémů. I sobě jsem tehdy ledacos ušila.

Nyní už víc jen opravuji, nebo opravuji, šiji si záclony, polštářky atd...Kupte si jen jednodušší, levnější stroj, a podle návodu třeba na yutubku si myslím, že to dáte lehce. Navlékání do jehly s navlékačem dáte i s brýlemi, tak hodně štěstí.

hodnocení

0x

mamka měla zprvu šlapací po svojí mamce a měla ho vlastně celý život protože ta mašina prošila vše..pak si koupila elektrickou Ladu a tu měla až do smrti-sem tam použila i ten šlapací...v té době šila hodně jak pro sebe tak i pro nás-i když byla samouk tak dovedla si ušít kostýmek a šila jinak kalhoty,bundy i jiné věci.-hodně věcí dovedla opravit,prodloužit,přešít..bavilo jí to a pamatuji doma stohy střihů a časopisů o šití...jak nad tím přemýšlím-byla jiná doba,peněz moc nebylo takže v té době to bylo asi normální-manželka má také Ladu samozřejmě už jednu z těch posledních typů-už se myslím dlouho nevyrábí- v té době to byla špičková mašina ale soudruzi rozhodli jinak a pak tu začli vozit šmejdy z NDR ale je podivem že pořád na tu Ladu opravny mají/najdou díly...aspoň u nás...manželka je taky hodně šikovná a umí si taky ledacos udělat/opravit okolo šití...

hodnocení

0x

Co pamatuji u nás se šilo doma vše co se dalo. Ale,že by mě mamka přímo učila co a jak...to ne. Spíš jsem to okoukala.Dnešní stroje mají i smonavlíkací mechanismus, takže odpadá vztekání s návlíkáním...

Ničeho se nebojte , to zvládnete a ta radost pak z věcí co si ušijete bude fajn.

druhaemailovka
hodnocení

0x

Je třeba jen mít kvalitní návod. Ale my od dětství mého doma měli stroj takže no problem. Novosti se člověk naučí z manuálu, z tištěné knížky, kterou potřebujete. Tam je vše vysvětleno, pokud je psáno česky a ne špatným čínským překladem. Koupil jsem singer 8280, ale poměrně brzo se porouchala brzda. Po letech jsem konečně přišel na to jak stroj otevřít a opravil jsem si to po svém. Jako žena se to ale nenaučíte. Stál před cca 10ti lety asi 3000 k tomu jsem si ale dokupoval řadu drahých patek jako látací patky atd. Mě nevyhovovala taková malá patka na dělání sámků, to jsem v životě nepoužil, koupil jsem větší na tlustější látku a stejně mi to s tím nešlo. Mám patku na šití děr na knofliky a na šití knoflíků, to je fajn. Ale není to overlock a jako takový třeba když šiju gumu k teplákům tak takový steh moc dlouho nevydrží. Lepší by byl overlock, pro kvalitnější spoje. Třeba kalhoty s tím neušijete. S overlockem snad jo. Jo a má to velmi malédržáky na nitě, nedáte tam pořádné klubko aby to něco vydrželo. Jak s člunkem u overlocků nevím, to by mě zajímalo, tady s tím prťavým člunkem a malou cívkou na spodní niť, nic moc. Jen na opravy drobností.

hodnocení

0x

Já jako kluk šil na Singerce. Občas se mi podařilo zlomit jehlu, když jsem za látku moc tahal. Pamatuji si kulatý člunek...

hodnocení

0x

Já se naučila šít sama. Začalo to rouškama při covidu, které ze začátku nebyly k sehnání a bylo třeba si je ušít. Mě to chytlo a začala jsem šít i jiné věci. Učila jsem se způsobem vyhledávání na internetu. Je na něm plno návodů i s videy, kde přímo vidíte postup. Hodně jsem čerpala také z caramilla.cz. Jsou to super stránky pro začátečníky. Paní zde srozumitelně vysvětluje různé postupy a návody, má tam i plno stříhů. Myslím, že tam má i nějaký ucelený videokurz šití i nějaké pojednání o konkrétních šicích strojích.

Je pravda, že na úplném začátku, když člověk neumí nic, je třeba těch informací vyhledávat velké množství a asi by bylo ideální absolvovat normální kurz poblíž bydliště, kde by se mohl člověk zeptat na nejasnosti a ukázali by mu co a jak. Já šiju na starém stroji Veritas a ještě jsem si dokoupila časem Overlook Lada a šiju vlastně od toho covidu pořád něco :).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]