Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kompresní podkolenky- doporučení, rady

Od: bimbam® odpovědí: 14 změna:

Zdravím! Včera jsem si poprvé oblékla kompresní podkolenky. Byl to velký problém, protože mám obě kyčle špatné a některé pohyby téměř nezvládám. Mnohem horší ale bylo večerní svlékání. Noha přes den přece jen trochu otekla a bolest od nártu až po konec chodidla byla strašlivá. A vzhledem k mé špatné pohyblivosti nekonečná. Vážně jsem uvažovala, že vezmu nůžky a punčochu rozstříhám. Ta bolest se mírně projevovala už v pozdním odpoledni. Měla bych punčochy svlékat už v tu dobu?

Mám více dotazů. Jaké jsou výhody a nevýhody punčochy se špicí a bez špice? Kdybych šla během dne k pedikérce nebo do bazénu, má smysl punčochy natahovat ráno na pár hodin? Pak znovu na už nateklé nohy by to možná ani nešlo. Nebo jak to děláte?

Vím, že existuje pomocné navlékadlo. Mám to objednané.

Uvítám jakékoli rady a zkušenosti. V rodině to nikdy nikdo neměl, tak to okoukané nemám.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Mě osobně vyhovují punčochy bez špice. Měla jsem jednou se špicí, ale nijak mě neoslovily.

Také záleží, aby Vám v prodejně dobře změřili nohy a nabídli správnou velikost.

Též jsou letní a zimní.

Ta letní mi je více sympatická.

Nikdy není nošení stoprocentní.

Někdy stačí ráno špatně nasadit (ten navlíkač asi bude boží) a podkolenka se snižuje, padá, někdy zase škrtí, nebo se v oblasti nad kotníkem udělá přehyb a noha potom oteče, či se udělá červený pruh.

V případě problémů je lepší opravdu podkolenku sundat.

Po odstranění kř. žil jsem dostala stehenní punčochu a musím říct, že s ní jsem byla spokojená na běžné celodenní chození více. Držela nohu lépe, než podkolenky.

Obinadla na nohy můžete zkusit.

První domluva je s ošetřujícím lékařem, jestli jsou pro Vás vhodná a jaký typ koupit. I zde jsou různé síly, šířky, stahující účinky a hlavně délky. A dále, domluvit se, aby Vám v ordinaci první oviny ukázala zdravotní sestra, abyste to dělala správně.

Proč Vám nohy otékají?

Cukrovka, srdce, ledviny, nadváha, druh léků? Doporučují méně solit, já řeknu, že solit, ale s mírou. Vynechala jsem již přes rok na 99 % uzeniny, jen občas se neudržím a koupím párek. Jinak si objednejte tzv. Keltskou sůl. Je to zdravější varianta než v supermarketech, bez jiných chemikálií.

Leta jsem jako mladší brala na vysoký tlak, Prestarium byl nejhorší a nohy byly problém.

Nyní neberu vůbec žádné a 3 roky mám nohy bez otoků a hnědé pigmentace a to mám nadváhu!

Na křečové žíly je dobrý pohyb. Žádné dlouhé sezení, stání, tahání těžkých věcí, to ale asi víte, ta žilka není zřejmě moc problém.

kukuc

Někdo preferuje podpolenky se špicí, někdo bez špice. Já, pokud mám bez špice, noha ve dne otéká a před prsty se mi punčocha zaryje boklestivě do kůže. Raději nosím podkolenky se špicí. Stehenní jsou konfortnější, nežli podkolenky. Ale stehení mi lékař nechce psát. asi to má nějaký důvod.

Paní má pravdu. Špatně se mi podkolenka obléká a večer ještě hůře svléká. Na spaní si navlékám bílé podkolenky na zamezení trombozy. Např. TromboSan apod. Podklolenky na žíly jsou v kompresních třídách 2 (obvykle se používají) a 3 a ty bíle 1. Mám žilní nedostatečnost a lymfoedémy.

Hmhm, tak to máte opravdu těžké a v tom případě určitě ta špička.

To jsem měla oproti Vám prkotinu.

Bílé jsem si kupovala na operaci. Ty jsou pohodlné.

Je to o zkoušení, co bude každému vyhovovat.

Dám tip, kde jsem se setkala s profi přístupem - V Praze 1 na Poliklinice v Palackého ulici je na jedné straně lékárna a na druhé Zdravotnické potřeby. Tak kdyby byl někdo z hlavního města, může se tam zastavit a zkusit vybrat.

hodnocení

Postromek - dobrá odpověď. Punnčochy mám bez špice. Nohy jsem si měřila sama, ráno po probuzení podle návodu a vysvětlení magistry v lékárně. Ten přehyb se mi asi udělal první den, včera bylo sundávání o něco lepší. Důvod otoků netuším, ty hlavní důvody ne, možná léky na tlak. Solím velmi střídmě, Keltskou sůl neznám, objednám. Pohyb je problém, protože mám špatné kyčle. Roky mě jedna známá varovala před operací (skončila s každou nohou jinak dlouhou), tak jsem se k zákroku neobjednávala. A pak najednou čekací lhůta 2 a půl roku.

Jenom reaguji na kamarádku, která skončila s nestejně dlouhýma nohama.

Známý absolvoval totální výměnu kolene jedné nohy a má také jednu nohu delší.

Jde ale na výměnu druhého kolene, tak doufá, že se délky srovnají. Určitě by to chtělo vznést dotaz při kontrole u p. doktora a dostat odbornou odpověď.

id
hodnocení

2x
Mám z Temu punčochy bez špice, aby v uzavřených botech netlačily, mají po celé délce zip. Nemá to chybu. I po bazénu je natáhnu. Nohy nesmí být vlhké.
Ráno je oblékám hned po probuzení ještě v posteli, než spustím nohy dolů. Z Temu musíte mít o číslo větší. Mají je úzké.
hodnocení

Našla jsem to na internetu a jsem překvapená. Hlavně cenou. O existenci zipu jsem věděla od kamarádky. Magistr v lékárně na můj dotaz sdělil, že on se s kompresními punčochami na zip nesetkal, ale ze školení si vybavuje cenu přes 6 tisíc. Bohužel zip je jen ke kotníku a já mám problém od kotníků níž. Ale steně si to na zkoušku objednám.

id
Na Temu je cena do stovky.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, odpovím Vám trochu jinak. Jestli na veřejnosti "nehoníte vodu" (v kratší sukni) a jste většinou doma, tak se (raději po poradě s lékařem) na ty "stahovačky" vykašlete a ke stahování lýtek používejte širší (asi 10 cm/5 m délky) elastický obvaz. Výhody - lze prát, utahujete nebo povolujete jen dokud to nebolí a můžete měnit/vyzkoušet i výšku zabalení lýtka, v případě nutnosti ho rychle odmotáte, noha lépe "dýchá" a nepoti se. Nevýhody - po odstranění zábalu chvilku trvá, než obvaz zase smotáte, protože ho použijete příště zase, tak musí být v ruličce. Pokud si ho pořídíte, tak si v lékarně hned řekněte o podvazky (opravdu se to tak jmenuje a jsou to takové gumičkovo-zubaté sponky, které nahoře drží obvaz). Hodně sil a zdravím!

P.S. Asi je to jasné, ale balit začněte vždy ráno od prstů nahoru.

doplněno 06.09.25 13:17:

bimbam - tak to budete mít asi problém dostat se s kompresním obvazem do boty, ale když použijete pantofle nebo nazouváky, tak by to snad šlo. A nenoste tepláky/kalhoty dole v nohavicích na gumu - myslím, že když bude volný/nezaškrcený tok krve v nohách, tak to také uleví. Vždy, kdy bude vhodná příležitost, ulevte nohám zvednutím tak, aby krev lépe odtékala (a nedávejte si nohu přes nohu, protože tím se škrtí oběh krve) .

hodnocení

Začaly mi otékat kotníky. Lýtka OK. Lékařka ale uviděla malý starý křečák, tak předepsala podkolenky. Příští týden jdu na kontrolu, budu se ptát na možnost nahradit punčochy elastickým obvazem.

hodnocení

Bene, děkuji za další rady. Uvidím, co všechno mi tyhle punčochy zkomplikují. Chce se mi věřit, že už to nebudu mít napořád. Nohu přes nohu už nedám kvůli kyčlím hodně dlouho. A první operace za rok, druhá za dva...

hodnocení

2x

Na jaký problém máte podkolenky doporučeny? Na cévní záležitost nebo na bércové problémy?

Omlouvám se nebyla tady poslední vaše odpověď. Naskočila až teď.

hodnocení

2x
Nechte si od lékaře napsat kovový navlékač, já mám stehennípuncochy , ty jdou ještě hůř, je perfektní. Případně si ho ve zdravotní prodejně kupte sama,
hodnocení

Objednáno, do 14 dní bude v lékárně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]