Nejste přihlášen/a.
Zdravím , mám problém s Otcem 84 let. Budu mít druhou sezonu v domácnosti novou otopnou soustavu a táta už není asi schopen pochopit a zapamatovat si co a jak. Vůbec ho k té obsluze nepotřebuji on však má tendenci kotel neustále štelovat a i radiátory. Pokud jede provoz na pelety je to v pohodě a nemůže se nic stát maximálně mi prodraží spotřebu pelet nebo bude doma zima. Horší to je v manuálním provozu na dřevo kotel je dost výkonej a nemám dochlazovací smyčku a i kdyby byla nejsem si jist , že by to pomohlo. Otec je schopnej kotel roztopit a nechat vypnutý oběhový čerpadlo , termostaty šteluje naprosto náhodně atd.
Nevím co s tím kotelna jako taková uzamknout nejde je tam WC a druhý východ z baráku. Asi by šlo nějaké prvky ovládání uzamknout, jenže zas pořád přemýšíl jak by se otec cítil. Zkoušel jsem vysvětlovat , přemlouvat už tisíckrát a nemělo to žádný efekt. Jinak je otec plně soběstačný dělá i poměrně težkou fyzickou prácí , komunikuje bez problémů jen nemá skoro žádnou krátkodobou pamět.
Děkuji všem za rady tak nějak sem tušil , že to takto dopadne. Jen sem tak ve skrytu duše doufal v najití nějakého jiného řešení. Přeci jen je to táta postavil barák kterej mně předal a dále ho zvelebuju , ono těch vecí je vícero jen tato jediná je vyloženě nebezpečná.
jak tu zaznělo...zabránit pouze mechanicky..zámky, klece a konstrukce kolem...nějaké dělící příčky a podobně.. Já to třeba s našima řeším (zatím pouze v omezené míře např. nastavení televize a spotřebičů) jak když se hrozí malému děcku... "jestli do toho budeš rypat a něco pos*reš, tak ani se mě neopovažuj volat, že něco nejde...neopovažuj"...tohle asi funguje zatím nejlíp
Stařecká demence nebo ta mrcha Alzhajmr, to znamená polovina mozku chybí. Neuděláte vůbec nic, nezapamatuje si to. Je to nepochopitelné a strašlivé, ale pravdivé.
Ten topnej systém je primárně stavěnej na automatickej provoz na pelety , tak přetopení kotle nehrozí sám se vypne , případně když pošteluje termostat na kotli tak se maximálně nehohřeje barák nebo naopak když pošteluje radiátory tak bude všude teplo a maximálně protopím pár tisícovek navíc. Ten problém je hlavně když se pokusí přepnout na manuál a topení dřevem zde už je to pak jednoduché aby to bouchlo protože těch ukonu co se musí udělat je víc a i když ten kotel má jístící mechanismy když je roztopená pořádně komora nemusí to stačit.
@clovicek : rovnako, ako decku nedate na hranie britvu, motorovu pilu ani klince do zasuvky, tak dementovi musite zamedzit pristup k veciam, ktore moze pokazit a ohrozit seba alebo okolie. Vy ste za neho zodpovedny, ale pripravte sa na velky cirkus a s postupom demencie bude len horsie.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.