Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Malé bankovky

Od: roger odpovědí: 6 změna:
Dobrý den.Zajímalo by mê,proč když de lupič přepadnout banku,proč chce jen hotovost v malých bankovkách?To mi nejde do hlavy a nikde se mi ten důvod nepidařilo dohledat.Díkys

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

3x

Bankovky mají čísla. Stejně jako lidi mají rodná čísla nebo auta mají VIN kódy.

Na velkou bankovku ti nikdo jen tak nerozmění. Málo kdo jde koupit žvejkačky do trafiky a vytáhne 5000kč Masaryka. To je velice podezřelé.

Pak stačí takovou bankovku nahlásit, kamery zjistí, kdo v té době ji měl a platil a už mohou hledat někoho na základě ksichtu a ten je třeba dovede na jiného, atd...

Stejně tak všechny vkladní bankomaty čísla bankovek evidují a i ATM mají kameru.

Pokud budeš mít lup ve 200kč nominálech, tak to není podezřelé a lépe s nima funguješ a nebo je i tzv. vypereš.

Ze stejného důvodu se i velké nominály jako 2000 a 5000 skoro vůbec nepadělají.

mll
hodnocení

3x

Malé, lehce opotřebené bankovky jsou nejnenápadnější. Zloděj ty peníze chce utrácet a tak si nepřeje být nápadný.

Pětilitr je dost velká bankovka, tedy docela nápadná. Podobně třeba bankovka 500 euro (narozdíl od pětilitru jsem pětiseteurovku nikdy v ruce neměl, nejvejš dvoustovku). Stejně tak když máte pytel fungl nových banovek se sériovými čísly v řadě za sebou. A ještě když je to nová série, třeba CL (což nevím jak u stovky s hradčanama mohlo být, když měla číslování jedním písmenem a osmi číslicemi; no ta literární předloha byla ze starší doby, kdy staré reformní stovky měly dvě písmena). Pak neni nic jednoduššího rozhlásit všude, že byly ukradené bankovky série třeba X25.

Mimochodem při největší loupeži u nás si nějaký Procházka odvezl půl miliardy v pětilitrech a stejně ho nevypátrlaly ( cs.wikipedia.org/... ) ale je otázkou, co s těma penězma dělá, protože se prý ani ty peníze nenašly (zřejmě to právě byly fungl nové bankovky, nebo nevím podle čeho by je hledaly, jestli mají seznam všech bankovek, co ukradnul...no dneska asi možné, skenování sériového čísla patří k funkcím i levnějších počítadel, co si můžete koupit třeba i v alzáči ale tehdy pochybuju).

hodnocení

2x

Kradená stokoruna je v podstatě anonimní, můžou mi jí vrátit třeba naproti v hospodě, nebo u stánku se zmrzlinou. Kradenou pětitisícovku mi těžko někdo někde vrátí, takže je jasné, kde jsem jí vzal.

doplněno 04.09.25 14:42:

Lupiči v detektivkách (a asi ani v relitě) ale nepřepadávají banky proto, aby za uloupené milióny chodili nakupovat chleba do supermarketu. Takže v podstatě by jim pro jejich účely bankovky větší hodnoty měly stačit *smich*.

kdosi
hodnocení

1x

malé použité bankovky byly používány v detektivkách, protože si u nich nikdo určitě nezapsal sérii a protože malé bankovky přece nikdo v krámě nekontroluje, tak se nepoznají na první pohled podle čísla ani novoty.

Když budete kupovat chleba za zbrusu novou pětitisícovku se sérií A00, které je v celostátním pátrání, tak vás nechá zadržet hned první prodavačka.

Alespoň ve starší detektivce ...

hodnocení

0x

Velke bankovky su napadne a malo pouzivane. Na bezny zivot potrebujete bankovky primeranej hodnoty na uhradu beznych platieb ako tyzdenny nakup v potravinach, tankovanie plnej nadrze a pod.

Ak budete kazdy aj maly nakup hradit velkou bankovkou, skor ci neskor vznikne podozrenie. Tiez vzbudite podozrenie pri platbe, tam zacnu najprv kontrolovat pravost a ak je ok, stale si budu pamatat tu jednu osobu zo 100, ktora tak platila.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]