Nejste přihlášen/a.
četl jsem tento článek
a zajímá mě jestli je tady někdo kdo se zabývá astronomií čí astrofyzikou
má otázka zní - čím je černá díra - což je vlastně vyhaslá hvězda hmotnější tím je přitažlivost vyšší a nebo je u všech stejná.
U planet a sluncí s hmotností se zvyšuje, ale jak je to u děr?
S dovolením si přihodím jednu podotázku. Jesliže tedy souvisí velikost černé díry s její hmotností, jak do tohoto konceptu zapadají tzv miniaturní černé díry? Byly teorie, že kolize částic v urychlovači CERN hrozí vznikem minaturních černých děr, jiné pak oponovaly, že takovéto černé díry by se okamžitě díky hawkingovu záření vypařily. Moje otázka zní - no dobře, když se vypaří, tak to znamená, že jejich hmotnost byla tak velmi malá, že tedy ani nemohly být černými děrami. Není to paradox?
Existence černé díry je omezena hmotností. Pod určitou velikost černá díra již nemůže existovat a explozivně se vyzáří ve formě energie. Ovšem ta velikost může být skutečně malá, teoreticky může existovat černá díra velikosti neutronu a nejspíš i méně, nechce se mi to dohledávat. Jenže známe jen ty velké černé díry, které vznikají gravitačním kolapsem velkých hvězd (a následně mohou na sebe nabalovat další hmotu), malé černé díry sice teoreticky mohou existovat, ale pravděpodobně se ve vesmíru nevyskytují, protože nejspíš neexistuje způsob, jak by mohly vzniknout, resp. žádný způsob neznáme, a pokud by přece jen nějakým mechanismem vznikaly, tak budou mít jen velmi krátkou životnost, protože se vypaří Hawkingovým zářením. Sice byly nějaké názory, že v Cernu by se mohly vytvořit černé díry ve velikostech částic, ale později to většina vědců odmítla, že to není v možnostech současného urychlovače.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.