Ahoj..Mám na sebe napsaný dům,ve kterém má můj otec právo služebnosti-břemeno na dožití..Bydlím na stejné adrese,ale na druhém konci pozemku..Dům obývá otec celý a elektřinu s vodou máme přes stejné měřiče..Platím vodu i elektřinu dohromady za všechny.Nájemné žádné nechci.Otcova nová přítelkyně na mne dnes nastoupila,že když jsem ten "majitel",tak mám nechat opravit elektřinu a tohle a tamto atd..Pojištění za dům,který nevyužívám,mám prý platit taky já..Kde je nějaká "selská pravda"? Otec mi dům vlastně nikdy nedal,jen chtěl, aby byl přepsán už za jeho života..Když chci něco opravit nebo předělat, tak mne to nedovolí respektive neumožňuje..Například oprava elektriky by znamenala vyklidit prostory totálně zanesené starými krámy..na které se pochopitelně "nesmí sáhnout"..
Ahoj, za mne bych to bral jako investici do svého a tak bych potřebné opravy v rámci možností klidně realizoval. Na druhou stranu ale dal jasnou podmínku, že to či ono uhradím a zajistím ale za podmínky, že oni onu realizaci umožní - zmiňované vyklizení prostor, umožnění vstupu řemeslníkům a podobně.
Neumožní - mají smůlu.
Dotyčné bych taky vysvětlil, že jsem sice majitel ale drobné opravy si hradí sami, tak ať se stará (viz. vztah nájemník x pronajímatel - zde je to sice jiné ale jako příměr bych použil).
A pokud by trvali na tom, že vše mám hradit já, tak bych ji upozornil, že v tom případě budu požadovat i tržní nájemné + vyjmenování toho, co už nyní za ně hradím. To už je sice krajní případ ale když to tlačí do krajnosti, tak si možná potřebují uvědomit, že to je něco za něco :-/
Ještě mě napadá k tomu pojištění - tady bych rozlišil pojištění domu a domácnosti. Dům - je můj a kdyby se něco stalo, přijdu o svůj majetek. Úhradu bych zvážil a s pojišťovnou případně zkusil domluvit i sloučení pojistného za více nemovitostí -> možná sleva za více pojistek/větší pojistné.
Domácnost - je to majetek otce a přítelkyně. Když o to přijdou, mě to nepoškodí. Ať si hradí sami
Tak za mě ti ten dům dal, když chtěl aby byl přepsán za jeho života, tak to mělo důvod. Asi chtěl abys to dostal ty bez nějakých komplikací = dar i když to není přímo vyřčeno nahlas. Každopádně to stále považuje za svůj majetek, což i dává najevo tím, že zakazuje úpravy atd. Já bych se s jeho přítelkyní o tomhle nebavil a už vůbec ne s nějakou novou, ale pouze s otcem a to maximálně upřímně.
Na koho je psaná eletřina a voda? Na koho je psaná pojistka domu? Pojistka obsahuje i pojištění domácnosti nebo je pojištěna jen nemovitost? Po doplnění snad půjde i poradit.
Psal jsem ,že voda a elektřina je ma mne a platím..Pojistka je na otce a už dávno jsem ho několikrát žádal,ať mi smlouvu ukáže, že bude potřeba ji minimálně změnit..Nikdy mi ji neukázal..Bylo mi jasné, že ji platí zbytečně, ale nechtěl to řešit..Sám jsem zatím žádnou neuzavíral,neboť v domě nejsou moje věci a vše, co v domě je,tak má spíše citovou hodnotu,ale finanční možná nová pračka a lednice..nic víc
Prostě mohl...dějí se věci..to byste koukal-a Dokonce mne napadl,že si to nepamatuje a já jsem si ten dům přepsal sám na sebe bez jeho vědomí "přes ty internety"
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.