Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodičovská a podnikání?

Od: jessi222 odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, jsem na rodičovské 1rok můžu podnikat?A kolik jsi můžu přivydělat?je to nějak omezené když beru rodičák?A plánuji to podnikani tak na dva roky pak bych chtěla druhé dítě dostala bych pak mateřskou?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

podnikat můžete, na rodičák to vliv nemá, výše výdělku není omezená. naopak, to, že pobíráte rodičák, má vliv na povinné odvody zdravotního a sociálního pojištění (jste vedena jako osvč vedlejší). pokud jste zaměstnaná, tak byste měla mít písemné svolení zaměstanavatele, pokud budete vykonávat práci, která je předmětem jeho činnosti. pokud byste dělala něco jiného, svolení nepotřebujete.

na peněžitou pomoc v mateřství byste měla nárok, pokud byste si jako osvč platila nemocenské pojištění (neplést si s povinným zdravotním, nemocenské je nepovinná součást sociálního pojištění).

jessi222
hodnocení

Dobře děkuji a jak dlouho můžu podnikat a platiti jsi nemocenskou abych mela nárok na materskou?nněkdo mi říkal že stačí pul roku?Když jsem na rodičáku ted.

aby byl nárok na nemocenskou, tak musí být placená minimálně 270 dní v posledních dvou letech před nástupem na mateřskou a z toho alespoň 180 dní jako osvč. zároveň ale musí nemocenské pojištění trvat ke dni nástupu na mateřskou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]